Camerele de supraveghere le întâlnim peste tot. În bănci, centre comerciale, în birouri, în parcuri publice, în locuințe, școli sau săli de cinema. O zonă monitorizată video induce siguranță. Asta pentru că de cele mai multe ori, persoanele rău intenționate sunt descurajate să comită ceva nepotrivit deoarece cu ajutorul camerelor, aceștia sunt mai ușor de identificat.
Însă monitorizarea permanentă este ca un cuțit cu două tăișuri. Pe o parte îți inoculează sentimentul de siguranță, pe de altă parte îți induce sentimentul neplăcut de a fi în permanență urmărit. Cu timpul însă te poți obișnui.
Totuși, oare cum te simți atunci când știi că ești în permanență urmărit? Un ochi de sticlă care te privește rece de undeva de sus. Un ochi care îți analizează fiecare mișcare, fiecare gest, fiecare zâmbet. Un ochi care știe în permanență când vii, când pleci, de câte ori mergi la toaletă, când ești trist, când ești vesel, când ai chef de muncă sau ești răpus de oboseală.
Oare sentimentul de siguranță este mai puternic decât intimitatea ta? Ei bine, trebuie să conștientizăm că monitorizarea permanentă face parte din viitorul nostru, fie că vrem fie că nu vream. Asta din cauza pericolelor permanente la care suntem expuși.
În centrele comerciale lucrurile sunt simple. Camerele video sunt utilizate pentru descurajarea și identificarea hoților și pentru siguranța siguranța tuturor.
În ceea ce privește siguranța, trebuie să luăm în permanență măsuri de prevenire. De exemplu, locatarii unui bloc se vor simți mai în siguranță dacă își vor monta un interfon bloc, astfel încât accesul în clădire să fie considerabil restricționat. Chiar și așa, persoanele rău intenționate pot pătrunde în clădire o dată cu un alt locatar sau sunând la întâmplare. Pentru a evita astfel de incidente, important este să nu permitem accesul persoanelor care par a fi dubioase în bloc și să nu deschidem niciodată interfonul sau ușa la necunoscuți. O măsură în plus de siguranță este montarea camerelor de supraveghere pe casa scării, astfel încât în cazul unui incident, poate fi mai ușor identificată persoana vinovată.
Un alt aspect care trebuie luat în calcul este monitorizarea traficului, mai ales dacă folosești autovehicului zilnic. Montarea unei camere video auto este absolut necesară în orice mașină. Chiar dacă nu este obligatorie, aceasta reprezintă un martor incontestabil în cazul producerii unui accident. Din punctul meu de vedere acestea ar trebui să devină obligatorii. Astfel vor fi descurajate încălcările grave de circulație știind că fiecare greșeală poate fi trimisă la Poliție. Datorită camerelor auto, șicanele în trafic vor dispărea considerabil, iar abaterile provocate de șoferi recalcitranți vor fi pedepsite. În cazul unui accident, anchetatorilor le va fi mai ușor să stabilească cum s-a produs exact accidentul și cine este vinovat.
Voi ce spuneți? Sunteți pro sau contra camerelor de supraveghere?
Eu, care sunt de buna credinta, sunt pro, pentru ca nu am nimic de ascuns, desi, e adevarat ca nu te simti mereu confortabil stiindu-te mereu monitorizat, Doar gandindu-ma la copii care sunt traumatiizati prin gradinite sau de bone, pericolele din scoli, si mi se face parul maciuca, lucruri pe care nu le-ai stii niciodata daca nu ar fi aceste camere de supravehere.