
Anul trecut, de când pandemia de Coronavirus ne-a dat viețile peste cap, mulți au ales să se refugieze la țară, iar în mare parte cei care au moștenit o casă bătrânească au început să o renoveze. Este un bun refugiu pentru oricine dorește să evadeze din cei patru pereți pe care pe mulți i-a ținut captivi chiar și câteva luni. Efectele pandemiei s-au resimțit mai ales la firmele care vând materiale de construcții, cifra de afaceri pe anul 2020 fiind considerabil mai mare ca în alți ani. Practic au dat lovitura. Care a reușit să facă ceva în acea perioadă a fost câștigat, mai ales că anul acesta prețul materialelor de construcție a crescut considerabil.
Însă mulți au început să construiască o casă chiar înainte de a începe pandemia și din păcate nu pandemia le-a frânat terminarea locuinței ci alegerile nepotrivite, mai exact casele foarte mari. Tendința caselor foarte mari a luat amploare încă de acum 20 de ani când românii noștri plecați la muncă peste graniță au început să investească banii câștigați în casele mult visate. Tendința de a exagera a fost alimentată și de orgoliul propriu, iar mulți au făcut acest obiectiv un concurs. Însă din păcate nu toți au reușit să își împlinească visul, așa că multe proiecte au rămas chiar și acum ”la roșu” sau finisate temporar, iar proprietarii fiind nevoiți să locuiască tot într-o singură cameră.
Este foarte important atunci când construiești o casă să ții cont de următoarele aspecte: buget (pe termen lung), confort, numărul celor care vor locui acolo permanent. Trebuie să te gândești la faptul că după ce copiii vor crește își vor lua zborul, iar voi tot într-o cameră o să stați. În plus un spațiu foarte mare este greu de întreținut: încălzire, curățenie și alte cheltuieli neprevăzute. Așa că înainte de a construi o casă gândește-te și la aceste aspecte. Nu o construi pentru fală ci pentru propriul confort, chiar dacă în momentul acesta situația financiară îți permite.
În momentul în care știi exact ce vrei atunci poți apela la un arhitect și poți începe acțiunea de obținere a documentelor necesare construirii (certificat de urbanism, avize favorabile, autorizație de construire) etc.
Foarte importantă, indiferent dacă vorbim de o construcție veche sau una nouă este izolația termică. Ajungem iar la aceeași problemă: costurile de întreținere. Și cum prețurile la gaz și electricitate sunt din ce în ce mai mari, trebuie să investiți din timp ceva bani pentru a izola termic imobilul astfel încât să nu existe pierderi mari de căldură în timpul iernii, iar vara să nu vă sufocați de cald. O izolație termică bine făcută vă va scuti în timp de multe cheltuieli, chiar dacă în primă fază este o investiție costisitoare. Alegerea materialelor pentru izolatie perete interior se face în funcție de materialul din care este construită casa, spațiile disponibile și buget. Important este că există variante pentru orice tip de casă și orice buget.
Având în vedere faptul că mulți s-au refugiat la casele de la țară încă de anul trecut, dar și din cauza perioadelor cu restricții de anul acesta cine și-a permis și a avut spațiu fie că a investit și în construirea unei piscine, fie și-a cumpărat una gonflabilă pe structură metalică, aceasta din urmă fiind o alternativă mai eficientă pentru cei care vor o piscină cât de cât mare dar nu vor să ocupe spațiul în permanență, iar costurile de construire și întreținere să fie mai mici. Indiferent de alegere, sunt necesare soluții pentru piscine de curățare și întreținere!
Faptul că oamenii au ales să migreze din nou de a oraș la sat se resimte și în circulația rutieră. Din păcate asta vine la pachet cu poluare și cu alte neplăceri de adaptabilitate la un mediu social diferit. Însă cu deschidere și înțelegere, totul va fi bine.
Foarte bun articolul, multumesc mult pentru recomandari!