În urmă cu ceva timp am avut o experiență neplăcută după ce mi-am cumpărat o garsonieră și am decis să o renovez. Inițial cu un meseriaș luat prin recomandare și cu un al doilea găsit printr-un anunț, garsoniera mea a suferit așa cum suferă un pacient pe mâna unui chirurg incompetent – parcă intervenția s-a făcut, dar tot nu e așa cum trebuie. Acum, după ce mi s-au mai așezat nervii și gândurile, am decis să fiu constructiv și să ies din experiența dată cu o lecție bună pentru viitor. Iar dacă abia planifici să începi renovarea, îți recomand să ții cont de următoarele sfaturi:

1. Gândește-te bine ce îți dorești în fiecare zonă a garsonierei tale.

Din păcate, majoritatea garsonierelor sunt mici și oferă puțin spațiu pentru a-ți permite să dai greș cu planificarea. Înainte de a te apuca de treabă, decide ce anume îți dorești și cum urmează să fie utilizat fiecare spațiu din garsonieră. Pentru a fi mai exact, poți folosi programele de proiectare 3D și opțiunile puse la dispoziție de către acestea: sketchup, Planner 5D, vray, Space Designer, revit și altele. Totodată, vei fi sigur că meseriașii înțeleg exact ce îți dorești atunci când le vei înmâna schițele 3D ale renovării ce urmează să o execute. Vei câștiga timp, nervi și nopți cu somn liniștit.

2. Repet: Alege-ți cu atenție meseriașii!

Dacă ai citit articolul meu precedent legat de renovare, știi deja că primul meseriaș l-am angajat după ce mi-a fost recomandat de către o cunoștință. Mă bucurasem că scap ușor, dar pe lângă faptul că a modificat înțelegerea noastră inițială (pe lângă suma pe care am stabilit-o, în câteva zile a început a cere masa pentru el și pentru așa-zisul coleg). Cere întotdeauna să vezi un portofoliu pentru a te asigura că meseriașul are abilitățile necesare pentru a-ți executa cererea. Și las-o mai moale cu avansurile. Negociază așa încât să vezi măcar câteva zile lucrate și abia după aia să îi oferi prima plată. Altfel, riști să o pățești ca mine – avans plătit, muncă necalitativă, avans pierdut.

3. Lasă materialele aplicate pe pereți și podele să se usuce bine.

Știu că odată ce începi renovarea ești nerăbdător să te muți mai repede pe curat și în casă nouă. Graba, însă, adesea strică treaba. Materialele aplicate pe pereți și podea au nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a se usca cum se cuvine. Uneori această perioadă poate dura și câteva săptămâni, în dependență de grosimea stratului aplicat și de timpul de afară. În cazul în care grăbești procesul, te poți trezi mai târziu cu crăpături în pereți sau cu mobila umflată din cauza umezelii.

4. Creează cât mai multe spații de depozitare.

Chiar dacă la început crezi că nu ai nevoie de ele, în timp, volens-nolens, vei aduna în casă mai multe lucruri. Te vei bucura atunci să ai unde să le depozitezi și să nu fii nevoit să le ții la vedere. Din fericire, piața e plină cu mobilier adaptat unor astfel de necesități: spații de depozitare sub saltea, în canapea și în scaunul decorativ pe care ți l-ai dorit. Te mai poți juca și cu spațiile de depozitare sub tavan, după modelul apartamentelor grecești. Dacă înălțimea apartamentului îți permite, coboară tavanul cu câțiva centimetri și fă-ți niște ușițe simpatice într-o parte. Te vei bucura, astfel, de mult spațiu de depozitare fără a adăuga nimic în plus în casa ta.

5. Decorează!

Fă în așa fel încât să te simți foare bine în acest spațiu. Îți vor prinde bine tablourile favorite, fotografiile cu cei dragi, plantele de apartament – dar o idee minunată ar fi și să-ți decorezi camera cu terarii , vazoane originale, oglinzi, draperii, până și cuverturile pentru mobila moale poate schimba întregul suflu al apartamentului.

Spor la muncă și să te bucuri de rezultatul final!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.