depresia de sărbători

Sărbătorile sunt prilej de bucurie, însă tocmai această idee inoculată poate crea o presiune mai mare asupra psihicului, implicit poate cauza depresia de sărbători. Dacă la asta se mai adaugă stresul de la locul de muncă, atunci tabloul este unul complet, iar tu nu-ți dorești nimic altceva decât să treacă cât mai repede această perioadă agitată. Bineînțeles că un singur factor nu poate cauza depresie, dar când există un cumul de factori, atunci riscul crește considerabil.

depresia de sărbători

Cauze care duc la apariția depresiei de sărbători.

Singurătatea

Vedem la TV doar oameni care pretind a fi fericiți, toți prietenii, colegii pleacă la rude sau în vacanțe, iar tu, dacă ești o persoană singură simți că emoțiile te copleșesc. Este normal să-ți dorești atenție și afecțiune din partea celor dragi în această perioadă în care societatea te transformă într-o persoană ceva mai vulnerabilă.

Suprasolicitarea la locul de muncă!

În preajma sărbătorilor există e explozie comercială ridicată atât în mediul online cât și în cel offline. Cumpără lumea de parcă ar veni sfârșitul lumii sau de parcă zilele intră în sac. Numai angajat într-un supermarket să nu fii în această perioadă. Evident că volumul de muncă crește considerabil, intervine oboseala, iar tu ești mai ușor predispus de a intra în depresie.

Agitația

Agitația este strâns legată de suprasolicitare. În perioada sărbătorilor, starea generală de agitație a oamenilor are efect de bumerang. Mai ales că vrem să terminăm toată treaba cât mai repede.Este ca un câmp magnetic în care energia negativă se propagă asupra fiecărui individ, cu precădere asupra celor mai ușor vulnerabili.

Timpul

În perioada sărbătorilor de cele mai multe ori simțim că intrăm în criză de timp. Asta pentru că toți tind să tragă de noi. De multe ori simți că 24 de ore nu sunt suficiente pentru a te împărți în zeci de bucăți și pentru a îi mulțumi pe toți. Iar toți ne dorim ca până la ziua cea mare să fie totul perfect. Dacă intervin și alți factori externi care ne perturbă programul, atunci intrăm în criză de timp, iar asta ne face să ne consumăm fizic și psihic absolut inutil.

Obligațiile față de familie

În mare parte sărbătorile sunt petrecute în familie. Așa este și frumos. Însă nu în toate familiile lucrurile stau atât de roz, așa că întâlnirea cu unii membrii poate crea o stare de anxietate. Să nu uităm că de cele mai multe ori, la mesele petrecute în familie se consumă și ceva mai mult alcool. Iar dacă în familie există o persoană mai recalcitrantă, atunci orice discuție poate degenera. Dacă există și un precedent, atunci întâlnirea cu membrii dragi poate cauza stări de anxietate, iar de aici până la a intra în depresie nu este decât un singur pas.

Grijile financiare

În perioada sărbătorilor cheltuielile cresc. Cheltuieli sunt indiferent dacă alegi să pleci în vacanță sau să îți petreci sărbătorile acasă cu familia. În primul rând, deoarece exisă tendința de a face mai multe cumpărături, comercianții au speculat momentul pentru a crește ușor prețurile. Poate că nu se vede dacă cumperi un singur produs, însă când tragi linie la final, se adună. Apoi cadourile. Trebuie să cumperi cadouri pentru toți membrii familiei, pentru colegi, prieteni și alte persoane pe care intenționezi să le mulțumești prin acest gest. Iar dacă ai un buget limitat și crezi că nu reușești să îi bucuri pe toți cu o mică atenție, atunci stresul este și mai mare.

Ce poți face pentru a evita depresia de sărbători astfel încât să te bucuri din plin de fiecare clipă!

Fii mai calculat!

Nu te întinde mai mult decât ți-e pătura. Alocă un buget și fă tot posibilul să te încadrezi în el. Evită cheltuielile suplimentare care nu sunt necesare și încearcă să cumperi doar ce ai nevoie. Nu uita că de sărbători, an de an se aruncă multă mâncare, implicit și mulți bani. Asta pentru că cei care fac asta sunt nechibzuiți.

Fă cumpărături din timp!

Toate produsele neperisabile necesare pot fi cumpărate treptat. La fel și cadourile pentru copii sau ceilalți membrii din familie. Astfel efortul financiar va fi mai puțin vizibil, iar tu mai relaxat. Dacă nu ai timp să alergi prin magazine, poți face comenzi online.

Evită conflictele!

Dacă simți că un conflict poate degenera, atunci caută să-ți îndrepți atenția asupra altor activități. Mai bine ieși afară cu copiii la bulgăreală, decât să stai la masă cu un membru din familie recalcitrant. Dacă nu va primi atenție, există șanse mari să se potolească.

Nu te izola!

Caută să nu te izolezi de societate. Chiar dacă nu este perioada din an tocmai preferată. Izolându-te nu vei face decât să te adâncești în singurătate, iar de aici până la depresie nu este decât un pas. Fă tot posibilul să-ți vizitezi familia, chiar dacă aceasta locuiește la sute de kilometri. Dacă nu ai rude la care te poți duce, acceptă invitația de la prieteni. Nu îți face griji că vei deranja. Dacă deranjai, nu erai invitat.

Evită abuzul alimentar

Dacă nu te ajută prea mult metabolismul, atunci nu te abate prea mult de la regimul tău. Gustă moderat din produsele tradiționale și fă cât mai multă mișcare, astfel încât după ce sărbătorile au trecut cântarul să nu-ți creeze vreo stare de neliniște.

 

 

Un comentariu la „Cum poți evita depresia de sărbători. Cauze și soluții.”
  1. Cumparaturile din timp zic eu ca sunt musai de facut. Nu imi place deloc ce se intampla in prajma sarbatorilor. Cat despre depresie, nu vad motive sa intri in depresie, nici macar oamenii singuri nu ar trebui sa se lase coplesiti.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.