Faptul că România are o climă temperat continentală de tranziție, cu patru anotimpuri distincte: primăvară, vară, toamnă și iarnă, nu este o surpriză. Este realitatea trăită și simțită, nu doar descrisă în manuale. Deci ne apropiem cu pași rapizi către cel mai friguros anotimp din an. Iar dacă până acum nu v-ați gândit la asta, vă aduc aminte că este cazul să vă pregătiți pentru iarna care va veni!
Căldură și în locuință, nu doar în suflet!
Cei care locuiți la bloc și sunteți racordați la sistemul te termoficare nu trebuie să faceți mare lucru. Doar să vă plătiți la timp datoriile pentru a nu risca debranșarea. Iar după ce se umple cu apă instalația să vă aerisiți caloriferele de gunoaie pentru a vă bucura de un randament maxim a acestora și un confort termic ridicat.
Cei care au optat pentru un sistem centralizat de încălzire pe gaz trebuie să facă obligatoriu revizia la doi ani a centralei prin intermediul unei firme autorizate ISCIR și revizia obligatorie a instalației de gaze! Asta pentru siguranța voastră și a celor din jur.
Pentru a nu vă prinde nepregătiți, important este ca locuința să fie utilată corespunzător cu produse de încălzire menite să facă față și celor mai vitrege zile. Există multe modalități de a vă încălzi locuința. De la clasica sobă din cărămidă sau teracotă, rusticul șemineu, modernele tipuri de centală (pe gaze, electică, pe lemn, paleți etc) până la simplele aeroterme, utile atât iarna cât și vara.
Dacă vă încălziți cu ajutorul lemnului, calculați bine cam cât lemn estimați că o să consumați într-o iarnă! Mai bine să fie în plus, decât să constatați că iarna e lungă și lemnul pe sfârșite. Cumpărați din timp în plus astfel încât frigul să nu mai fie o grijă.
Indiferent de varianta aleasă, important este ca locuința să fie bine izolată, astfel încât costurile cu energia termică să fie cât mai reduse, iar voi să nu simțiți frigul.
Iarna e grea, omătu-i mare! Cine are, cine n-are echipamente de deszăpezire!
Freza de zăpadă poate că este cea mai indicată, însă până la freză, nimănui nu ar trebui să îi lipsească clasica lopată. Pentru pasionații de sport, datul la lopatul garantez că arde mai multe calorii decât orele petrecute la sala de sport. Fă pârtie cât zăpada este prospătă, dacă îngheață o să fie mai greu. Ba chiar riști să se rupă obiectul muncii.
Cămara să fie plină!
Știți balada „Greierele și furnica”? Dacă nu… Google it! Morala e simplă. Muncești și strângi – ai! Nu muncești – faci foamea! Așa ar trebui și acum. Poate pare răutăcios ce spun, dar oamenii prea s-au învățat comozi. Să le pice din cer totul. Iar dacă fac alții și treaba lor, cu atât mai bine.
Îmi amintesc și acum iernile vitrege din copilăria mea. Zăpada era cât casa, iar drumurile erau impracticabile de multe ori. Nimeni nu se plângea și nici nu murea de foame sau frig. Asta pentru că oamenii din acea generație erau gospodari și aveau format spiritul solidarității.
Cămara era de fiecare dată plină. Ce se putea cumpăra, era cumpărat din timp. În plus, în cămară găseai de toate. Hrană pentru toată familia nu doar pentru o iarnă, ci pentru două. Și nu vorbim aici de oameni înstăriți. Bunicii mei erau oameni simpli, dar muncitori. Cămara era plină cu de toate: mălai, făină, cartofi, fasole, morcovi puși în nisip pentru a rezista cât mai mult, murături (varză, castraveți, gogoșari), bulion, zarzavat pentru ciorbă, zacuscă și diverse conserve din legume făcute în casă, pătrunjel, mărar uscat, compoturi, dulcețuri etc.
Pe lângă acestea, nu lipseau nici plantele medicinale culese dimineața pe răcoare și uscate cu grijă la umbră și care aromau de fiecare dată diminețile cu cele mai savuroase ceaiuri.
La astea se mai adăuga carnea afumată, ușor prăjită în propria grăsime și păstrată la cantă în untură! Prea puține cumpărau. În general doar orez, zahăr și fidea.
Să nu uităm însă de licoarea bahică din beci și rachiul, care consumate cu moderație mai animau oleacă atmosfera de la gura sobei.
Pe atunci, bunicii munceau pentru tot ce aveau în cămară. Acum se găsesc în magazine de toate. Iar dacă ești chibzuit, chiar și cu un venit mic îți poți umple cămara. Restul sunt doar scuze!
Să nu-ți lipsească medicamentele obișnuite!
Mai ales dacă depinzi de unele. Iar dacă nu urmezi un tratament, obligatoriu să ai mereu la îndemână medicamente pentru diferite probleme. Nu se știe niciodată când te ia o durere de cap și nu ai de unde cumpăra sau nu știi niciodată când ți se face rău, iar cadrelor medicale le este greu să ajungă la tine! Mai bine să ai în casă strictul necesar pentru ameliorarea stării de sănătate!
Să aveți haine și pături groase!
Da. Se mai întâmplă să rămâneți fără curent și să nu aveți cum porni centrala. Este un risc imprevizibil. Până la repararea avariei de către furnizorul de electricitate, dacă nu aveți o altă sursă de căldură, macar să aveți haine și pături groase. Vor fi mai mult decât utile.
Așadar, indiferent dacă locuiți la bloc sau la casă, la oraș sau sat, iarna este cam la fel de nemiloasă. Așa că este musai să vă pregătiți pentru sezonul rece. Deci dacă o să fiți mereu pregătiți, iarna nu vă va surprinde niciodată neplăcut! Nu mai lăsați totul în seama altora!