Congelat vs conservat

0

Dacă aveți propria grădină și cultivați legume atunci cu atât mai mult merită să le puneți la păstrare astfel încât și iarna să vă bucurați de recoltă. Spre deosebire de legumele cumpărate din marile lanțuri de magazine despre care nu cunoaștem detalii privind substanțele folosite pentru creșterea lor și care de cele mai multe ori sunt forțate și își pierd gustul și din proprietăți, cele cultivate în propria curte sunt mult mai gustoase și benefice organismului.

Congelat vs conservat… asta-i întrebarea. Și la cât s-au scumpit utilitățile ce este mai rentabil? Bineînțeles că ambele variante vin la pachet cu avantaje și dezavantaje. Este clar că în ambele situații produsele păstrate ajung să își piardă din proprietăți spre deosebire de cele proaspete indiferent de metoda de păstrare aleasă. Din păcate legumele proaspete nu sunt accesibile oricând așa că dacă dorim să ne bucurăm de ele și în sezonul rece este important să le congelăm sau conservăm din timp.

Pentru a ne bucura de un gust cât mai bun este important ca legumele să fie proaspete. Chiar dacă sunt recoltate din propria grădină acestea trebuie conservate sau congelate imediat după ce sunt culese și nu lăsate câteva zile până când ne facem timp. În același timp recoltarea se va face când legumele sau fructele nu încep a se vesteji pe plantă.

Avantaje și dezavantaje

Produsele congelate își păstrează proprietățile mai mult timp. Este foarte important ca atunci când le congelăm să folosim pungi speciale pentru congelat sau caserole din plastic. Caserolele sunt ideale pentru organizarea congelatorului și se așază perfect în lada frigorifică. Pentru o bună organizare este foarte important ca și acestea să fie etichetate cu conținutul și data congelării. Chiar și produsele congelate expiră. Cu timpul își pierd din proprietăți iar unele capătă un gust neplăcut.

Dezavantajul congelatorului este legat de consumul de energie însă poți opta pentru o lada frigorifică cu un consum redus de energie astfel încât să nu crească prea mult cheltuiala cu energia electrică. Și congelează doar produsele preferate și care nu pot fi găsite ușor în timpul iernii.

Legumele conservate sunt la fel de delicioase însă dacă trebuie urmat un regim alimentar anume acestea sunt de evitat. Pentru conservarea lor nu sunt neapărat necesari conservanții artificiali. Eu nu folosesc niciodată conservanți din comerț. Însă folosesc sare iar aceasta nu este recomandată oricui. Metoda folosită pentru a conserva legumele și fructele preferate este sterilizarea borcanelor la bain Marie. Iubesc să pun vinetele coapte prin această metodă. Îmi par mai delicioase decât cele congelate. La fel și bulionul de casă și zarzavatul pentru ciorbă.

În general folosesc borcane mici pentru ca să folosesc conținutul tot imediat după ce le desfac. Însă în cazul bulionului, dacă folosesc o parte din conținut șterg surplusul rămas pe marginea borcanului și peste ce rămâne torn puțin ulei apoi îl bag în frigider până la următoarea utilizare. Și rezistă perfect. Etichetarea este un criteriu esențial așa că fiecare borcan va avea o etichetă cu conținutul și data de ”fabricare”. La fel ca cele cumpărate din comerț.

DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.