„Moartea Neagra” (ciuma), raspandita de sobolani si soareci prin intermediul puricilor orientali, a fost una din cele mai violente pandemii din istoria lumii, despre car’e se crede ca ar fi fost cauzata de o bacterie numita Yersinia pestis. A izbucnit, probabil, in Asia, raspandindu-se in Europa dupa anul 1347, unde a creat mare panica. Durerile ingrozitoare, transpirația și frisoanele erau principalele simptome ale bolii. Totusi mai era ceva car’e ii deosebea pe cei car’e sufereau de ciuma de cei car’e aveau doar febra mare: in zona axilara, pe gat, și eventual in zona inghinala apareau niște umflaturi pline cu puroi, numite „buboane”; la inceput erau de culoare roz, apoi purpurii,iar in final negre, putand ajunge la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau in chinuri groaznice. In cativa ani, intre o treime si o jumatate din populatia Europei a murit. Multi car’e au trait pe vremea cand Moartea Neagra a bantuit Europa au crezut ca a venit sfarsitul lumii.
        In ziua de azi cea mai intalnita boala infectioasa transmisa de sobolan la om este leptospiroza. Cei mai predispusi sa contacteze aceasta boala sunt instalatorii, dar si pescarii
Salmoneloza (intoxicatii alimentare acute) – este cauzata de o bacterie, car’e se poate dezvolta in sistemul de canalizare, fose septice, gunoaie si in alte medii. Aceasta traieste, in principal in excrementele de sobolani si soareci.
Febra (Boala Sodoku) de la muscatura sobolanului este cauzata de o bacterie car’e traieste in saliva sobolanului si soarecelui. Ea cauzeaza gripa car’e poate dura cateva zile si
este uneori chiar fatala.
Febra muscaturii de sobolan si leptospiroza sunt principalele boli transmise de soareci sau sobolani, car’e reusesc sa ajunga chiar in bucatarii sau bai, catarandu-se pe conducte.
Din subsolurile umede si intunecoase vin tantarii a caror intepaturi sunt foarte neplacute si periculoase. Medicii atrag atentia ca, de aproape un deceniu, in Europa a sosit tantarul-tigru, purtator de agenti patogeni pentru boli ca febra galbena si febra hemoragica.
http://0219662.roPentru a limita riscul acestor boli, sunt necesare deratizarea, dezinfectia si dezinsectia subsolurilor. Trebuie rezolvata problema umezelii acestor spatii, evacuarea la intervale scurte a ghenelor si efectuarea deratizarii cu temeinicie. De asemenea, trebuie luate masuri pentru limitarea accesului in locuinte a tantarilor.
FOARTE IMPORTANT! Lasati aceste probleme pe mana specialistilor! Au produse si instalatii profesionale, car’e nu pot fi folosite de oricine si oricum fara autorizatie, deoarece in loc sa scapati de daunatori, riscati sa va intoxicati din cauza substantelor folosite necorepunzator!

De

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.