Nu sunt un fan al deserturilor, însă există anumite preparate pe care nu le-aș refuza niciodată, indiferent de anotimp. Mai ales dacă sunt preparate în casă.
Tiramisu
Desertul meu preferat rămâne tiramisu. Îl prepar destul de des, așa că a devenit un fel de „prăjitura casei”. Vara obișnuiesc să prepar tiramisu cu zmeură și frișcă multă, însă preferata mea rămâne rețeta tiramisu clasică.
Ingrediente:
- 500 grame pișcoturi
- 500 grame mascarpone
- 500 ml cafea preparată și îndulcită (prefer să folosesc Ness)
- 5 ouă
- o fiolă esență de vanilie
- 8 linguri de zahăr
- 1 praf de sare
Mod de preparare:
Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se bat mai apoi cu zahărul. Poți bate gălbenușurile și sub baie de abur, asta ca să eviți consumul de gălbenuș crud. Compoziția obținută se mixează apoi cu crema de mascarpone până la omogenizare. Separat se bat albușurile spumă. Puteți repeta procedura cu baia de abur. Se amestecă mai apoi cu crema obținută anterior împreună cu un praf mic de sare pentru a accentua gustul. (Și pentru că iubesc cafeaua, obișnuiesc să adaug un plic de ness și în vremă.)
Cafeaua trebuie preparată în prealabil ca să aibă timp să se răcească. Se adaugă esența de vanilie și se amestecă. Pișcoturile se înmoaie în cafea și se așează pe un platou sau într-un pahar de înghețată. Se adaugă un strat de cremă, apoi încă un strat de pișcoturi însiropate, peste care se va adăuga ultimul strat de cremă. Pe deasupra se presară pudră de cacao cu ajutorul unei site fine.
Se consumă rece de la frigider.
Clătitele americane
Ce e drept iubesc clătitele. Indiferent dacă sunt cele clasice care ne-au inundat copilăria de bucurie sau sunt clătite americane (pancakes).
Ingrediente:
- 400 grame de făină
- 500 grame lapte
- 2 ouă
- 50 grame unt topit
- 2 linguri de zahăr
- o linguriță de esență de vanilie
- o lingura de bicarbonat de sodiu
- 3 lingurite de praf de copt
- un praf de sare
- ulei sau unt
- dulceață de afine, sirop de arțar, afine crude
Mod de preparare:
Într-un bol mai înalt se amestecă făina cu zahărul, sarea, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Se amestecă bine astfel încât făina să devină aerată.
Într-un vas separat se bat bine ouăle, peste care se adaugă laptele și esența de vanilie. Compoziția se adaugă în bolul cu făină. Se amestecă ușor până se omogenizează toată compoziția, după care se adaugă untul topit și se amestecă ușor.
Unge o tigaie cu ajutorul unei pensule cu puțin ulei sau unt și las-o să se încingă. Cu ajutorul unui polonic pune la prăjit aluatul pentru clătite. Îl poți aplatiza și uniformiza cu ajutorul unei linguri. Atunci când apar bule la suprafață înseamnă că trebuie să întorci clătita.
Clătitele se așează una peste asta și se consumă ca atare împreună cu un pahar de lapte sau se asezonează cu dulceață de afine, afine crude, sirop de arțar. Poți înlocui dulceața și fructele de afine cu ce îți place. La fel și siropul de arțar poate fi înlocuit cu miere.
Papanași
Ingrediente:
- 500 grame de brânză dulce de vaci
- 300 grame făină
- 2 ouă
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- coaja de la o lămâie
- esență de vanilie
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- puțină sare
- ulei pentru prăjit
- smântână acră
- dulceață
Mod de preparare
Scurgeți bine brânza dulce de vaci de zer și așezați-o într-un bol mai mare. Adăugați cele două ouă, sarea, esența de vanilie, zahărul vanilat, coaja de lămâie și bicarbonatul de sodiu. Se amestecă bine compoziția. Se adaugă făina în ploaie. Se amestecă bine cu mâna. Făina o adăugați puțin câte puțin. Aluatul se va lăsa la odihnit aproximativ 10 minute.
După ce lăsați aluatul la odihnit, începeți să modelați papanații. Faceți o biluță și un cerculeț cu gaură pe mijloc. Aluatul este puțin lipicios, așa că folosiți făină. Papanașii vor fi prăjiți într-o cratiță cu ulei încins la foc mediu câte 2-3 minute pe fiecare parte sau până se vor rumeni frumos.
Se scot pe un șervețel de hârtie pentru a absorbi uleiul. Fiecare papanaș va fi decorat cu smântână acră și dulceață. Puteți fi ce dulceață doriți.
papanasii sunt preferatii mei ever! insa nah, incerc sa ii evit, ca e prea mult ulei acolo. tiramisu mai fac cand si cand, de data asta am redus drastic zaharul si am pus amaretto in cafea. a iesit o nebunie!