fotograf de nuntă

fotograf de nuntă

Ziua nunții este una din cele mai frumoase zile din viața unui cuplu. Chiar dacă fiecare clipă este păstrată în suflet, fiecare își dorește ca anumite momente să dăinuie veșnic. Nu există un scaner pentru suflet pentru a le arăta noilor generații acele clipe emoționante care au stat la baza întemeierii familiei. Însă un fotograf de nuntă vă poate imortaliza cele mai frumoase amintiri pe care mai apoi să le împărțiți cu cei dragi. Cu trecerea timpului veți fi bucuroși să vă reamintiți fiecare secundă petrecută alături de familie și prieteni și să împărtășiți și cu copiii și nepoții povestea nunții voastre.

Pe vremuri se făceau foarte puține fotografii la nunți. Fie că mirii mergeau împreună cu cei mai apropiați (familia, nașii, cavalerul și domnișoara de onoare) într-un studio pentru a face câteva fotografii statice în fața unui cearceaf sau perete alb pe post de fundal, fie chemau fotograful la Biserică pentru a face câteva fotografii împreună cu alaiul. Însă nu apelau la serviciile acestuia pe tot parcursul desfășurării nunții. Amintirile rămâneau doar în mintea celor care le-au trăit, iar pe măsură ce protagoniștii îmbătrâneau și amintirile erau acoperite de negura timpului. Cu toate acestea, fotografiile vechi alb negru au un farmec aparte. Ele reprezintă primul pas spre evoluția imaginii pe hârtie.

De aceea consider că un fotograf nuntă este cheia de la cufărul tău cu amintiri.

Așadar, de ce trebuie să ții cont atunci când apelezi la serviciile unui fotograf de nuntă?

Portofoliul

Portofoliul este cel mai important criteriu de care trebuie să ții cont atunci când apelezi la serviciile unui fotograf de nuntă. Experiența și simțul artistic se vor reflecta în fiecare fotografie. Fie că dorești să ai parte de o ședință foto profesionlă, fie iubești instantaneele și fotografiile hazlii este foarte important să soliciți un portofoliu pentru a ști în mâinile cui lași amintirile.

Analizează cu atenție fiecare fotografie. Astfel vei ști dacă fotograful este atent la detalii, dacă pune accent pe anumite elemente semnificative, dacă știe cum să surprindă cele mai importante momente din timpul evenimentului și dacă știe să transforme fiecare cadru în adevărate imagini artistice.

La rândul tău, acceptă ca  fotograful să poată adăuga în portofoliul său câteva cadre de la nunta ta. Așa este fair play. Pentru că dacă toți din clienții anteriori ar pune confidențialitatea pe prim plan, atunci nici fotograful nu ar avea imagini cu specific de nuntă să-ți prezinte, iar tu nu vei ști cu cine colaborezi. După eveniment, alegeți împreună câteva fotografii reprezentative pe care fotograful să le poată prezenta viitorilor clienți.

Recomandări

Feedbaak-ul clienților este esențial. Evident, este important să predomine recenziile pozitive. Însă fiecare poveste trebuie să fie și bine argumentată, așa că citește-le pe toate (chiar și pe cele negative). În același timp comentariile scurte de genul „este cel mai bun” sau cele negative cu iz de hate sunt irelevante. Ține cont doar de fiecare review bine argumentat. Chiar dacă omul ales este un profesionist fără cusur, să fii sigur că va avea și recenzii negative. Pentru că e greu să îi mulțumești pe toți. Nu da încă înapoi.

În acest caz, bucură-te că ai parte de un om asumat și cu experiență. După ce te-ai documentat, discută deschis și despre evenimentele anterioare considerate de clienții nemulțumiți ca fiind ratate. S-ar putea ca mai apoi să tragi alte concluzii, pentru că „adevărul” are multe fețe. Depinde de unghiul din care este privit. Comunicarea însă va face să crească încrederea în ambele sensuri.

Ce așteptări ai!

Ține cont dacă fotograful va fi prezent pe tot parcursul evenimentului. Asta implică momentele cheie cum ar fi  cadre din timpul pregătirilor, surprinderea tradițiilor și obiceiurilor, momentele din timpul ceremoniei, ședința foto profesională, petrecerea.

Bineînțeles că ședința foto este la fel de importantă precum surprinderea momentelor cheie din timpul evenimentului. Dacă ai ales o nuntă tematică, atunci îți dorești și fotografii specifice. Aici intervine din nou simțul artistic al fotografului. Alegerea locului este din nou foarte important. Lumina naturală, cadrele romantice, peisajele, monumentele istorice vor fi doar simple accesorii în imaginația artistului fotograf. Nu sunt suficiente doar decorațiunile, fotograful trebuie să știe cam ce rol i s-ar potrivi fiecăruia și ce cadre i se potrivesc. Dacă va fi pe placul tău, atunci există șanse mari să îl chemi și în calitate de fotograf botez!

Fotograful trebuie să fie în timpul evenimentului omniprezent, dar în același timp atenția lui trebuie să fie îndreptată în special asupra voastră și nu asupra celorlalți nuntași. Din experiență spun că anumiți invitați cu tupeu au cerut ședință foto personalizată pe banii mei. Un fotograf de nuntă serios va refuza din start. Însă este bine să discutați de la început despre astfel de situații delicate care pot degenera în certuri. Specifică faptul că cererile suplimentare nu intră în pachetul de bază, iar fotografiile nesolicitate nu vor fi plătite.

Semnează un contract!

Este esențial să semnezi un contract, mai ales că un fotograf de nuntă bun nu îl vei găsi așa ușor atunci când ai nevoie. Dacă data evenimentului este stabilită, nu rămâne decât să afli și dacă fotograful este disponibil. În cazul în care este, atunci semnați un contract. Legal este mai sigur din toate punctele de vedere. În acest fel vei fi sigur că nu vei rămâne în ziua evenimentului fără fotograf, că acesta nu va modifica prețul peste noapte sau că nu îți va oferi servicii de calitate.

2 comentarii la „De ce trebuie să ții cont atunci când ai nevoie de un fotograf de nuntă”

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.