Cine nu a avut niciodata nevoie de un prelungitor acasa? Fie ca este vorba de prelungitoare de 1, 3, 5, 10 sau 25 de metri, un astfel de dispozitiv poate fi util in multe cazuri: conectati o cositoare electrica, conectati un aparat ce se afla departe de o priza, adaugati mai multe device-uri conectate la aceeasi priza etc. 

Pentru casa sau locatia voastra, alegerea prelungitoarelor poate fi la fel de importanta ca si cea de prize si intrerupatoare. O astfel de alegere este esentiala pentru a castiga in lungime pentru un cablu anume, fie de 1 metru sau poate chiar mai mult de 25 de metri. Pentru a oferi curent electric aparatelor de bricolaj, aparaturii de gradina sau chiar electrocasnicelor pe o distanta lunga, acest accesoriu, adesea rezistent la apa, practic, flexibil, robust si durabil ofera libertate suplimentara si ofera posibilitatea de a utiliza aparatul electric oriunde. De asemenea, este utilizat pentru a ajuta in alimentarea aparaturii IT din caldirile de birouri. Astfel, putem afirma ca acest prelungitor este unul dintre obiectele esentiale ale vietii noastre de zi cu zi. 

Daca atunci cand folosim un prelungitor pentru exterior, trebuie sa ne raportam la lungimea necesara si la calitatile de impermeabilitate pe care acesta le are, cand vine vorba despre prelungitaore interioare criteriile de alegere sunt altele.

Astfel, un prelungitor cu multiprize, trebuie ales si dupa lungime, dar si dupa numarul de prize pe care acesta il are disponibil. Primul sfat de siguranta pentru un astfel de  prelungitor electric ar fi sa nu conectati mai multe dispozitive decat poate suporta acesta. Nu faceti greseala de a pune intr-un prelungitor cu mai multe prize si un triplu stecher sau chiar un alt prelungitor. Asta nu va face decat sa riscati o supraincarcare electrica sau chiar un scurtcircuit. Consecintele? Arderea aparaturii sau chiar puteti da foc locatiei respective. Atentie la puterea si intensitatea unui prelungitor. Puterea maxima in Watt si intensitatea in Ampere a unui prelungitor sunt indicate intotdeauna pe aceasta si nu depind doar de numarul de prize.

In general, un prelungitor poate avea maxim o putere de 3500 W si un amperaj de maxim 16 Amperi.

Ce putere sa alegeti pentru prelungitor?

Pentru a va face o idee mai clara si a avea un mic ghid dupa care sa va luati, aici sunt puterile medii ale dispozitivelor electrice pe care le folositi zi de zi:

  • Incarcator pentru laptop: are o putere de 5 W;
  • Ceas cu alarma: are o putere de 10 W;
  • Mixer: are o putere de 100 pana la 150 W;
  • Televizor cu ecran plat:are o putere de 200 W;
  • Uscator de par: are o putere de 300 – 600 W;
  • Aspirator: are o putere de 650 pana la 800 W;
  • Fier: are o putere de 1000 W;
  • Aparatul de cafea: are 1000 W
  • Cuptorul cu microunde: are 1000 pana la 1500 W
  • Aparatele de incalzire auxiliara: au o putere de 1000 pana la 2000 W

Aceste cifre arata puterea in gerela a unor astfel de aparate, insa va sfatuim sa verificati intotdeauna eticheta a dispozitivului inainte de a-l conecta la un prelungitor sau o priza.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.