dictionar limba romana

dictionar limba romana

Un dictionar explicativ al limbii romane este plin de cuvinte pe care romanii, pentru un motiv sau altul le scriu sau le pronunta gresit. Multe dintre aceste forme gresite apar in comunicarea orala si sunt preluate gresit de la vorbitor la vorbitor, uneori chiar de la generatie la generatie. Definitiile exacte ale unor cuvinte uzuale sunt adesea necunoscute sau intelese gresit, astfel se ajunge la confuzie in mod special in cazul omonimelor omofone sau omografe.

Printre cele mai des intalnite greseli de scriere si pronuntie apar si cuvinte uzuale ale caror forma corecta este adesea mai rar intalnita decat cea gresita.

1. Presedentie. Presedentie este forma gresita a cuvantului presidentie, cu referire la institutia prezidentiala. De altfel, lingvistii sunt de parere ca aceasta forma des intalnita „presedentie” este incorect influentata de cuvantul „prezidential”.

2. Fregvent. O alta greseala de scriere si de pronuntie este cuvantul fregvent, intalnit in forma sa corecta in DEX ca frecvent. Aceasta modificare in scriere si vorbire a aparut sub influenta consoanei sonore v care tine sa modifice consoana surda k.

3. Cunostiinta. Cunostiinta este o forma gresita a variantei de dictionar cunostinta. Aceasta varianta gresita apare adesea utilizata cu sensul de informatie, confuzia facandu-se cu cuvantul „stiinta”. Cei care folosesc ambele cuvinte – cunostiinta si cunstinta au adesea impresia ca primul face referire la informatii iar al doilea la o persoana cunoscuta. In fapt forma de cunostiinta a cuvantului cunostinta nu exista in dictionar.

4. Ridichiei si pluralul de la ridichii. Doom (dictionarul ortografic al limbii romane) editia 2002, pluralul acceptat al substantivului ridiche este ridichi, fara dublu i. O alta greseala frecventa care apare la folosirea acestui substantiv este forma de genitiv-dativ folosita ca „ridichiei” cand varianta corecta este „ridichii”.

5. Nostrii, vostrii, membrii, metrii. Adaugarea unui i in plus la aceste cuvinte este o greseala des intalnita in scris. In cazul cuvintelor care contin grupul de consoane str, unii vorbitori sunt indusi in eroare de faptul ca la forma de plural, i-ul final nu este o palatizare nesilabica a consoanei, ci o vocala propriu’zisa. Aceasta confuzie se traduce adesea in scris prin aparitia unui i in plus, rezultatul fiind o forma gresita a cuvantului.

6. Place si placea. Ambele forme ale cuvantului sunt corecte insa forma in care sunt folosite este adesea gresita. Este vorba despre tranzitia verbului a placea la persoana a II si a III dupa modelul verbelor similare precum a face. In mod corect acest verb se flexioneaza dupa modelul verbului a parea spre exemplu. Forma corecta de dictionar a acestui verb este „imi place” si „mi-ar placea”.

2 comentarii la „Cele mai frecvente greseli de scriere si pronuntie ale unor cuvinte din dictionar”
  1. bre, sa stii ca pe unele si eu le-am comis si la richiche chiar nu aveam habar ca folosesc o forma de genitiv-dativ gresita. Cand am dubii, consult un DEX online, dar uneori sunt sigura ca ce stiu eu e bine si nu mai verific. Uite ca nu e bine…

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.