Să ai cămara plină cu toate bunătățile este o mare bucurie, mai ales dacă ești genul de persoană care iubește mâncarea bună. Pentru că ce se poate prepara în casă nu se compară cu conservele din comerț. Asta poate și pentru că în mare parte, ce se prepară în casă, mai ales cu dragoste, se face și acel transfer de energie, iar dragostea față de gustos se simte și în mâncare. Mie îmi place să încarc cămara cu câte puțin din toate, așa că nu fac mult însă suficient cât să îmi potolesc pofta atunci când doresc să mănânc o porție de papanași cu dulceață de afine sau clătite cu dulceață de zmeură.

Totuși, dacă vrei să îți iasă dulceața bună sau compotul bun, nu este suficient să respecți rețeta și să pui suflet. Trebuie neapărat ca materia primă să fie bio și să folosești doar fructe proaspete. În general folosesc fructe din producție proprie însă ce nu am, cumpăr cu atenție fie direct de la producător, fie din piață ori din supermarket de la raionul de fructe bio. Le aleg cu mare atenție astfel încât să iasă cea mai bună dulceață sau compot.

Anul acesta am făcut compot din caise, zmeură, compot de vișine, compot de cireșe, iar în această toamnă, compot din prune și smochine. Mai ales că anul acesta s-au făcut prune cum nu s-au mai făcut de 11 ani. Cu alte cuvinte, m-am săturat de adunat. Însă acestea sunt foarte delicioase, așa că nu au nevoie de prea mult zahăr. Totuși, zahărul fiind un bun conservant, pun câte o lingură în fiecare borcan de 800 grame peste fructe, apoi umplu cu apă, acopăr cu un capac și îl pun la fier la Bain-Marie pentru 60 minute, acopăr vasul cu un capac și după ce am oprit focul, las borcanele în apă să se răcească lent pentru ca procedura de sterilizare să fie completă. Aceste tipuri de rețete compot, au funcționat de fiecare dată. Nu uita ca atunci când așezi borcanele cu compot într-o oală cât mai largă să așezi pe fundul oalei un prosop gros, iar borcanele să le învelești individual în prosopele. Eu folosesc lavete din bumbăcel subțiri pentru a înveli borcanele. Procedura este una de protecție, astfel încât în timpul procedurii de sterilizare, borcanele să nu se atingă între ele și să nu crape. În cazul fructelor fără sâmbure, timpul de procesare termică îl reduc la 30 minute. Este suficient, așa că reduc timpul astfel încât fructul să nu se mărunțească sau să își piardă proprietățile.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.