La o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial, evenimentele tragice petrecute în acea perioadă încă dor și rămân în memoria întregii lumi.

Simbol al comemorării victimelor Marelui Război, a devenit macul roșu. Pentru prima dată macul roșu a fost asociat cu războiul în 1915, într-o poezie scrisă pe timpul războiului, de către fizicianul John McCrae, în memoria prietenului său căzut pe front. Poemul „In Flanders Field” face referire la primele flori de mac care au apărut pe câmpurile din Flandra, o regiune din Belgia.

După publicarea poemului în decembrie 1915, peste 3 ani, Moina Michael, voluntară a unei organizații militare de război a publicat o altă poezie, în baza aceluiași subiect. Ea a declarat că mereu va purta în piept o floare de mac pentru a-i comemora pe cei care au luptat și au ajutat în perioada războiului. Ea a militat pentru ca aceste flori să devină un simbol național. În 1920 florile de mac au fost declarate simbol oficial al comemorării. Un an mai târziu franțuzoaica Anna Guèrin a expediat buchete de flori de mac la Londra, unde simbolul a fost adoptat de către Mareșalul Douglas Haig. Ulterior simbolul a fost aprobat și de către Canada, Noua Zeelandă și Australia.

Astăzi, aceste simboluri sunt mai mult utilizate în Regatul Unit al Marei Britanii, Canada, Australia și Noua Zeelandă, cu scopul de a păstra amintirea oamenilor care au decedat în conflictele militare.

În Australia sunt utilizate din 1921 și sunt purtate în piept de Ziua Comemorării, sărbătorită pe 11 noiembrie și de Anzac Day, pe 25 noiembrie. Macii sunt vânduți de către o organizație de stat, iar banii adunați sunt donați. În Canada, până în 1996, macii erau confecționați de către veteranii invalizi, apoi de către companii private. Macii comemorativi canadieni sunt formați din 2 bucăți de plastic care sunt acoperite cu o țesătură și sunt prinse în piept cu un ac. În Noua Zeelandă simbolurile se poartă în piept pe 25 aprilie, de Anzac Day. La fel ca în Australia, banii colectați sunt donați.

Macii comemorativi în Marea Britanie, Țara Galiilor și Irlanda de Nord sunt formați din 2 petale de hârtie montate pe o „tulpină” de plastic, cu o singură frunză verde, iar centrul florii este colorat în negru proeminent. În Scoția florile sunt curbate, au 4 petale și nu au frunze. Legiunea Regală Britanică se ocupă de crearea și comercializarea macilor. Simbolurile sunt comercializate de la sfârșitul lui lunii octombrie până la mijlocul lunii noiembrie și sunt purtate de către de către politicieni, Familia Regală, oameni de rând și personalități publice. În fiecare an se organizează evenimente majore care au în prim plan florile de mac.

În Irlanda de Nord purtarea acestor flori este considerat un gest politic și de susținere a armatei britanice. Din cauza divergențelor dintre englezi și irlandezi, cei din urmă refuză purtarea florilor de mac si chiar condamnă acest simbol.

În SUA simbolul a fost acceptat în 1922, iar în prezent macii de hârtie sunt vânduți în schimbul donațiilor pentru veterani. Din 2004 și Ucraina a adoptat simbolul macilor pentru a comemora victimele celui de-al Doilea Război Mondial și de a sărbători victoria contra nazismului. Astfel au renunțat la simbolul pro-rus Panglica Sf. Gheorghe.

În Marea Britanie sunt acceptați și macii albi care simbolizează pacea. Din acest motiv englezii obișnuiesc să poarte în piept un buchet din flori albe și roșii de mac. Pentru a comemora animalele care au murit în conflicte se poartă macii mov, iar macii negri au devenit un simbol contra coalițiilor de război în 2014.

Un comentariu la „Cum a devenit macul roșu simbolul Primului Război Mondial”
  1. super si opiu cand vine ?
    ca opiu se face din maci, si mi se cam rupe ce inseamna mac-ul pentru al doilea razboi mondial, TOT RECLAMA LA OPIU E !

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.