Principalele afecțiuni stomatologice sunt cauzate de o îngrijire deficitară a dinților.

Suntem din păcate printre codașii Europei la spălat pe dinți, iar acest top rușinos a dus în 2020 la măsuri din partea U.E., România primind ca ajutoare produse de igienă. Bineînțeles că beneficiarii direcți au blamat acest sprijin, iar mai mult ca sigur unele dintre produse zac sigilate undeva printr-un dulap.

Din păcate sunt multe familii care nu au o baie în casă, iar mulți dintre aceștia nu au nici măcar apă în curte sau aproape de casă. Lipsa apei curente este una dintre cauzele lipsei igienei orale. Aș mai adăuga aici și lenea, pentru că nu ai nevoie de prea multă apă pentru a te spăla de două ori pe zi pe dinți.

O altă cauză este spălatul incorect sau insuficient. Din cauza lipsei de educație în ceea ce privește îngrijirea orală, multe persoane agresează smalțul dinților și gingiile folosind produse nepotrivite, frecând prea apăsat și tare suprafața dinților sau nu curăță atent fiecare dinte sau măsea. De folosirea apei de gură sau a aței dentare nici nu mai poate fi vorba. În plus nu se spală chiar zilnic, că deh… ce mai contează? Uite că nu e chiar așa! Folosirea unor periuțe profesionale pentru dinți și o pastă de dinți potrivită ar fi o soluție potrivită. În plus igiena completă este esențială, așa că apa de gură și ața dentară nu ar mai trebui evitate.

Altă cauză este lipsa resurselor financiare. Și aici nu fac referire doar la produsele de igienă ci și de vizita regulată la un control medical. Sunt foarte multe persoane care ajung să meargă la stomatolog mult prea târziu, atunci când durerile sunt insuportabile. Din păcate acest lucru duce de cele mai multe ori la extirparea dinților, iar refacerea este foarte costisitoare și neplăcută. Și cum este mult mai bine să previi decât să tratezi, măcar o vizită anuală la stomatolog ar trebui să existe. Este absolut necesar mai ales că în urma unui control pot fi depistate afecțiunile stomatologice din timp și pot fi mult mai ușor tratate.

Cele mai frecvente afecțiuni stomatologice

Cariile dentare – Acestea, netratate la timp duc la extirparea dinților. Atunci când caria este superficială, poate fi îndepărtată și refăcută coroana dentară. Caria nu are doar un aspect neplăcut ci poate cauza și dureri insuportabile atunci când pătrunde adânc în structura dintelui. Principala cauză este consumul de dulciuri și alimente bogate în amidon sau cu timpul consumul de medicamente. Acestea atacă smalțul dinților și duc la apariția cariilor. Acestea apar la orice vârstă așa că este absolut important ca să preveniți prin spălarea dinților de două ori pe zi și să mergeți regulat la medicul stomatolog.

Afecțiunile paradontală – Parodontoza este o altă afecțiune gravă care netratată duce la pierderea dinților și distrugerea țesuturilor sau osului mandibulei sau maxilarului. Simptomele includ sângerarea gingivală, respirația urât mirositoare și inflamarea gingiilor (gingivita). Principalii factori de risc sunt diabetul zaharat, gura uscată dar și fumatul.

Bruxismul este o afecţiune în care pacienţii scrâşnesc involuntar din dinţi, iar acest tic duce la dureri de cap, dentare și la nivelul articulaţiei, iar în timp, probleme la nivelul dinţilor cum ar fi abraziunile şi fracturile dentare.

Sensibilitatea dentară este o altă afecțiune cu care vă puteți confrunta. Aceasta apare ca o durere scurtă și intensă atunci când dintele intră în contact cu lichide fie reci fie calde. În unele cazuri disconfortul poate să apară și în timpul periajului.

Placa bacteriană sau tartrul este o problemă frecventă cu care se confruntă absolut toți pacienții. Formarea plăcii bacteriene este cauzată de alimente în combinație cu saliva, dar și de o igienă orală incorectă. Aceasta este ușor îndepărtată prin detartraj ultrasonic, air-flow sau periaj profesional, de aceea este important să mergeți periodic la medic. Netratată la timp, această afecțiune duce la îngălbenirea dinților, coroziunea acestora, implicit pierderea lor.

Lipsa dinților este una dintre cele frecvente probleme. Din păcate nu trebuie să vă faceți griji doar pentru problemele de ordin estetic. Aparatul masticator este afectat considerabil, creând probleme digestive, care în timp duc la alte complicații. În acest caz este necesar un implant sau o proteză dentară.

*imagine cu caracter ilustrativ – sursa Pixabay

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.