In cazul in care esti interesat sa afli informatii pertinente privind lucrarile de reabilitare pentru alimentarea cu apa, mai exact privind denisiparea puturilor forate, te invit sa parcurgi cu atentie continutul articolului de fata.
Denisiparea forajelor de alimentare cu apa este o masura necesara atunci cand depunerile de nisip care se cumuleaza pe fundul unui foraj ajung la nivelul filtrelor si le obtureaza. Consecintele provocate se reflecta prin scaderea debitului forajelor. Totodata, pot aparea particule nisipoase sau alte depuneri in continutul apei pompate, ce pot afecta sanatatea omului si animalelor dintr-o gospodarie, de exemplu.
In general, un foraj care a beneficiat de o executare si exploatare corecte, va necesita o operatiune de denisipare abia peste 5-10 ani. Deficientele in lucrarile de executie pot fi remediate prin intermediul unui proces numit “retubare” sau pcu ajutorul unei exploatari realizate in afara parametrilor acviferelor.
Lucrarile de denisipare ale puturilor de alimentare cu apa presupun folosirea unei pompe “mamut”, cu rol in antrenarea depunerilor si eliminarea acestora spre exterior, prin aducerea lor la suprafata. Utilajul este cunoscut si sub denumirea de pompa aer-lift si poate fi de doua tipuri: concentrica ori excantrica, avand diametre variabile. Prin procedeul de pompare cu intermitenta, sunt create unde de soc care produc impact in acumularea de pietris situat la exteriorul filtrelor, urmarindu-se curatarea completa a forajului.
In mod obisnuit, lucrarile de denisipare nu dureaza mai mult de o zi. In cazuri mai rare, ele pot dura chiar si 2-3 zile, in functie de diferite factori, precum: nisip acumulat pe zeci de metri pe diametru vast, nisipuri care s-au cimentat etc.
Pentru a purcede la lucrarile aferente in scopul denisiparii, este necesar sa detii fisa forajului. Firma noastra, SC PRODAC SRL, este autorizata de catre Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor pentru a elibera actele necesare, avizele pentru proiecte si alte documente.
Trebuie sa cunoasteti de asemenea detalii referitoare la dotarea forajului, ca de pilda adancimea de montare, tipul pompei, care este diametrul coloanei de refulare si alte aspecte. Este indicat si sa detii niste fotografii care arata accesul la caminul putului forat.
Din nefericire, in tara noastra, in multe situatii, proprietarii nu detin fisa forajului, ceea ce poate ingreuna lucrarile pe care acestia doresc sa le intreprinda in scopul functionarii alimentarii cu apa in parametri normali. In acest caz, este bine sa ai informatii despre grosimea tubulaturii si diametrul acesteia, materialul din care e fabricata tubulatura (de ex.: PVC, metal etc.), care este nivelul static al apei sau alte detalii utile.
Echipa noastra este calificata pentru a realiza diverse lucrari de reabilitare foraje apa, constand in urmatoarele: denisiparea (decolmatarea) forajelor, clorinare, reparatii ale pompelor submersibile, inlocuire de pompe, curatare si igienizare a cabinei de protectie.
N-am avut o astfel de problema cu putul si sper sa nici nu am. Oricum, e bine de stiut la cine putem apela.