Soțul meu este șofer de autocar. A străbătut în 10 ani de activitate în domeniu cel mai probabil câteva milioane de kilometri, cei mai mulți făcuți prin Europa în diverse circuite turistice pentru diverși operatori de transport. Chiar dacă infrastructura din vestul Europei este mult mai bine pusă la punct și există o diversitate a peisajelor și obiectivelor turistice dar și o paletă multiculturală, care atrage turistul ca un magnet parcă tot în propria patrie e mai frumos și antrenant.

România este o țară absolut superbă… cu bune și rele! Dar merită să fie promovată. Lăsând la o parte faptul că infrastructura este destul de defectuasă, peisajele mirifice, și diversitatea de obiective turistice, preparate culinare gustoase, obiceiuri și tradiții încântătoare compensează cu mult drumurile extrem de proaste. România este o țară care chiar merită vizitată.

Ce ne bucură pe noi în ultimul timp referitor la acest aspect? Faptul că foarte mulți români care iubesc să se plimbe au înțeles asta și au început să plece în diverse excursii și prin țară nu numai pe afară. Dacă plecăm pe cont propriu atunci trebuie să planificăm în detaliu traseul și să apelăm la o firmă de transport pentru inchirieri autocare. Dacă plecăm prin agenție, se ocupă ei și de acest detaliu, indiferent dacă e vorba de o vacanță prin țară sau una în străinătate.

Cu toate acestea există și un paradox. Turiștii nu au același comportament într-un circuit intern ca atunci când pleacă într-un circuit extern.

Majoritatea, cum treceau granița se transformau în „turistul model”, civilizat și manierat. În schimb cum se întorceau în țară uitau de maniere și bun simț. Și vorbim de oameni cu bani, care plecau în circuite de 21 zile pentru care plăteau zeci de mii de euro. Cum intrau în țară parcă intra foamea în ei și începeau să mănânce în autocar, să bea cafea, unii chiar și alcool sau când ajungeau într-un popas aruncau ambalajele unde nimereau. E jenant să atragi atenția pasagerilor să nu facă aceste lucruri, iar după ce îi atragi atenția te mai alegi și cu o ploaie de înjurături.

Acum sincer, un astfel de comportament nu e deloc civilizat. Uităm să ne respectăm. Toți avem doar drepturi nu și obligații. Și nici nu vrem să conștientizăm! Nu ne place când ajungem într-un loc și în loc de peisaje admirăm gunoaie, nu ne place când unul din pasageri își scoate sandvișul cu salam și îmbălsămează întraga mașină, nu ne place când vedem că scaunul pe care urmează să ne așezăm este pătat de cafea, dar nu ne place nici să respectăm transportatorul, mijlocul de transport și șoferul…

Când vine vorba de un circuit mulți nu vor să înțeleagă că șoferul parcurge traseul nu doar pe baza unei rute stabilite în prealabil ci și în baza unor timpi de conducere, stabiliți la nivel european tocmai pentru siguranța voastră ca pasageri. Se pune un mare accent pe respectarea timpilor de conducere și ai timpilor de odihnă, iar nerespectarea lor atrage amenzi usturătoare. De aceea atunci când luați o pauză și vi se spune că aceasta nu trebuie să fie mai mare de 45 minute, păi să țineți cont de ea.

Până la urmă e vorba și de respect față de ceilalți pasageri. Cum ar fi ca 47 de turiști dintr-un autocar de 49 locuri să stea pe loc și să aștepte 2 indivizi care nu sunt prea buni prieteni cu punctualitatea. O să râdeți, dar în Grecia 2 astfel de turiști români au fost lăsați într-un sătuc pentru că nu au fost punctuali. Atunci plecasem în calitate de turiști într-o excursie opțională cu autocarele lor. Nu stă grecul la discuție. Erau autocare supraetajate cu peste 100 de oameni. Bine le-a făcut, pentru că am plătit să ajung din punctul X în punctul Y, nu să stau după două persoane certate cu estimarea timpului în pauza de masă. Urma atunci să ne îmbarcăm pe vaporaș, iar dacă mai stateam mult după ei riscam să nu ajungem la timp. Doar așa ne învățăm minte!

Un alt aspect de care trebuie să țineți cont. Nu țipați în mașină. Îi deranjați și pe ceilalți, deranjați și conducătorul auto. Se poate vorbi și normal. Majoritatea autocarelor sunt suficient de silențioase cât să puteți conversa normal. Nu distrageți atenția șoferului sub nicio formă și păstrați-vă locurile. Dacă apare brusc un obstacul iar șoferul este nevoit să frâneze riscați să vă accidentați sau să accidentați un alt pasager. La  debarcare, nu încercați să interveniți peste șofer și să vă luați singuri geanta din cala de bagaje. Este responsabilitatea șoferului să le ia pe rând.

Ce e drept, aceste aspecte ar fi trebuit să le știți. Că doar suntem oameni civilizați!

Să aveți drumuri bune!

De

6 comentarii la „Cum trebuie să ne purtăm când plecăm în excursie cu autocarul”
  1. Apreciez criticile! Si eu sunt indignata de toate aceste manifestari si specimene, insa ce putem face sa schimbam aceasta mentalitate. Cum aducem, in tara noastra, lucrurile pe un fagas normal? Cum ii schimbam in oameni civilizati?

  2. as minti sa zic ca am calatorit vreodata cu autocarul, dar sa stii ca imi imaginez ca nu toti calatorii au bun simt. parca ii si vad pe cate unii mancand seminte sau urland cat ii tin plamanii cand vobesc cu neamurile la tilifon :))

    1. Ooo da! Sunt si din astia! Ce e drept nu scuipa ca pe stadion sau pe banca in parc (ceea ce e absolut dezgustator), dar chiar daca le aduna undeva, tot mai cad resturi.

  3. Pe mine astfel de comportament ma deranjeaza si cand fac o deplasare cu autobuzul. Ceea ce m-a bucurat a fost faptul ca am intalnit soferi care le-au atras atentia si le-au interzis celor care mancau sa mai manance.

  4. Sotul meu a devenit de cateva luni manager de transport si imi spunea ca acei timpi de odihna si de condus trebuie respectati cu strictete altfel consecintele sunt de mai multe tipuri.
    De acord cu tine. Sunt oameni si oameni, unii mai ceva decat un animal fara minte. Daca un caine invata sa traverseze pe la trecerea de pietoni, de ce oare un om nu invata sa aiba respect fata de soferul care ii duce dintr-un loc in altul ori fata de ceilalti calatori?!?

    1. Si eu sunt tot manager de transport! O meserie frumoasa, dar multa raspundere! Da ai dreptate, cainii sunt mai civilizati decat unii pietoni. Si inca un secret. Pasagerii copii sunt mai civilizati decat unii adulti.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.