Indiferent dacă stai la casă sau la bloc, să ai un animăluţ de companie este cu adevărat o mare responsabilitate. Aceste fiinţe drăgălaşe care ne fac să zâmbim în fiecare clipă sunt cu adevărat dependente de atenţia şi grija noastră. Cele mai populare animăluţe de casă sunt căţeii şi pisicile.

Eu am avut pisicuţă, am avut şi peruşi, iar acum am un căţel. Este un căţel de talie mică, rasa pechinez. Nu este deloc pretenţios. În schimbul grijei pe care i-o purtăm, el ne oferă multă iubire. Seara, când ne întorceam obosiţi de la job, el ne întâmpina vesel şi plin de energie. În acel moment, parcă toată oboseala dispărea.

Este un căţel iubitor, cuminte, inteligent şi foarte docil. Am fost uimită să constat cât de mult s-a schimbat în momentul în care a venit băieţelul meu pe lume. Deşi nu a interacţionat prea mult până acum cu un copil, a înţeles că în familie a venit un nou membru ce are nevoie de multă iubire, grijă şi atenţie. Mă uitam la el cum reacţiona atunci când băiatul dormea. Se aşeza lângă pătuţul lui cu boticul pe labe şi îl păzea cu mare atenţie. Când ieşeam la plimbare, nu lăsa pe nimeni să se apropie de cărucior, iar dacă cineva „îndrăznea” să nu se supună, nu avea linişte până când nu verifica el dacă e copilul acolo. Se sprijinea uşor cu lăbuţele din faţă, pe marginea căruciorului, apoi se uita cu atenţie, adulmecând să se asigure că cel mic este bine.

Este dovedit ştiinţific faptul că un câine aduce o serie de beneficii în dezvoltarea psihologică şi responsabilizarea unui copil. În plus, cu siguranţă clipele petrecute împreună vor fi de neuitat. Animalele de companie au o capacitate extraordinară de a îţi ridica moralul. Ce vor la schimb? Doar iubire şi putină atenţie. De aceea, dragostea lor necondiţionată trebuie răsplătită corespunzător.

 

Ce trebuie să faci tu pentru ca animăluţul tău de companie să fie sănătos şi fericit?

Hrăneşte-l corect

Cumpără produse potrivite speciei, vârstei şi taliei. În cazul căţeilor, anumite tipuri de crochete conţin toate vitaminele şi proteinele de care au nevoie pentru o dezvoltare armonioasă, fără să mai fie nevoie de alte suplimente pentru hrană. Căţelul meu mănâncă doar un anumit tip de crochete, în schimb conservele nu le refuză. Când l-am luat era deja adult, aşa că obişnuieşte să-şi suplimeneteze hrana şi cu ce mâncăm noi. Atenţie însă să nu exagerăm cu mâncarea, mai ales dacă nu duce o viaţă prea activă. Doar nu dorim un căţel supraponderal…

Îngrijeşte-i blăniţa

Îngrijirea blăniţei este foarte importantă pentru confortul şi sănătatea animăluţului tău. O periodă îi făceam şi eu toaleta lui Micky acasă, doar că rezultatul era dezastruos. Până la urmă tot la serviciile unui cabinet am apelat, mai ales că sănătatea căţelului meu reprezintă o prioritate. În plus recunosc sincer că sunt un total anti-talent la tuns şi m-am săturat să se uite lumea ciudat după mine pe stradă când ieşeam la plimbare cu micuţul meu căţel cu blăniţa ciuntită de îi era şi lui ruşine să se privească în oglindă.

Am preferat să îmi las căţelul pe mâini bune, apelând la profesionişti în frizerie canină. Tot acolo, căţelul meu a avut parte de un tratament special exact ca într-un centru SPA. A fost tuns, spălat, iar apoi blăniţa i-a fost periată meticulos. În plus i s-au tăiat şi unghiuţele care crescuseră destul de mult şi i s-au curăţat corect urechiuşele.

Când vine vorba de spălatul blăniţei, prefer să mă ocup eu la domiciliu. Câinele trebuie spălat cam o dată pe lună. Periajul se face în funcţie de lungimea firului de păr. Cei cu păr lung trebuiesc periaţi zilnic, cei cu lungimea medie a părului + săptămânal, iar cei cu firul foarte scurt, pot fi periaţi lunar. Eu îmi periez căţelul săptămânal, deoarece lungimea firului de păr a lui  tinde spre mediu. În perioada de năpârlire, periajul îl fac însă zilnic. O periere frecventă şi temeinică va ajuta cu siguranţă pielea să respire mai bine şi va stimula circulaţia periferică a tegumentului. Astfel, câinele va avea o blană sănătoasă, curată şi cu un aspect plăcut.

Când vine vorba de tăiatul unghiuţelor, atunci prefer să îmi las căţelul pe mâna specialiştilor. Aceştia vor şti exact cât să taie. În plus, medicii şi tehnicienii veterinari, dispun şi de o ghilotină specială pentru unghiuţele animăluţului tău. Dacă unghiuţele nu sunt tăiate la timp, acestea îi pot provoca dureri căţelului în timpul mersului, dar îi pot provoca şi răni atunci când se va scărpina. Ca regulă generală, unghiile ar trebui să fie la nivelul pernuţelor. Acestea trebuiesc tăiate atunci când ating podeaua şi fac zgomot în contact cu suprafeţele dure sau se agaţă.

Urechile căţelului trebuiesc verificate săptămânal şi curăţate periodic. Dacă animăluţul scutură excesiv din cap şi caută să se scarpine, are iritaţii şi secreţii sau prezintă o sensibilitate crescută la nivelul urechii, atunci trebuie consultat neapărat un medic veterinar. Din acest motiv, consider că vizita la un cabinet veterinar precum acesta de aici este esenţială.

Se ştie faptul că o blăniţă neîngrijită, mai ales în perioada verii, pe lângă mirosul deranjant va crea un disconfort animăluţului sau chiar va genera afecţiuni dermatologice. În plus va lăsa şi foarte mult păr, de aceea tunsul, periajul şi spălatul sunt primele lucruri de care trebuie ţinut cont când vine vorba de igienă.

Vaccinează-l şi deparazitează-l

Vizita la veterinar e obligatorie. Un animal sănătos, înseamnă o familie sănătoasă. În plus dacă se îmbolnăveşte, nu numai că va trece prin chinuri, dar şi costurile cu tratamentul sunt mult mai mari. De ce să tratezi, când poţi preveni? Noi avem un carnet de sănătate în care sunt menţionate toate vaccinurile şi tratamentele administrate până acum. Carnetul ne ajută să respectăm graficul stabilit de specialişti conform speciei, rasei şi taliei. Datorită faptului că am avut grijă de el, căţeluşul nostru nu s-a îmbolnăvit până acum. În plus, tratamentele împotriva paraziţilor interni şi externi ne-au ferit de neplăceri! În perioada verii, am grijă să îi aplic lunar picături împotriva puricilor şi căpuşelor. Concluzionând, trebuie ţinut cont de faptul că îngrijirea blăniţei va duce la depistarea din timp a problemelor dermatologice sau a paraziţilor externi.

Acordă-i multă atenţie

La fel ca în cazul oamenilor, şi prietenul tău necuvântător are nevoie pe lângă cele necesare supravieţuirii şi îngrijirii de multă dragoste şi afecţiune. Nu îl neglija. El se bucură la fiecare clipă de atenţie acordată şi tânjeşte după o mângâiere şi puţin răsfăţ. Spre deosebire de mulţi oameni, prietenul tău necuvântător te va răsplăti cu sinceritate şi multă iubirea. Poate dacă aţi ajuns aici, aveţi şi voi la fel ca mine un animăluţ de companie. Ei bine, când unul din membrii familiei era plecat, căţelul meu era apatic şi parcă aştepta la uşa ca familia să se întregească.

Sincer, eu nu îmi imaginez viaţa fără un căţel pe lângă mine. Ne bucură zilele, iar băieţelul meu pur şi simplu îl adoră.

De

28 de comentarii la „Ai un animăluţ de companie? Atunci îngrijeşte-l corespunzător!”
  1. Am avut si noi un perus timp de 11 ani, dar dupa ce a murit nu am putut sa mai adopt un alt animalut. Acum parca, parca as vrea un catel. 😀

    1. Eu am avut pereche. Baietelul a murit fix de ziua sotului meu si am plans mult dupa el ca era foarte prietenos. Statea numai pe marul meu. I-am luat un alt partener si au facut 5 pui… dupa nu mi-a mai trebuit perusi. Faceau multa mizerie si zarva.

  2. De cateva luni, vreo 3 la numar, in familia noastra a aparut un nou membru blanos – motanelul Paris. E foarte energic si jucaus, iar noi incercam sa avem grija de el cat de bine putem. E un rasfatat!

    1. Pisicutele in general sunt mai obraznice. Dar se iarta totul, mai ales ca mereu cauta „sa isi ceara iertare”. Motanul meu care a disparut se aseza pe labele sin spate, iar cu cele din fata parca se ruga 😛

  3. Eu stau la bloc, la etajul 4 si e mai greu sa tin animale asa ca deocamdata nu avem nici unul. Dar cand eram eu mica am avut: gaini, iepuri, pisici, catel, toate la bloc.
    Lui Dragos ma gandesc sa-i cumpar un iepuras.

  4. Bifate toate pentru rasfatatul meu. Cea mai mare problema este cu atentia. Eu ii acord cat pot dar el o vrea pe toata :D. Luna viitoare trebuie sa ne tundem iar asa ca iar aveam drum la veterinar.

    1. Atentie a inceput si al meu sa primeasca mai putina de cand a venit bebe pe lume. Dar acum ii primeste cu varf si indesat mai ales de la cel mic. Sunt cei mai buni prieteni.

  5. Ce frumosi sunt. Am avut si eu, dar mi-a murit. A trecut deja ceva timp si imediat ce ma mut intentionez sa mai imi iau unul.

  6. Si la noi sunt bifate, iar partea cu atentia…..e un rasfatat care nu vrea decat in brate daca s-ar putea. Plus ca nu lasa nicio pisica sa se apropie de noi cand iesim in curte. E gelos de nu se poate.
    Daca ar putea sa se apropie de papagalii fiicei mele cred ca ar fi vai si amar!

  7. Acum am un pui de Husky, de doua luni, si ne aliniaza pe toti sa-i facem voile, e ca un copil rasfatat. Fiind atat de mic inca nu l-am dus la „frezat”( chiar nu i-am facut baita de loc pana acum decat il stergem cu servetele umede), dar o sa vina si vremea aceea.

  8. Daaaa sunt de acord daca iti asumi aceasta responsabilitate, trebuie sa ii ingrijesti corespunzator, de cand ma stiu am avut in casa catelus, ultima mea blanoasa SUZY, un caniche a murit la 16 ani, acum trei ani si nu mai vreau, am suferit dupa ea 🙂

  9. Nu am avut niciun animal de companie, dar sunt de acord ca in momentul in care face parte dintr-o familie, pai trebuie tratat ca un mambru al familiei.

  10. Si eu mi-as dori un animal , am avut o pisicuta si un peste , faza e ca ma atasez mult de un animal iar cand mi-a murit pestele am plans doua zile spunand ca e vina meq deci iti dai seama cum as reactiona la un caine .Plus ca stau la bloc , la etajul 2 iar camera mea e foarte mica .

  11. Cred ca deja mi-am plictisit o parte dintre cititori cu povesti despre animalele mele. Ma abtin cat pot sa nu scriu zilnic despre ele pe blog. Dar daca tot am gasit la tine discutia… Ieri am fost cu Bruno sa ii fac deparazitarea externa (care este atat de importanta, mai ales pe timpul verii), i-am mai cumparat o jucarie si o punguta cu recompense… :)))

  12. Nu am animalut si cred ca ingrijirea e unul dintre motivele principale. Nu imi place sa fiu conditionata sa cobor de la etajul 3 si sa urc. De fapt ca sa fiu scurta, m-am obisnuit fara responsabilitati gospodaresti.

  13. Imi plac animelele, dar nu atat de mult cat sa tin unul in casa. E drept ca si faptul ca trebuie sa ai grija de el e un motiv.
    Totusi, e pacat cand vezi multe persoane care isi iau animale in casa pentru ca „le iubesc” insa nu au grija de ele corespunzator.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.