
Indiferent dacă iubiți sau nu bijuteriile, este imposibil să nu fi auzit de acel metal prețios pentru care au curs râuri de sânge, simbol al bogăției și al opulenței. Bijuteriile din aur era purtat cândva doar de regi, acum este accesibil oricui își dorește să își accesoriseze âinuta cu o bijiterie prețioasă.
Cum a apărut aurul?
S-a descoperit ă rezervele de aur sunt create ploile de meteoriți care au avut loc după formarea Planetei. Deci… praf de stele. Cercetătorii sunt de părere că o mare cantitate de aur se află chiar în nucleul Pământului. Cum a ajuns acolo? S-a scufundat împreună cu fierul topit la formarea nucleului. În ce stare se află? Probabil avem de săpat. 😀
Natura însă a fost generoasă cu iubitorii de metale prețioase, iar pe mantaua Terrei se află suficient aur cât să îmbrace întreaga suprafață a planetei într-un strat generos. Acesta provine de la o ploaie cataclismică de meteoriți care a lovit planeta după formarea miezului.
Scurtă istorie a aurului
Aurul, fiind un metal prețios și ușor de prelucrat a devenit rapid iubit de multe popoare. Pentru el s-au dus lupte sângeroase și au curs râuri de lacrimi. Pentru extracție erau folosiți sclavi sau deținuți. Din aur erau confecâionate bijuterii, iar ulterior monede.
Goana după aur datează conform documentelor încă din cele mai vechi timpuri. Îl găsim în Iliada și Odiseea lui Homer sau chiar în Biblie. Căutătorii de aur din America de Nord, foloseau metoda gravitației pentru a separa aurul de alte metale, spălând nisipul în care se aflau respectivele particule.
Aurul pur și unitatea de măsură
Puritatea aurului se măsoară în karat. Unitatea de măsură a fost implementată de sistemul de finețe. Acesta indică proporția de aur pur în aliaj dintr-un total de 24 de părți. Aurul de 24 carate este aur pur. La confecționarea bijuteriilor nu se folosește aur pur, deoarece acesta este prea moale, iar bijuteria în timp pot suferi modificări mai ales dacă sunt purtate zilnic. De aceea în compoziția bijuteriilor sunt folosite și alte aliaje. Cele mai vândute bijuterii din aur sunt cele de 18K ți 14K, dar pe piață pot fi găsite ți bijuterii de 9 K, 10K, 12 K, 20 K, 21 K 22 K sau chiar 24 K. Cu alte cuvinte, o bijuterie de 18 karate (18K), indică compoziția de 18 părți aur și 6 părți din alte metale.
Aur alb sau aur galben?
Culoarea aurului nu are legătură cu puritatea sa. O bijuterie de 14K de aur alb va conține tot 14 părți de aur pur din 24 ca și în cazul aurului galben. Culoarea este dată de aliajul folosit în confecționarea bijuteriilor.
Bijuteriile din aur galben sunt cele mai des întâlnite. Acestea sunt obținute prin amestecul aurului cu cupru, zinc și argint, culoarea rezultată fiind cea a aurului pur.
În ceea ce privește aurul alb, acesta este obținut prin amestecul de aur cu nichel, zinc și cupru, cantitatea de nichel fiind cea majoritară. Nichelul este și metalul care oferă culoarea bijuteriei în acest caz. Bijuteriile din aur alb, pentru un aspect accentuat și strălucitor sunt placate cu rodiu, un metal nobil înrudit cu platină.
Bijuteriile din aur alb spre deosebire de cele din aur galben au o rezistență mai mare în timp la gradul de uzură. Eu în calitate de iubitoare a argintului, consider bijuteriile din aur alb mult mai prețioase decât cele din aur galben. De aceea prefer să port inele sau cercei din alb de la Teilor!
Singurul dezavantaj al bijuteriilor din aur alb este dată de procesul de rodiere. Rodiu se uzează în timp, iar periodică este necesară o nouă rodiere. În plus există persoane care au dezvoltat alergie la rodiu. În acest caz este recomandat auru galben care este hipoalergenic.