Rosiile au un rol foarte important in alimentatia noastra si pot fi intrebuintate in atat de multe ramuri gastronomice si nu numai. De asemenea ele sunt recunoscute pentru valorile nutritive crescute, avand in componenta lor diferite vitamine si proteine dar si alte substante anexe care dau vitalitate si energie corpului uman. Insa, in timp, o cultura de rosii a devenit atat un mit cat si o intrebuintare foarte mare din partea omului, care trebuie sa aiba in vedere foarte multe operatiuni agricole aditionale pentru a obtine roade de succes.
In primul rand, se pune problema suprafetei avute, iar dupa cum bine stim, culturile de rosii se pot gasi chiar si in sere, solarii sau suprafete de pana in 5000 mp.Pentru acest lucru se poate folosi o masina de lucru fara ca aceasta sa necesite o intrebuintare umana mare.
Motosapa, este o masina ce are la baza un motor in patru timpi si este ideala pentru suprafete de pamant medii si mari. Pe Cultivi.ro puteti gasi cateva modele de motosape profesionale si multe sfaturi utile in alegerea unui astfel de utilaj.
Aceasta are rolul de a marunti pamantul si cu ajutorul accesoriilor poate ajuta cu usurinta la operatiuni de intretinere si plantatie. Insa cu siguranta alegerea soiului de rosie poate constitui o dilema, iar aici producatorii ne pun la dispozitie o serie de pachete de seminte foarte speciale, care au fiecare avantajele lor.
Spre exemplu putem opta pentru seminte de tomate nedeterminate care au un gust bun, rezista chiar si celor mai dure conditii si temperaturi, iar acestea pot fi cultivate atat in sere cat si in solarii.
De asemenea putem opta si pentru seminte de tomate alungite sau cherry, tot mai des cerute de cumparatorii de pretutindeni. Aspectul frumos al rosilor cherry in forma de cireasa dar si aroma foarte buna a fructelor fac din acestea un soi la foarte mare cautare.
De asemenea rosiile in forma de pruna sunt si ele la mare cautare avand un gust bun, fiind carnoase, fiind date ca cele mai bune rosii care se gasesc pe piata. Insa abia acum incepe greul pentru agricultori si vom incerca sa explicam pe scurt care sunt procesele care pregatesc cultivarea rosiilor.
Aici agricultorii trebuie sa aiba in vedere neaparat niste caracteristici speciale ale rosiilor.
In primul rand este necesar sa oferim temperaturi perfecte care sa ajute la germinarea semintelor in sol, iar aici se recomanda valori cuprinse intre 10 si 24 grade.
De asemenea este foarte important sa se asigure o suprafata in care lumina patrunde frecvent pentru a nu dauna sanatatii rosiei.
Umiditatea joaca un alt factor important atunci cand vine vorba de cultivarea rosiilor, iar aici este nevoie sa fie facut un sistem radicular, care sa asigure nevoia de apa a rosiei.
Dar probabil o sa va intrebati care este cel mai recomandat tip de sol in vederea cultivarii rosiilor, iar aici expertii vin si ne dau raspunsuri cu totul si cu totul surprinzatoare si ne spun ca o cultura bogata a tomatelor poate fi facuta chiar si pe suprafete nisipoase, daca exista suficiente elemente hranitoare si un sistem de irigatie bine pus la punct.
Dupa cum bine stim aceste tipuri de suprafete nu sunt roditoare pentru culturi, iar raspunsul acestora nu are cum sa nu ne surprinda insa in continuare atentia noastra trebuie atintita asupra proceselor care sunt facute la nivelul solului in vederea obtinerii unor cultivari de rosii adecvate.
Pregatirea terenului pentru plantare are loc in toamna, acolo unde se niveleaza solul si se foloseste plugul pentru a brazda cum se cuvine terenul.
Ingrasamintele joaca un rol foarte important in sanatatea si dezvoltarea plantelor iar aici cantitatea ideala ar fi de 30 t / ha sau in cazul diferitelor combinatii de fosfati sau sulfati, o cantitate de 150-250 kg/ha ar fi suficienta.
La inceputul sezonului cald, primavara, intretinerea solului se face cu un cultivator, iar atasarea unei alte cantitati de ingrasamant este ideala.
Plantarea rasadurilor este iar o provocare foarte mare pentru agricultori.
Conteaza foarte mult distanta dintre randuri atunci cand vine vorba de cultivarea rosiilor, iar pentru a pregati totul pentru acest proces, este nevoie ca nivelarea pe randuri sa aibe o distanta cuprinsa intre 50 si 80 cm.
Aceasta distanta tine cont si de soiul de rosie ales dar si de suprafata de teren avuta, iar daca exista factori de mediu foarte buni, se recomanda sa se aleaga chiar si distante de plantare ceva mai mari.
Dupa plantare, este necesar sa se verifice cultura, iar daca s-au format pe alocuri diferite goluri, se poate completa cu usurinta cu un rasad de acelasi soi pentru a nu exista derapaje.
Astfel ajungem in punctul in care tot ceea ce mai avem de asigurat este sanatatea in vederea cultivarii rosiilor.
Bolile rosiilor sunt foarte cunoscute iar aceasta se datoreaza atat diferitelor microorganisme cat si nerespectarii procedurilor agricole de lucru.
Cele mai frecvente boli intalnite in dezvoltarea structurii rosiilor sunt: septorioza, basicarea fructelor si mana.
De asemenea exista anumite organisme care fac rau acestor plantatii iar aici enumeram gandacul de colorado si omida.
Producatorii recomanda sa folosim substante care sa ne tina departe de aceste boli si organisme care fac rau structurii plantelor, iar aici cateva dintre cele mai bune sunt: Dirthane, Topsin, in cazul bolilor acesteia si Sinorator sau Omite in cazul organismelor vii.
Un astfel de tratament ar aduce o cultivare a rosiilor cum se cuvine si ne putem gandi cu precadere la obtinerea unor legume sanatoase gata de import sau export.
Insa in functie de perioada de vegetatie trebuie sa ne hotaram spre ce seminte sa ne indreptam si care ar fi intervalul de timp pentru care sa optam in vederea unei cultivari a rosiilor adecvate.
Exista soiuri timpurii care au o perioada intre 95 si 120 zile, soiuri semi-tarzii cu o perioada de cultivare de 120-130 zile si soiuri tarzii cu o perioada de cultivare de peste 130 zile.
In functie de aceste lucruri putem obtine date exacte despre cultivarea rosiilor de pe cultura noastra astfel incat sa avem un profit considerabil sau dupa caz posibilitatea sa gatim tot ceea ce dorim in bucataria noastra.
Cultivarea rosiilor este foarte cunoscuta in agricultura romaneasca iar profitul de pe urma ei este unul foarte bun asa ca nu ezitati sa cunoasteti tainele care stau la baza acestor incredibile legume.
sa mai aud pe vreunul ca zice ca rosiile sunt scumpe la piata. Muncesc oamenii pe rupte la ele si la final producatorii oricum nu se aleg cu mare lucru. Intermediarii sunt la putere.