Pandemia ne-a învățat ceva ce noi nu vedeam sau pur și simplu ignoram. Ne-a învățat să fim mai aproape unii de alții, să petrecem mai mult timp în familie și să prețuim cu adevărat fiecare clipă. De cele mai multe ori ne pierdeam în orele petrecute peste program, iar mai apoi în activitățile casnice care ne înrobesc și ne fură cel mai de preț dar: timpul!

De cele mai multe ori realizăm că ne cresc copiii doar privind în oglindă, sau la pozele vechi. Iar atunci când îi privim în ochi ne întrebăm: Voi când ați crescut? Când a trecut acest timp? Am fost aici, dar totuși nu chiar.

Știu că timpul liber este în continuare prețios, iar mulți dintre voi poate că l-au înjumătățit. Alții poate îl au dar nu știu să profite de el. Sau mai bine zis sunt copleșiți de griji și uită că esențialul este altul: faptul că sunteți sănătoși, vă aveți unii pe alții și sunteți împreună!

Comunicați mai mult!

Vă cunoașteți ”de o viață” dar nu e prea mult. Acum este timpul să vă cunoașteți mai bine. Comunică mai mult cu copilul tău, ascultă-i și înțelege-i pasiunile, nevoile, grijile. Este o perioadă dificilă cu un impact psihic devastator mai ales asupra celor mai sensibili. Frica de necunoscut, de a pierde pe cineva drag, de a i se nărui viitorul sunt gânduri care frământă în special mintea unui copil aflat în pragul adolescenței. Nici cei micuți nu sunt feriți. Ei au înțeles că un ”virus rău circulă prin lume”, dar uită repede de acest virus când vine vorba de alți copii și nu înțeleg de ce nu se pot juca împreună la fel ca altădată.

Joacă-te mai mult!

Indiferent de vârstă! Jocurile vă vor ține mintea ocupată, vor dezvolta imaginația copiilor și vă vor ajuta să vă destindeți petrecând mai mult timp împreună. Puteți încerca aceste jocuri pentru copii educative și foarte amuzante dacă aveți copii foarte mici. În funcție de vârsta copilului, puteți experimenta și alte activități recreative: desenați împreună, cântați, dansați, construiți împreună cu piese lego, jucați rummy, Monopoly sau orice vă face plăcere și implică întreaga familie. Până la urmă contează ca tot acest timp petrecut împreună să nu se irosească în zadar!

Implică-i în activitățile gospodărești

Copiii se plictisesc repede și au nevoie în permanență de noi activități. Așa că dacă îi veți implica în activitățile gospodărești adecvate vârstei și o să observați că mai ales cei mici sunt foarte receptivi. Puteți face curățenie împreună, pregăti masa, aranja hainele în dulap sau îngriji florile de pe pervaz. În special copiii foarte mici vor considera toate aceste activități un ”joc pentru cei mari” și își vor lua foarte în serios rolurile, executând fiecare cerință corect și rapid. În plus vor fi și încântați deoarece vor învăța și lucruri noi, mai ales dacă îi veți implica în bucătărie. Cred că nu este copil care să nu iubească să se joace cu făina. 😀

Citiți în fiecare seară

Faptul că situația actuală a impus închiderea școlilor și mutarea lor în mediul online a dus la crearea unei prăpastii și mai mari în învățământul românesc între copii și profesori. Este adevărat că cei care au reușit să îi țină și înainte aproape, vor avea mai puține bătăi de cap. Însă situația nu este deloc una fericită, însă trebuie să ne adaptăm. Pentru copiii de grădiniță și ciclul primar, școala online e un adevărat fiasco! Iar tot greul pică pe părinți, așa că este foarte important să umpleți acel gol creat de actuala situație și să vă transformați ziua în profesor, iar seara în părintele care îi citește copilului o poveste înainte de culcare!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.