
S-ar parea ca decorarea de brazi de Craciun este o traditie veche de secole. Astazi, bradul si decoratiunile de tot felul sunt practic inseparabile de petrecerea de Craciun. Dar stii de unde vine acest obicei?
O traditie germanica de craciun.
Aproape toti istoricii sunt de acord ca traditia decorarii pomilor de Craciun este de origine germana si alsaciana (Alsacia a facut mult timp parte din zona culturala germanica). Unii cred ca Sfantul Bonifaciu din Mainz ar fi crestinat o practica pagana de decorare a stejarilor pentru a sarbatori solstitiul de iarna.
De-a lungul timpului, bradul ar fi inlocuit stejarul. N-ar fi nimeni altul decat tatal protestantismului, Martin Luther, care a inventat aceasta traditie. In Germania, oamenii dansau in jurul copacilor in timpul sarbatorilor, in special al celor mari, care ne amintesc de paradisul pamantesc.
Martin Luther ar fi transpus pur si simplu aceasta traditie prin decorarea unui brad de Craciun. De exemplu, in pomi si in jurul lor erau asezate mere si fructe uscate, ceea ce reprezenta speranta unei vieti mai bune in cer.
Lumanarile au fost ulterior folosite pentru a reda sclipirea stelelor pe cerul din Betleem, unde s-a nascut Pruncul Iisus. Se confirma, de asemenea, ca balurile de Craciun provin din Germania si, in special, din orasul Nürnberg, din nordul Bavariei.
Acesta este si cazul ingerului care impodobeste adesea pomii de Craciun. Se spune ca aceasta decoratie a fost inventata de un producator de jucarii din Nürnberg pentru a onora amintirea fetitei sale care a murit de o boala grava.
Anul 1781 este momentul in care pentru prima data un brad este decorat in Quebec pentru a sarbatori Craciunul. Ideea vine de la generalul german Friedrich-Adolphus Riedesel. La Sorel, unde se afla pentru a proteja o colonie britanica de o posibila invazie americana, un soldat decoreaza, cu ajutorul sotiei sale, un pom dupa obiceiurile tarii sale. Se pare ca canadienii invitati la petrecerea lui de Revelion sunt uimiti.
Cu toate acestea, brazii de Craciun au fost cu adevarat implantati in Canada in secolul al XIX- lea. Printul Albert, sotul german al reginei Victoria, este cel care aduce traditia in tara sa natala. Pomul decorat devine o moda si in Imperiul Britanic.
Primul brad luminat cu becuri electrice a putut fi admirat pentru prima data in Westmount. Mai tarziu, si alte nationalitati vor adopta aceasta moda.
In anii 1920, globurile de Craciun erau pictate manual, iar in 1960 au aparut pentru prima data brazi artificiali de craciun. Se considera ca decoratiunile de Craciun din anii 1970, 1980 si 1990 celebreaza intoarcerea la natura, multiculturalismul si fericirea de a fi acasa, alaturi de familie, in zilele de sarbatoare. Deloc departe de realitatea de astazi.
Dar de ce decoram un brad pentru Craciun si nu alt pom? Cand spunem Craciun, spunem neaparat si pom de Craciun. De ce este decorata casa cu un conifer pentru a sarbatori finalul unui an? Exista inca multe intrebari referitoare la acest subiect.
Asadar, originile obiceiului de impodobi bradul de Craciun ar fi atat pagane, cat si crestine: in antichitatea romana, in timpul festivalurilor saturnale, sarbatorile de origine agricola in omagierea zeului Saturn (Cronos in mitologia greaca), tatal lui Jupiter isi decora casa cu ramuri de conifere.
O petrecere care a durat o saptamana, in perioada 17-24 decembrie, in jurul solstitiului de iarna si in timpul careia ierarhia stapanului a fost suspendata, nu s-a putut declara niciun razboi si niciun condamnat executat. Timp de sapte zile, instantele si scolile au fost inchise si s-au dat cadouri in timp ce se savurau mese delicioase, fara distinctie de „clasa sociala”. Un fragment din istoria acestui obicei care a supravietuit pana in zilele noastre.
In tarile din nordul Europei, se sarbatorea in aceeasi perioada a anului reinnoirea, renasterea, iar molidul a fost copacul regelui din luna decembrie, fiecare dintre lunile anului fiind asociata cu un copac.
A fost ales astfel pentru luna decembrie un conifer care simbolizeaza viata, vazuta ca un ciclu. Din Evul Mediu incep sa fie vazute si diverse decoratiuni. Astfel, in timpul reprezentarii scenelor biblice jucate pe curtea bisericilor, un brad a fost impodobit cu mere, cu referire la arborele paradisului.
Incepand cu secolul al XIV-lea, bomboanele si florile au fost adaugate la mere. Steaua nu va aparea decat in 1560, ca semn distinctiv al sarbatorilor protestante, pentru a face diferenta de sarbatorile catolice.
Un simbol corespunzator stelei din Betleem, o stea care i-a indrumat pe cei Trei Regi catre Hristos. Astazi, globurile de Craciun au inlocuit merele, iar bradul a devenit un element esential al sezonului de sarbatori.
Simbolistica sa a rezistat de-a lungul timpului, suferind modificari mai mult sau mai putin placute, insa esential este faptul ca astazi nu exista sarbatori de iarna fara un brad impodobit alaturi de cei dragi, in seara linistita de Ajun.
Nu numai cei mici se bucura de acest obicei de craciun, ci si adultii adora sa decoreze brazi de craciun artificiali luati de pe BraziCraciun.net si isi organizeaza timpul astfel incat sa reuseasca sa simta pe deplin bucuria care vine din aceasta fapta atat de simpla, dar atat de incarcata de simboluri.