Orice afacere pentru a respecta normele impuse de lege trebuie să fie supusă fiscalizării. Indiferent dacă vorbim de o intreprindere mică, mijlocie sau de o macroentitate, atât timp cât obiectul de activitate este reprezentat de comerţul cu amănuntul sau vânzarea de servicii direct către persoane fizice sau juridice, atunci casa de marcat este absolut obligatorie.

Ce este casa de marcat?

Casa de marcat este un dispozitiv electronic de gestiune prin intermediul căruia sunt înregistrate toate vânzările efectuate de către societate. Obligaţia fiecărui vânzător este de a elibera bon fiscal pentru orice produs sau serviciu vândut, iar obligaţia clientului este de a ridica bonul fiscal şi de a îl păstra până la părăsirea incintei societăţii sau magazinului.

Dacă în cazul anumitor firme casa de marcat nu este necesară, în cazul persoanelor juridice care efectuează comerţ cu amănuntul casa de marcat este absolut obligatorie. Această obligaţie este reglementată de OUG 28/1999, art 1, alin. 1.

De obligaţia de a deţine o casă de marcat scapă doar cei care se ocupă cu comercializarea de produse online, unde banii sunt încasaţi ori prin intermediul unei firme de curierat sau prin intermediul eliberării unui ordin de plată. În acest caz marfa va fi însoţită doar de factura fiscală. Însă dacă magazinul respectiv îşi vinde produsele şi într-un spaţiu deschis, atunci casa de marcat este necesară. De obligaţia de a deţine o casă de marcat scapă şi entităţile care au ca obiect de activitate anumite tipuri de servicii sau comerţul cu ridicata, unde se va întocmi doar factură fiscală. Însă nu trebuie uitat faptul că acest lucru este posibil doar în cazul în care nu vindeţi direct către persoane fizice ci doar către personae juridice. Pentru vânzări către persoane fizice, eliberarea bonului fiscal prin intermediul unei case de marcat este obligatoriu indiferent dacă societatea are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul sau comerţul cu ridicata (en gross).

Indiferent dacă vorbim de produsele comercializate de marile lanţuri de magazine, sau de produse vândute în chioşcuri dintre blocuri, piaţă, târguri şi expoziţii, pentru toate este obligatorie eliberarea bonului fiscal. Amenzile sunt uriaşe, iar cine nu se supune legii risca să facă închisoare pentru evaziune fiscală. Aşa că este important ca în spaţiul comercial pe care îl deţineţi să aveţi măcar o casa de marcat ieftina!

Fiscalizarea casei de marcat!

Trebuie ţinut cont de faptul că imediat după achiziţionarea unei case de marcat trebuie să întocmiţi un dosar pe care să îl depuneţi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice din judeţul în care se află punctul de lucru. Atenţie însă! Dacă aveţi sediu social în Ploieşti, dar magazinul se află în Bucureşti, dosarul se va depune la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti! Este valabil pentru toate punctele de lucru pe care societatea le deţine în alte judeţe decât cel în care se află sediul social.

Ţinând cont de faptul că birocraţia ne dă de cele mai multe ori mari dureri de cap, iar  legislaţia suferă an de an modificări, este posibil ca pentru întregul proces de fiscalizare case de marcat să aveţi nevoie de ajutor de specialitate. Întregul proces consumă enorm de mult timp şi resurse şi pentru a fi siguri că toate criteriile au fost îndeplinite astfel încât dosarul să nu fie respins, iar dumneavoastră să pierdeţi timp preţios, nu ezitaţi să apelaţi la specialiştii de la  tehnicafiscala.ro! Pe site sunt disponibile toate informaţiile necesare pentru întocmirea dosarului şi toţi paşii pe care să îi urmaţi, astfel încât procesul de fiscalizare al casei de marcat să fie realizat fără probleme şi în cel mai scurt timp. Şi dacă tot am amintit de modificări legislative, pe site găsiţi toate modificările şi actualizările referitoare la noile modele de case de marcat şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 cu modificările şi completările ulterioare!

De

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.