Încă din momentul în care copilul face primii paşi, părintele se întreabă oare ce tip de încălţăminte i se potriveşte. Răspunsul este acelaşi pentru toată lumea. Medicii ortopezi recomandă încălţămintea realizată din materiale moi, din piele, cu o suprafaţă uşoară şi poroasă. Foarte importantă este şi talpa care trebuie obligatoriu să fie plată, flexibilă şi antiaderentă. În casă este recomandat să fie lăsat cât mai mult timp desculţ pentru confortul piciorului. Însă dacă la controalele de rutină efectuate la medicul de familie, sau pur şi simplu observaţi nereguli privind modul în care copilul păşeşte, atunci trebuie obligatoriu să faceţi o vizită la un medic ortoped pentru că el e în măsură să vă recomande sau nu sandale ortopedice pentru copii.
Nu vă luaţi după părerile date de persoane neavizate. Spun asta pentru că majoritatea copiilor nu au nevoie de încălţăminte specială ci pur şi simplu doar de încălţăminte obişnuită şi de calitate. Copilul până la vârsta de 6 ani îşi formează mersul, iar dacă există nereguli, doar un medic specialist le poate determina. Încălţămintea corectivă este prescrisă doar în urma unui control şi în situaţia în care există probleme de mers care pot fi remediate doar prin intermediul unor sandale ortopedice medicinale! Nu după gura lumii. Încălţămintea specială este esenţială pentru o dezvoltare corectă a arcelor picioruşelor şi o îngrijire corespunzătoare a aparatului locomotor.
În cazul în care medicul a constatat că cel mic trebuie să poarte sandale ortopedice, atunci modelul va fi personalizat în primul rând în funcţie de diagnostic, apoi în funcţie de alte opţiuni. Principalele probleme uzuale care determină medicul să recomande sandale ortopedice medicinale sunt platfusul (picior plat, fără acea scobitură a tălpii) şi picioarele de porumbel (picioarele au vârfurile orientate către interior). În cazul în care aveţi nevoie de sandale ortopedice pentru copii, trebuie să ştiţi că acestea se fac doar pe comandă în baza unor măsurători individuale. De aceea vizita la medic este esenţială pentru un diagnostic corect, iar mai apoi vizita la un magazin de specialitate pentru efectuarea corectă a măsurătorilor.
Sandale ortopedice compensate prin Casa de Sănătate?
Ţinând cont de faptul că încălţămintea specială nu este chiar ieftină şi de faptul că aceasta este recomandată doar în cazul în care copilul are nevoie de ea, ţin să vă amintesc că această categorie este compensată prin CAS. Unul din magazinele care oferă spre vânzare sandale ortopedice medicinale compensate prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate este Ortopedica.ro. Lista de magazine fizice în care puteţi merge pentru a efectua măsurătorile si pentru a plasa o comandă, precum şi documentele necesare pentru compensare CNAS o găsiţi pe site-ul lor.
se compenseaza, dar procedeul stiu ca e unul greoi, cel putin asa era acum cativa ani, cand fetita prietenei mele avea nevoie de incaltaminte speciala. Sper ca intre timp se obtin mai usor aprobarile pentru compensarea lor.
Compenseaza Casa de sanatate? Nu pot sa cred.
Da! Se poate partial sau integral in functie de diagnostic, varsta.
http://www.cnas.ro/casgorj/page/dispozitive-medicale.html
Nu stiam ca se poate si prin CAS.
Nici eu nu stiam, o sa ma interesez, ar fi bine daca ar fi asa, ar ajuta multe familii fara posibilitati.