6 cele mai importante utilaje de grădinărit necesare în orice gospodărie

22

În cazul în care deţii un teren sau o grădină, atunci cu siguranţă ai nevoie de unele utilaje care să te ajute să-ţi uşurezi semnificativ munca, pentru ca aceasta să fie îngrijită corespunzător.

Se cunoaşte faptul că dacă doreşti să obţii o recoltă bogată şi cu prodese de calitate, trebuie îi oferi solului grija de care are nevoie. Pentru asta, terenul trebuie arat, săpat, ierbicidat, împrăştiat îngrăşăminte (dacă sunt naturale, cu atât mai bine), udat şi bineînţeles, la sfârşit de sezon recoltat. În cazul pomilor fructiferi, aceştia trebuiesc curăţaţi şi stropiţi împotriva dăunătorilor.

Dacă înainte munca era în totalitate prestată manual sau cu ajutorul animalelor, în ziua de azi, utilajele agricole pentru consumatorii mici, facilitează mult munca. Indiferent dacă eşti tânăr sau de vârsta a doua, utilajele de grădinărit te va ajuta să-ţi termini toate treburile la timp şi fără a depune prea mult efort fizic pentru asta.

Dacă forţa fizică nu este o problemă, atunci timpul de cele mai multe ori se transformă în cel mai mare duşman al agricultorului, deoarece acesta depinde foarte mult de condiţiile meteorologice. În agricultură, toate operaţiunile se fac la timpul lor, altfel cultura este compromisă. Nu cred că îşi doreşte cineva să irosească timp şi bani într-un teren care să nu îi aducă profit. Astfel, utilizând un utilaj agricol, treaba care în mod normal ţi-ar lua câteva zile, o termini în doar câteva ore.

 

Cele mai importante utilaje de grădinărit necesare într-o gospodărie

 

Motocoasa

Motocoasa este ideală pentru a tăia iarba din grădină, mai ales în anumite zone unde coasa normală sau maşina de tăiat iarbă nu are acces. Indiferent dacă optezi pentru motocoase hobby, semiprofesionale sau profesionale, acestea sunt foarte uşor de utilizat. O astfel de motocoasă poate fi manevrată cu atenţie chiar şi de către o persoană fără experienţă, iar rezultatele vor fi cu siguranţă pe măsura aşteptărilor.

Motocoasele de umăr sunt ideale pentru zone mai mici de cosit, spaţii înguste, pentru zona din livadă şi de ce nu, chiar pentru a tăia iarba din curte. Indiferent dacă utilizaţi firul sau discul, cu siguranţă timpul în care iarba va fi tăiată se va reduce considerabil. În plus efortul fizic depus este mult mai mic decât la coasele tradiţionale, unde ai nevoie de forţă fizică şi pricepere pentru a pune la pământ brazdele de iarbă.

Motocoasele profesionale sunt recomandate pentru parcele de teren de mari dimensiuni. Cu ajutorul acestora, poţi cosi singur iarba în funcţie de dimensiunea terenului, în doar câteva ore.

Oare cât ai fi cheltuit tocmind oameni la coasă şi în cât timp iarba ar fi fost doborâtă?

Dacă eşti în căutarea unui astfel de produs, aici poţi alege motocoasa potrivită nevoilor tale în funcţie de puterea motorului, tipul acestuia, capacitatea cilindrică, producător sau preţ.

 

Motosapa

Motosapa este un utilaj de mici dimensiuni, având ca rol pregătirea terenului pentru însămânţat. Aceasta este ideală pentru terenuri şi grădini de mici dimensiuni şi ajută la mărunţirea şi nivelarea pământului umed sau uscat în vederea obţinerii unei culturi de calitate. Indiferent dacă optezi pentru o motosapă electrică sau pe benzină, aceasta este ideală pentru sfărâmatul bulgărilor de pământ, plivit sau chiar săpatul viei. Utilajul poate fi folosit din primăvară până în toamnă pentru diverse lucrări ale pământului ce ţin de pregătirea solului. Este recomandată mai ales pentru lucrări agricole ceva mai mici şi pentru terenuri de mici dimensiuni.

 

Motocultorul

bcs_750_powersafe_6

Motocultorul este un utilaj complex, de mici dimensiuni special creat pentru pregătirea şi prelucrarea terenului în vederea cultivării. Spre deosebire de motosapă, acesta are un motor mult mai puternic şi poate fi dotat cu diferite accesorii agricole, fiecare cu un rol bine determinat. Printre acestea putem enumera: freza pentru mărunţit pământul, lamele pentru cosit, freza pentru zăpadă, plug, sapă pentru cartofi, greblă, presă de balotat fân,  cultivator, tocător crengi sau alte resturi vegetale, precum şi alte accesorii indispensabile în munca pământului.  În funcţie de model, acestuia i se poate ataşa remorcă şi este foarte uşor de utilizat. Un astfel de utilaj “bun la toate” poate fi achiziţionat de aici. Dacă ai un teren cu o suprafaţă considerabilă, atunci un motocultor îţi este absolut necesar în gospodărie.

 

Automizorul

Automizorul este acel utilaj agricol utilizat pentru împrăştierea eficientă a tratamentelor cu produse de uz fitosanitar împotriva dăunătorilor. Pentru stropirea serelor, viilor, pomilor fructiferi sau pepinierelor se va folosi neapărat şi o mască de protecţie. Automizorul permite stropirea uniformă a substanţei, cu picături foarte mici, astfel încât substanţa să rămână pe frunze pentru o eficienţă maximă.

 

Motopompa

Motopompa este un ansamblu de piese formată din un motor şi o pompă de absorbţie a apei şi un sorb. Ataşându-i un sistem de irigaţie performant, vei uda cu uşurinţa cultura de legume din grădină, rapid şi fără prea mult efort. Udarea este necesară mai ales în perioada secetoasă de vară, când căldurile peste limita medie pun în pericol culturile. Pentru o eficienţă maximă, trebuie să ţii cont de faptul că terenul pe care ai culturile se udă dimineaţa devreme, sau seara când soarele îşi pierde din putere, altfel rişti să compromiţi cultura.

 

Drujba

Drujba este un motofierăstrău cu lanţ ideal pentru tăiatul lemnelor sau curăţatul pomilor. Indiferent dacă doreşti să tai lemnele folosite la încălzire pentru iarnă, doreşti să tai un copac bătrân în vederea înlocuirii sau doreşti să pregăteşti pomii pentru noul an, curăţându-i de crengi uscate, drujba este absolut necesară în gospodăria ta. Pentru a alege un motofierăstrău potrivit nevoilor tale, trebuie să ţii cont de mai multe criterii cum ar fi: tipologia motorului (electric sau pe combustibil), sistemul de pornire şi demarare facilă a motorului, puterea motorului, fiabilitatea. Acest echipament trebuie manevrat cu mare precauţie pentru a evita eventualele accidentări.

 


Sursa foto: briliant.hr
DISTRIBUIȚI

22 COMENTARII

  1. Agricultura va fi viitorul. va trebui sa ma reorientez pentru ca de pe urma pamantului inca se mai castiga niste bani. Aceste utilaje sunt absolut necesare daca vrei sa ai succes garantat

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.