Tipuri de țevi – la ce pot fi folosite.

1

țevi

Dacă ai o casă sau anexă în construcție, probabil ești obișnuit cu termenii referitori la diferite materiale de construcție. Printre cele mai importante sunt țevile.

Țevile sunt niște tuburi goale la interior de obicei cilindrice realizate din diverse materiale rezistente destinate în mod special pentru transmiterea de fluide, gaz, granule,  pulberi etc. sau pur și simplu în uz casnic pe lângă funcția de bază, ca stâlpi de susținere sau grinzi. Acestea pot avea diferite dimensiuni, grosimi de perete sau diametru.

Țevile din oțel

Cel mai utilizat tip de țeavă este teava rotunda din oțel.  Acestea pot fi folosite în diverse tipuri de construcție în funcție de diametru și necesitate. Pot fi folosite inclusiv în construirea scheletului unui solar, boltă pentru vița de vie sau garaj. Țevile supuse intemperiilor, dacă sunt corect întreținute, oferă durabilitate îndelungată. În cazul în care doriți să folosiți astfel de țevi și pentru instalația sanitară, trebuie să știți că în timp pot rugini ți se pot sparge.

Țevile din cupru

Țevile din cupru sunt folosite preponderent la instalațiile termice și sanitare, dar și la instalațiile pentru apa potabilă sau pentru conectarea elementelor de interior și exterior ale unui aparat de aer conditionat. Există tevi din cupru de diferite dimensiuni în lungime sau diametru. Însă acestea spre deosebire de cele din oțel au un diametru mai mic și sunt mult mai ușoare. Țevile din cupru sunt mai ușor de utilizat și au o durabilitate de câțiva zeci de ani. Chiar dacă oferă rezistență de durată la șocuri mecanice, presiune și uzură, chiar și țevile din cupru se pot deteriora în timp dacă sunt supuse unor fluctuații mari de temperatură. Țevile din cupru oferă un transfer termic destul de ridicat dacă sunt folosite drept conductoare la sistemul de termoficare.

Țevile din PVC

Țevile din PVC sunt folosite în special la conductele de scurgere, însă mulți consumatori casnici folosesc acest tip de țeavă și la instalația sanitară de apă rece. Nu sunt recomandate pentru transportul de apă caldă.

Țevile din PPR (polipropilenă)

Acest tip de țevi sunt la instalațiile termice și sanitare datorită faptului că sunt mult mai ieftine decât cele din inox sau cupru, nu ruginesc și nici nu oxidează. În plus sunt mult mai ușoare. Datorită acestor proprietăți, mulți instalatori recomandă acest tip de țeavă chiar și persoanelor care sunt conectate la sistemul centralizat de termoficare datorită rezistenței ridicate la coroziunea chimică. Țevile din PPR nu pierd ușor căldura, coeficientul de transfer termic fiind foarte mic.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.