Cum alegi un aparat de sudură potrivit nevoilor tale

2

Aparatul de sudură este un dispozitiv indispensabil unui meşter priceput şi pasionat de reparaţii sau construcţii. Utilitatea acestui aparat este de a „lipi” diferite materiale metalice sau termoplastice utilizând căldura sau presiunea. În realizarea procesului de sudare, în anumite cazuri mai este nevoie şi de materiale de adaos. Pentru o astfel de activitate pe lângă aparatul în sine pentru sudat mai ai nevoie de electrozi şi bineînţeles o mască protectoare.

Dacă eşti în căutarea unui aparat sudură, atunci va trebui să analizezi cu atenţie capacitatea tehnică a fiecărui produs în parte dar să ţii cont şi de regularitatea utilizării.

Atunci când alegi un aparat de sudură ţine cont de următoarele detalii:

istock_000015687367small

  • tipologia aparatului
  • tipul materialelor ce urmează a fi sudate
  • cantitatea materialelor
  • cât de des va fi utilizat aparatul
  • cine îl va utiliza: un profesionist sau pasionat de reparaţii
  • ce grosime au materialele ce urmează a fi sudate
  • cât de lungi vor fi îmbinările
  • unde anume este utilizat aparatul: în aer liber, într-un spaţiu închis, la nivelul solului sau pe o schelă
  • preţul aparatului, accesoriilor şi a materialelor consumabile.

Unul din cele mai utilizate aparate sunt invertoarele de sudură.

Invertorul de sudură este un aparat mai nou, de dimensiuni mult mai reduse şi care utilizează o tehnologie inovatoare spre deosebire de aparatele de sudură tradiţionale. Tehnologia care stă la baza acestor aparate este pe bază de silicon. Acest tip de aparat este mai uşor de utilizat şi este mai popular datorită raportului excelent calitate/preţ.

Datorită faptului că dimensiunea şi greutatea unui invertor de sudură sunt mici, acesta devine automat mult mai practic, deoarece este foarte uşor de transportat şi depozitat. În plus, acest tip de aparat prezintă un avantaj major aş putea spune. Acesta are un consum mult mai redus de energie electrică în comparaţie cu aparatele de sudură tradiţionale. Astfel, acest aparat poate fi folosit împreună cu un generator de curent electric, dacă lucrarea are loc într-o zonă în care nu există o sursă de energie direct la o priză convenţională. În plus, acesta trebuie să aibă un sistem de răcire încorporat pentru o utilizare continuă.

Trebuie ţinut cont şi de faptul că amperajul trebuie să fie reglabil. Valorile recomandate sunt între 10 şi 80 Amperi. Cu cât valoarea de amperaj este mai mare, cu atât mai rapid va fi realizată lipirea. În acest caz se vor folosi electrozi mai groşi.

Însă pentru utilizare zilnică şi de lungă durată tot aparatele de sudură tradiţionale sunt recomandate, invertoarele de sudură fiind recomandate în special consumatorilor care utilizează ocazional un astfel de aparat.

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.