Cauți un covor? De ce trebuie să ții cont atunci când alegi unul!

1

Atunci când simți nevoia de o schimbare în locuință, în cap îți vin un amalgam de idei. De la schimbarea culorilor de pe perete, a pieselor de mobilier, a dreperiilor sau a covorului, până la modificări ceva mai serioase care implică avize și proiectanți. Dar de ce să ne complicăm? Orice spațiu poate fi transformat cu ușurință în unul ultra modern. Trebuie doar să te gândești serios la ce așteptări ai de la fiecare colțișor în parte, ce culori preferi, de ce buget dispui și cum îți propui să le îmbini pe toate cele menționate, astfel încât locuința ta să se transforme într-un adevărat cămin.

Mă primești în regatul tău?

Orice locuință poate fi transformată într-un mic palat. Mai ales acum când ai posibilitatea de a împleti propria imaginație cu idei din întreaga lume. Trebuie să știi ce anume să alegi, astfel încât alegerea să te reprezinte. În același timp, pentru a nu te lovi anumite de elemente tehnice care să-ți umbrească proiectul, trebuie să ții cont de anumite detalii, care te vor propulsa  direct pe „covorul roșu” în fața musafirilor. Dar oare te poți bucura de un covor elegant, modern dar și practic în același timp? Ei bine, pentru asta există gama de covoare de lux de la Mobiera!

Ce trebuie să iei în calcul atunci când alegi un covor?

Unde îl așezi

Unde amplasăm covorul? Nu putem pluti pe deasupra pardoselei fără să atingem noul covor, dar există o diferență majoră între un covor pe care se pășește doar dimineața și seara și unul bătucit intens de copiii, câine, soacră și toată gașca de prieteni. În acest caz, trebuie să îți îndrepți atenția către un covor mai puțin sensibil. Asta dacă nu cumva intenționezi să îl duci săptămânal la spălătorie. Un covor rezistent, dintr-o culoare neutră e tot ce ai nevoie, mai ales într-o zonă intens circulată din familie. Dacă nu el e piesa de rezistență din încăpere, atunci pune un accent deosebit pe draperii astfel încât să creezi un contrast frumos între simplitate și extravaganță.

Pentru camera copiilor, mizează pe un covor cât mai vesel, cu elemente din desene animate sau de diferite forme. Dacă nu știai, există covoare copii chiar și în formă de urs. 🙂

Iar dacă ești o persoană jovială, atunci acest covor se așează perfect în orice cameră.

Marimea camerei

Poate că tu visezi să intri în Cartea Recordurilor pentru cel mai mare covor cumpărat vreodată. Dar ce faci dacă acesta nu intră în cameră? Măsoară cu atenție camera, gândește-te la cum amplasezi piesele de mobilier și alege un covor adecvat spațiului disponibil. Covorul trebuie să fie întotdeauna mai mic decât spațiul din podea care se află la vedere. Niciodată nu trebuie acoperit integral. Asta face mocheta. Covorul trebuie așezat astfel încât să rămână porțiuni egale la vedere pe fiecare latură sau pe fiecare latură opusă.

Amplasarea mobilierului

Niciodată nu mi-a plăcut să văd covorul băgat ușor sub bibliotecă, șifonier, pat și care ascude cu desăvârșire pardoseala. Nu am văzut rostul acestui trend, iar în zilele noaste așa ceva nu se face. Măsoară cu atenție spațiul disponibil întotdeauna după ce te-ai gândit serios cum dorești să amplasezi mobila.

Dacă optezi pentru un covor pe care să îl amplasezi sub masa din living, trebuie să ai în vedere ca acesta să fie mai lat decât masa cu tot cu scaune.

Cromatică

Există o gamă diversă de culori, așa că nu ezita să te joci cu imaginația. Dacă ai o cameră mare, evită să folosești același model de covor pentru a crea simetrie. Nu mai e de mult timp în trend. Încearcă să delimitezi spațiul prin covoare care să intre în contrast unul cu altul, dar în același timp ține cont și de culorile dominante din încăpere.

De exemplu, în dreptul ferestrelor, dacă ai și un fotoliu pe care obișnuiești să stai atunci când citești, alege un covor cât mai simplu, eventual dintr-o singură culoare sau din nuanțe pastelate, care să îți dea senzația de liniște și pe care să cadă lumina natural și să o împrăștie frumos în întreaga încăpere.

Spațiul destinat activităților zilnice sau jocului trebuie să fie unul vesel. Implicit și covorul trebuie să se asorteze cu starea generala invocată în acel spațiu. În acest caz, mizează pe nuanțe vesele, linii, carouri, cerculețe, flori sau orice simți că te transpune într-o stare de bine. Optează pentru culori vii, mai ales dacă majoritatea pieselor de mobilier sunt în nuanțe foarte deschise. Covorul va fi pata de culoare, piesa de rezistență, elementul care va însufleți încăperea. Iar dacă ții neapărat să asortezi covoarele, încearcă să alegi unul vesel, dar în care să se regăsească și nuanța din celălalt simplu.

Material

Cele mai căutate tipuri de covoare sunt cele confecționate din fibre sintetice. Asta pentru că sunt mai ușor de întreținut și mult mai versatile. Majoritatea covoarelor sunt realizate din acryl sau sunt țesute din poliester și polipropilenă. Dacă optezi pentru un stil rustic sau dorești un covor de calitate superioară, alege un covor confecționat din lână. Dacă ai și un șemineu, alege în dreptul lui un covor pufos și călduros, pe care să te așezi de fiecare dată când simți nevoia.

Design

Majoritatea punem designul pe primul loc în detrimentul celorlalte criterii. Bineînțeles că este un factor decizional esențial, mai ales că alegerea o faci cu sufletul și nu cu mintea. Vestea bună este că designul poate fi îmbinat perfect cu o parte  din celelalte criterii, astfel încât să știi că ai făcut cu adevărat alegerea cea bună. În același timp, caută să învingi prejudecățile. Covorul nu trebuie să fie obligatoriu dreptunghiular, așa că lasă-ți creativitatea să iasă la suprafață.

Văzut – plăcut – luat!

După ce am trecut covorul dorit prin toate filtrele tehnice, obligatoriu acum să ne gândim și la ceilalți membrii din familie. Dacă locuiești singur, lucrurile sunt foarte simple. Văzut – plăcut – luat! Este valabil pentru amenajarea oricărui spațiu total individual.

Dacă dorești să alegi un covor pentru living, iar familia numără doi sau mai mulți membri, atunci va trebui să asculți doleanțele tuturor, iar alegerea să fie una comună, astfel încât fiecare membru să se simtă cu adevărat important.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.