Dacă locuiești la curte și îți dorești un covor verde, arunci va trebui să îți pregătești din timp terenul pentru plantarea gazonului. Aceasta operație se poate face atât toamna cât și primăvara în perioada martie-aprilie.
Care sunt pasii pe care trebuie să îi parcurgi pentru plantarea gazonului.
Curățarea terenului
Terenul pe care urmează să plantezi gazonul trebuie să fie curățat cu mare atenție. Se vor scoate bolovanii, resturile de construcții, arborii nefolositori, rădăcinile uscate și alte resturi de vegetație sau bălării. Pentru a scăpa definitiv de buruieni, neapărat va trebui să folosești erbicide, altfel acestea vor distruge ulterior gazonul, deoarece sunt foarte rezistente chiar și la îngheț. În procesul de erbicidare foarte important este ca terenul să fie irigat pentru a încuraja buruiana să se dezvolte. Erbicidarea terenului trebuie făcută cu cel puțin o lună înainte de plantarea gazonului. Pentru ca toate buruienile să fie distruse, iar gazonul să nu fie afectat de ele, procesul de erbicidare poate continua și după plantarea acestuia.
Fertilizare
După ce terenul a fost săpat, următorul pas este fertilizarea terenului. Indicat este să utilizezi îngrășăminte organice. Cel mai utilizat îngrășământ natural este mranița (balegă cu paie lăsate la macerat). Se va utiliza 5 kg de mraniță la metru pătrat de teren.
Săpatul și nivelatul terenului
După curățarea terenului urmează săpatul, mărunțitul pământului și nivelatul terenului. Dacă ai o suprafață mai mare de teren, atunci o motosapă va fi mai mult decât utilă. Dacă suprafața este mai mică, atunci poți da sala de forță pe coada de la cazma. 😛 După săpat mai poți veni cu un strat subțire și mărunt de mraniță. Îngrăşământul se va persăra în cantitate foarte mică deoarece poate arde gazonul dacă este prea mult. Stratul de la suprafață împiedică pământul să mai crape.
Drenarea solului
Drenajul se va efectua în special pe solurile de tip argilos, îmbibate în apă. În cazul gazonului, apa nu trebuie să stagneze pe acesta deoarece va duce la putrezirea rădăcinilor. Drenarea se va face prin executarea unor canale deschise prin care să se scurgă apa în exces. Adâncimea se va face în funcție de tipul solului, de aceea este bine să lași această operație în mâna unui specialist.
Plantarea semințelor
Semințele care vor fi plantate vor fi alese și în funcție de tipul solului, zona unde va fi amplasat sau destinația acestuia. Este foarte important să optezi pentru un amestec de semințe și nu doar pentru o singură specie. Astfel planta va reuși să se adapteze mai ușor mediului în care va fi plantată. Pentru ca semințele să fie împrăștiate uniform, poți folosi o semănătoare. Este foarte important ca acestea să intre direct în contact cu solul, de aceea după însămânțare puteți folosi o greblă și tasa terenul. După această operație, suprafața va fi acoperită cu o plasă fina din plastic. Plasa are rolul de a menține semințele în contact direct cu solul și de a le proteja de păsări. Pentru irigat se va folosi pentru început o stropitoare cu duza foarte fină pentru a nu scoate semințele din pământ.
Pentru a avea mereu un gazon impecabil, foarte importantă este și irigarea acestuia în perioadele secetoase. Irigarea se va face dimineața devreme sau seara, după apus. Pentru menținerea unui gazon frumos, acesta va fi toaletat regulat cu ajutorul unei mașini de tuns iarba. Ideal este ca în momentul în care iarba ajunge la un nivel de 5 cm, aceasta să fie tunsă până la 1 cm. Pentru ca întreaga grădină să fie îngrijită, nu trebuie să neglijezi nici pomii sau gardul viu. Pomii vor fi toaletați primăvara sau toamna cu ajutorul unei drujbe, iar gardul viu va fi tuns cu ajutorul unei mașini pentru gard viu.
Astfel vei avea un spațiu ideal de joacă pentru copii, animăluțele de companie sau pur și simplu pentru relaxare!
Anul acesta imi pregatesc si eu gradina. Casa nu este inca gata(mai am o gramada la interioare) dar de gradina ma pot bucura in voie. Multumim pentru sfaturi!
Pe bune ca nu-mi imaginam ca e nevoie de stata pregatire pentru plantarea gazonului. Credeam ca doar racai nitel pamantul, arunci semintele si in 2 saptamani ai gazon de toata frumusetea. Se vede ca n-am gazon. Nu am inca. Noteaza! E unul dintre lucrurile lacare visez – sa am intr-o zi o casa a mea, cu o curte cat de mica cu gazon si flori.
Multumim pentru informatii, chiar sunt foarte utile