Detectoarele de gaz între obligație și bun simț

2

Montarea detectoarelor de gaz a creat mult haos în special în rândul celor care locuiesc la bloc. Există o lege încă din 2004 (Ordinul MEC nr. 58/2004) care face referire la montarea acestor dispozitive, însă conform acesteia, montarea detectoarelor nu este obligatorie în cazul în care  instalația corespunde condițiilor tehnice incidente la momentul punerii în funcțiune a acesteia.

Mai exact, dacă tâmplăria ferestrelor și delimitarea încăperilor și grilelor de ventilare corespund cu proiectul inițial și nu au o grosime mai mare de 4 mm sau fac parte din categoria geamurilor de construcție specială (securizat, termopan) atunci detectoarele de gaz nu sunt obligatorii.

Casele noi deja ies din discuție, deoarece proiectul la gaze include și montarea unui dispozitiv de detectare a gazului. Cum în ultimii ani, majoritatea locuințelor au suferit un întreg proces de modernizare, automat trebuie să trecem la nivelul următor și în ceea ce privește siguranța noastră și a celor din jurul nostru.

Montarea detectoarelor este obligatorie conform ANRE – Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, doar în cazul în care în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, se constată că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației, clientul final are obligația să facă toate demersurile pentru îndeplinirea acestor condiții, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze.

Atenție însă. Constituția României prevede la art. 15, alin. (2) că nicio lege nu poate fi aplicata retroactiv. În cazul nostru, dacă locuința nu a suferit modificări majore, nu este  închisă cu geamuri de tip termopan, iar instalația de gaze este în perfectă stare, atunci o firmă care refuză să îți dea aprobarea în urma verificării pe motiv că nu ai acest detector, este un abuz.

detector de gaze

Însă chiar și așa, un astfel de dispozitiv e bine să îl ai montat. Din păcate, în ultimii ani au avut loc nenumeroase incidente casnice soldate atât cu pierderi materiale cât și omenești. Și asta din cauza scurgerilor de gaz. Fie că există o defecțiune tehnică la instalația de gaz survenită ulterior verificării tehnice obligatorii care este efectuată din 2 în 2 ani, fie instalația de gaz este utilizată necorespunzător de către consumatori casnici, o scurgere de gaz te poate ucide, lăsa invalid, fără locuință nu numai pe tine ci și pe cei din jur. Refuzul de a monta un detector de gaz cu limita de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH4) în aer, poate fi catalogat mai de grabă inconștiență. Din punctul meu de vedere, aceste dispozitive ar trebui să fie obligatorii. Pentru siguranța tuturor.

Un alt aspect important este legat de montaj. Puteți cumpăra chiar voi un detector automat de gaze, însă montajul lui pe instalația de utilizare a gazelor naturale trebuie să fie realizată doar de către un operator economic autorizat ANRE cu care acesta are încheiat contract de prestări servicii pentru verificarea sau revizia tehnică a instalației de utilizare aferentă locului de consum și se consemnează în fişa de evidenţă a lucrărilor periodice de verificare sau de revizie tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale.

Atenție însă. Electrovalva se poate declanșa dacă fierbi țuică, vin sau oțet pentru murături, chiar dacă ai geamul larg deschis la bucătărie. Și da, alarma pornește și voi rămâneți fără gaz.

Un mic sfat. Dacă ții la natură, locuiești la casă și dorești să faci economie de energie electrică sau gaze pentru a avea apă caldă, atunci un panou solar este tot ce ai nevoie.

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.