SONY DSC

Foarte multe mamici care au trecut cu bine de o sarcina ajung sa sufere de ceea ce se numeste depresie post natala. Este o problema oarecum normala, insa trebuie sa fie rezolvata, deoarece poate avea un impact negativ pentru bebelusi si de asemenea, sa strice relatia dintre parinti.

Ce trebuie sa fie stiut despre depresie?

Cei de la ro-mamma.com amintesc ca o astfel de problema nu este un simplu moft, asa cum tind foarte multi oameni din jurul mamicilor sa creada, ci este o boala. Da, este si posibilitatea sa existe o toana de moment sau pur si simplu o slabiciune fizica, insa daca starea neplacuta se intinde pe perioade lungi de timp, se poate considera o boala.
Conform studiilor medicale, persoanele care sufera de depresie au anumite modificari in structura chimica a creierului, asadar, totul este si fizic.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca orice mama simte ca este depresiva, sa ajunga la un medic pentru consultatie si pentru un plan de tratament.

Care este impactul depresiei asupra copiilor?

Din pacate, nu doar mama are de suferit, ci si cei mici. Depresia isi poate pune amprenta pe ei de cand sunt bebelusi, pana cand cresc. Daca mama are probleme in acest sens, bebelusii sunt mai anxiosi si mai retrasi decat in mod normal. Chiar si fizicul are de suferit, statisticile aratand ca bebelusii care sunt alaptati de mame depresive au o crestere mai lenta in greutate.

Pe masura trece timpul, efectele negative nu cresc. Acesti copii, care au mame depresive, au diverse intarzieri de limbaj si anxietate. Totul merge pana la varsta in care ajung scolari si chiar adulti, efectele negative fiind cat se poate de vizibile.

Cum se poate rezolva o astfel de situatie?

Orice mamica trebuie sa treaca prin niste pasi pentru a rezolva problema depresiei:

  • Sa apeleze la ajutor de specialitate. Un psiholog poate sa rezolve problema destul de rapid, fara prea mari probleme.
  • Sa se bazeze pe cei din jur. Partenerul de viata, parintii, fratii si prietenii pot juca un rol extrem de important in vindecare. Acestia pot avea grija de cei mici in perioadele mai putin placute si pot sa elimine din stresul apasat pe umerii mamei.
  • Sa povesteasca cu copilul despre probleme. Conform specialistilor, mamele care povestesc cu cei mici despre problemele pe care le au ajung sa se vindece mai repede. Copiii pun intrebari, iar raspunsul poate sa fie un adevarat panaceu.

Orice mama isi iubeste copiii, chiar daca imediat dupa nastere apare un sentiment mai putin placut fata de ei. De cele mai multe ori, sentimentul este cauzat de schimbarea puternica din viata: renuntarea pentru o perioada la job, stresul cauzat de plansete, somn mai putin si evident, suferinta din timpul sarcinii. Cu putin ajutor din partea celor din jur insa, chiar si cele mai depresive mame pot sa ajunga sa se vindece si sa se bucure din plin de copilasii lor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.