Cum îți convingi copilul să se spele pe dinți

0

Se spune că obiceiurile sănătoase se deprind încă de la naștere, iar dacă cel mic va fi obișnuit cu igiena cavității bucale încă de la apariția primului dințișor, atunci totul va fi mult mai ușor. Bineînțeles că în practică nu e totul chiar așa. Copilul are perioade în care începe să refuze tot ceea ce când era mai mic accepta cu plăcere fără a protesta.

Spălatul pe dinți – ca o joacă!

Noi am trecut de la periuța de dinți clasică la o periuță de dinți electrică copii cam pe la trei anișori, iar schimbarea a determinat copilul să privească periuța ca pe o nouă jucărie, iar treptat a acceptat să se spele pe dinți fără proteste. Am început prin a îl lăsa singur să se spele, chiar dacă nu o făcea corect. I-am arătat cum fac eu, iar de cele mai multe ori ne spălam pe dinți dansând și imitând personaje din desene. Faptul că îl lăsam să se spele singur l-a determinat să capete încredere, să aibă control asupra activității. Faptul că ne spălam împreună pe dinți ne-a ajutat să petrecem încă puțin timp împreună și să îi supraveghez felul în care se spăla, arătându-i cum ar trebui să se spele.

Acum la șase anișori se spală singurel de două ori pe zi, fără a mai fi nevoie să fie trimis la baie. Mai uită, însă imediat ce e întrebat dacă s-a spălat pe dinți, fuge la baie și începe apoi zumzetul periuței. Iese zâmbind arătându-și dințișorii.

Însă până a ajunge aici am avut parte de mici conflicte pe tema spălatului. În jurul vârstei de doi ani și jumătate au început protestele. Ba că nu îi place, că de ce ar trebui să facă el asta, că îl ustură, că îl doare, că e bleah… asta în condițiile în care avea ce pastă pentru copii de dinți voia. Și nu, nu ustura! Ba chiar avea gust bun, de îmi venea mie să o mănânc.

Lasă-l să își aleagă singur periuța și pasta de dinți

Periuțele de dinți le-am ales împreună și avea mai multe (că i-am luat cu toate personajele din desenele preferate). Deoarece o periuța de dinți electrică pentru copii este recomandată după vârsta de 3 ani, am folosit doar periuțe clasice, cu perii moi. Eu i-am arătat care sunt periuțele recomandate pentru vârsta lui, iar el a ales ”personajul”. Chiar și așa, interesul a durat o perioadă, apoi spălatul pe dinți se transforma zilnic din nou într-un șir întreg de rugăminți și negocieri, iar pe măsură ce insistam, refuzul era și mai vehement. Pur și simplu nu voia să deschidă gurița ca să îl pot spăla. Și să nu credeți că nu eram atentă atunci când îi periam dințișorii. Problema cu spălatul pe dinți nu era singura. Idem și cu spălatul pe cap. Voia doar de la ”gât în jos” că apa ustură.

Nu forța!

Ce trebuie să nu faci? Să nu forțezi. Nu funcționează, garantat! Mai rău faci! Va prinde un fel de ură față de acest obicei. Această etapă la noi a durat o perioadă, timp în care fie nu se spăla câteva zile, fie se spăla doar periodic. Am început prin a căuta pe YouTube filmulețe despre spălat pe dințișori, care din păcate nu au avut un impact prea mare asupra lui. Îl luam cu noi la baie să vadă cum noi ne spălăm, dar cum noi foloseam periuță electrică, treptat a început să fie și el interesat, mai ales că periuțele acestea sunt magice și spală singure dințișorii. Așa că i-am comandat o periuță electrică Oral B pentru copii cu eroul lui preferat din desene. În plus toți avem periuțe de dinți electrice, iar periuțele clasice le folosim doar când plecăm în vacanță.

Șantajul emoțional

Dacă la el funcționează, la noi de ce nu ar trebui? Că deh, dacă nu te speli gurița miroase urât. Și nu e prea plăcut pentru noi. Apoi apar cariile. Și din păcate chiar au apărut însă din fericire la cei care se vor schimba, iar câteva vizite la stomatolog au rezolvat problema. Bineînțeles că și medicul a avut un impact pozitiv asupra lui și din fericire a înțeles importanța spălatului zilnic pe dinți. Însă nu și pe cea a consumului de ciocolată și suc, unde suntem nevoiți să trasăm clar care sunt cantitățile și să îl determinăm să conștientizeze că excesul duce la apariția cariilor și obezitate.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.