Delta Dunării, o comoară neprețuită care merită vizitată

5

România este ca un diamant neșlefuit. Are de toate: munți, dealuri, câmpie, deschidere la mare, un bazin hidrografic bogat și neprețuita Deltă a Dunării cu cele trei brațe ale sale: Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe. Este un tărâm desprins parcă din cărțile de povești.

Delta Dunării are un farmec aparte. Format în urmă cu mai bine de 13000 de ani, Delta Dunării este cel mai tânăr teritoriu al țării nostre. Având o suprafață de aproape 5800 km², aceasta este a doua din Europa ca mărime, după cea a fluviului Volga. Din 1991, Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial UNESCO, fiind declarată unica Rezervație a Biosferei din lume! În același timp, Delta Dunării este al treilea ținut mlăștinos din lume ca suprafață. Acesta cuprinde numeroase mlaștini, canale, grinduri nisipoase și plauri.

De ce e Delta Dunării atât de specială?

Păsări pe cale de dispariție și pești de apă dulce

În Delta Dunării trăisc peste 360 de specii de păsări, aceasta devenind astfel cea mai bogată faună ornitologică din lume. Cele mai impresionante păsări din deltă sunt pelicanii, mai ales că aceștia sunt specii rare, pe cale de dispariție. Alte păsări pe care le puteți admira în deltă sunt: dalmațianul gri, acvila țipătoare, țigănușul, eretele cenușiu, rațe, gâște, lebede, berze etc

Delta Dunării adăpostește și peste 45 specii de pești de apă dulce. Cea mai mare populație de pește din Deltă este formată din știucă, somn și scrumbie de Dunăre.

Nuferi și stuf

Nuferii albi și galbeni sunt printre principalele frumuseți ale deltei. Plutind pe canalele mărginite de stufăriș și păpuriș, nuferii oferă o priveliște mirifică și mai mult ca sigur vei opri barca să îi admiri.

Delta Dunării oferă zone imense acoperite cu stuf. Acesta este folosit atât în industria celulozei și hârtiei cât și la acoperișurile caselor de lux. Stuful din delta noastră este foarte căutat la export, fiind una din cele mai profitabile afaceri din zonă.

Grindul Letea

Grindul Letea este cel mai mare grind al deltei, o insulă formată doar din nisip, fiind în același timp o arie protejată la nivel național. Cu siguranță toți ați auzit de Pădurea Letea și de caii sălbatici de o frumusețe rară care din păcate o parte din ei au fost uciși cu cruzime pe motiv că ar distruge rezervația naturală. Nimic mai fals! Nu mustangul de Deltă ci omul e principalul dușman al ecosistemului. Și aici nu fac referire la localnici care au învățat să trăiască în comuniune cu natura ci la cei veniți în zonă pentru a profita de frumusețea și bogăția deltei.

În Grindul Letea, arheologii au descoperit ruine romane și genoveze, semn că zona a fost locuită permanent de om. Momentan sunt doar 5 sate cu puțini locuitori. Majoritatea sunt lipoveni vorbitori de limba rusă, dar există o comunitate semnificativă și de români. Indiferent de etnie, acești oameni merită tot respectul, deoarece reușesc să trăiască într-o zonă greu accesibilă și vitregă mai ales iarna.

Dunărea și brațele ei!

Cele 3 brațe ale Dunării sunt Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe. În momentul de față, toate cele 3 brașe ale Dunării sunt navigabile, oferind un spetacol mirific pentru turiști.

Brațul Chilia este brațul nordic al Dunării. Acesta delimitează granița României de cea a Ucrainei și se varsă în Marea Neagră pe teritoriul ucrainean. Unul din traseele preferate de turiști este Tulcea-Chilia Veche-Periprava. Cu siguranță nu vei regreta o astfel de excursie.

Brațul Sulina este cel mai scurt braț al Dunării și este situat la mijloc între brațul Chilia și Sfântul Gheorghe. Se varsă în Dunăre în dreptul orașului Sulina.

Brațul Sfântu Gheorghe este brațul sudic al Dunării și poate cel mai popular și circulat. Aici lumea parcă a stat în loc. Încă de la debarcader ești întâmpinat de localnici într-o incursiune în timp. Aici ai parte de o primire mai mult decât călduroasă. Bucate alese, căsuțe tradiționale, plaje virgine și plimbări cu barca pe canalele Dunării. Aici este locul ideal de vacanță, mai ales dacă iubești apa, iubești pescuitul, iubești nuferii, iubești natura!

Unde te poți caza?

Delta Dunării este o oază de relaxare pentru orice turist care iubește natura. Anual atrage zeci de mii de turiști, în special străini, care vin să admire acest tărâm absolut magnific. Dacă ești în căutare de cazare în Delta Dunării, aici găsești câteva recomandări de care poți ține cont. O idee ar fi să cauți cazare Sfantu Gheorghe în Deltă, unde poți opta pentru cazare casute, o alternativă ieftină și în același timp rustică de care te poți bucura tu și cei dragi! Dacă vrei să ai parte de o vacanță de neuitat atunci alege Sfantu Gheorghe delta și cu siguranță nu vei regreta.


Surse foto: pixabay.com
DISTRIBUIȚI

5 COMENTARII

  1. spune-mi ca sunt nebuna, dar mie cred ca mi-ar placea sa merg chiar si cu cortul in Delta Dunarii. Nu am fost niciodata, dar simt ca locul asta mi-ar placea mai mult decat marea, dupa care nu ma dau deloc in vant.

  2. Imi place foarte mult Delta Dunarii, desi in general sunt atrasa de vacantele in locuri urbane, insa cred ca aceasta destinatie in particular are ceva aparte. M-am simtit extrem de bine cand am fost o saptamana cu cortul in Delta si sigur voi repeta experienta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.