Pentru mulți, masa în familie este o tradiție de la care nu se pot face abateri decât în cazuri speciale. Indiferent dacă vorbim de sărbători, zile de naștere sau diferite ocazii speciale, masa adună în jurul ei familia și prietenii.

Când dorim să ne bucurăm împreună de un eveniment avem 3 metode de a petrece. Fie mergem la un restaurant și scăpăm de problema legată de timp, spațiu și efortul de a găti, fi comandăm acasă și scăpăm doar de efort și timp, fie alegem să pregătim noi pentru oaspeți masa festivă.

Mâncarea de la restaurant este foarte gustoasă, aproape ca la mama acasă. Dar nu are acel praf magic care dă gustul adevărat… dragostea. Mâncarea preia cumva din energia persoanei care o prepară și de aceea savoarea de acasă nu se uită niciodată.

Cum timpul este cel mai mare dușman, ideal este ca această activitate să fie efectuată împreună. Îmi amintesc cum bunica robotea cât era ziulica de lungă în bucătărie pentru ca noi să avem pe masă tot ce ne doream. Bunicul nu o ajuta la aceasta activitate, că era „treabă de femeie”. Dacă ar fi trăit și ar fi văzut câți chefi bărbați sunt… Ce vreau să subliniez este faptul că după atât de multă muncă, biata de ea cădea epuizată. În schimb tata o ajuta pe mama în bucătărie. Cu ce putea. Era mai mult un fel de ucenic și pentru că avea răbdare tpca mărunt tot ce îi dădeai. Ei bine… altă treabă.

Acum este rândul meu. Pot spune că sunt foarte norocoasă. De fiecare dată pregătim masa împreună. Ce e drept și tehnologia ne este de folos. Cu un simplu robot de bucătărie  mai mult ne distrăm în bucătărie. Acesta preia o mare parte din  muncă, așa că gătitul împreună se transformă ușor într-o activitate plăcută și distractivă. Un mod inedit de a ne petrece timpul împreună.

De când suntem părinți, noi de fiecare dată implicăm și copilul în activitățile din bucătărie. Încă de când era bebeluș și stătea în scăunel. Important era să fie acolo, cu noi. Ba chiar îl antrenam să așeze singurel fructele curățate în storcătorul de fructe și să rotească cu degețelule pe buton. Să zicem cu mult ajutor de la mami și tati. Nu pot să vă spun decât că cel mic era tare încântat cum aparatul minune scoate papa bun. Bineînțeles sub atenta supraveghere. Nu lăsați niciodată aparatele la îndemâna copiilor fără supraveghere atentă.

Dacă o mare parte din aparatele disponibile în ziua de azi ar fi existat pe piața și pe vremea când bunica era tânără, atunci poate că ar fi găsit și ea sprijin de nădejne în bucătărie.

 

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.