Mituri despre pisici. Tu de care ai auzit?

1

Imaginația omului este foarte bogată. Atât de bogată încât au luat naștere fel de fel de mituri. Unele provenite din fantezii bolnave, atele pur și simplu din prostie. Însă știința a venit mereu cu argumente care să dărâme orice mit legat de pisici. Iar dacă tot sunteți aici, sper că aveți la voi și simțul umorului.

Mitul 1: Ferește-te de pisica neagră!

Ptiu, ptiu, ptiu. Scuipă-ți în sân, fă 3 pași înapoi și nu te uita la ea. E necuratul. E o vrăjitoare. Vezi să nu-ți taie calea că e prăpăd. O să fii urmărit de ghinion și o să ți se întâmple ceva nasol. Ah… și dacă tot faci 3 pași înapoi, poate te îndreți către o groapă, ca să se adeverească profeția. Că-i de vina pisica de faptul că tu nu te uiți pe unde calci. De câte ori nu ați auzit asta? Mitul acesta este răspândit atât în Europa, cât și în America. Ba mai mult, acestea s-au luptat mult și încă se mai luptă cu prejudecățile. Să fim seroși… O pisică neagră nu e nimic altceva decât… ghiciți ce! O pisică neagră. O ființă adorabilă și la fel de iubitoare. Dacă nouă nu ne place să fim discriminați, atunci de ce o facem cu animalele?

Mitul 2: Pisicile sunt rele 

Pisicile sunt așa cum le crești. Viclenia vine la pachet cu instinctul de supraviețuire. Până la urmă, au în ADN scris vânatul. Așa că nu te mira dacă o să-ți fure mâncarea de pe masă, mai ales dacă se simte neglijată.

Mitul 3: Nu hrăni pisica cu hrană de la petshop

Ce? Atâția mii de ani pisicile au mâncat doar hrană specială pentru pisici? Nu. Dar aveau libertatea de a își procura singure hrana, respectiv să își însușească toate mineralele și vitaminele de care corpul ei avea nevoie. Tu dacă o ții în casă și îi dai să mănânce doar ce vrei tu, cum crezi că va beneficia de o dezvoltare armonioasă? Hrana specială pentru pisici este concepută în urma unui studiu și după o formulă care să permită o dezvoltare armonioasă. Este valabil și dacă facem referire la hrana pentru câini! Așa că nu mai credeți toate prostiile și alimentați-vă corect animăluțul.

Mitul 4: Femeile însărcinate să nu intre în contact cu pisicile

Cică ies copiii păroși. O altă prostie care nu are absolut nicio legătură cu realitatea. Însă femeile însărcinate dacă au acasă o pisică ar trebui să o ducă la veterinar. Există riscul ca aceasta să sufere de toxoplasmoză, o boală pe care pisicile o pot lua de la rozătoare contaminate sau de la alte pisici și care se poate transmite și la om și bineînțeles poate afecta fătul. Însă cu o îngrijire corespunzătoare, garantat vei avea parte doar de beneficii. Pentru că o pisică fericită, aduce fericire.

Mitul 5: Castrează pisica doar după ce naște primul pui.

Atât la câini cât și la pisici există acest mit. Însă din punct de vedere medical nu există niciun studiu care să confirme cele semnalate de vânătorii de mituri. Așadar, dacă dorești ca pisica ta să nu se transforme într-un Kinder cu surprize, castreaz-o. Sterilizarea pisicilor într-un cabinet veterinar autorizat este esențială în astfel de cazuri.

Mitul 6: Pisicile au 9 vieți

Nu. De fapt pisicile sunt nemuritoare. Mai ales alea negre. Că doar alea sunt vrăjitoare. Să fim serioși. Pisica are o singură viață. Chiar dacă instinctul ei deosebit o ferește de multe necazuri, asta nu înseamnă că are nouă vieți.

Mitul 7: Pisicile cad mereu în picioare

Orice cădere de la înălțime este periculoasă. Dacă  din instinct pisica reușește cumva să se răsucească astfel încât să își calculeze aterizarea în picioare, asta nu înseamnă că va reuși de fiecare dată. Dacă o să cadă de la etajul nouă, chiar va avea noroc dacă va supraviețui. Este valabil și pentru distanțe scurte. O pisică se poate răni și dacă o să cadă de pe șifonier, asta pentru că distanța este prea scurtă și nu are timp suficient să se răsucească pentru a cădea în picioare. În același timp se poate lovi și de alte obiecte. O cădere din copac îi poate fi fatală. De ce credeți că refuză să coboare dacă ajung acolo și cer ajutorul?

Mitul 8: Pisicile nu pot fi dresate

Este adevărat că în general câinii sunt mult mai receptivi la dresaj. Dar asta nu înseamnă că pisica nu poate fi stimulată și antrenată în anumite joculețe sau să reacționeze la anumite comenzi. Dacă dorești să dresezi o pisică ai nevoie de mult mai multă răbdare. În același timp răsplătește-o când te ascultă și caută mici pedepse atunci când greșește. Dar sub nicio formă nu o bate. În general pisicile nu sunt bune prietene cu apa. După ce a făcut o boacănă o poți stropi cu puțină apă, însă imediat ce a greșit. Dacă o vei face când ai depistat greșeala, degeaba o mai pedepsești. Nu va înțelege ce a greșit și va repeta prostioara.

Și nu în ultimul rând nu trebuie să uitați că pisicile sunt niște animale de companie foarte dragăstoase, jucăușe și prietenoase. Așa că dacă vă doriți să adoptați o pisică cu siguranță vă va aduce numai bucurie.

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.