detartraj

Apariția tartrului pe suprafața dinților, datorată mineralizării plăcii bacteriene, este imposibil de evitat, indiferent cât de multă atenție am acorda regulilor de igienă dentară. Astfel, detartrajul este indicat oricărui pacient care dorește dinți mai curați și gingii mai sănătoase.

Detartrajul este o procedură stomatologică neinvazivă prin care placa bacteriană și depozitele de tartru acumulate pe dinți sunt îndepărtate, lăsând în urmă suprafețe netede, curate, cu o culoare uniformă.

Apariția tartrului este inevitabilă, printre cele mai comune cauze ale sale numărându-se consumul de alimente și lichide care conțin coloranți, fumatul, consumul de cafea ș.a.m.d.

De asemenea, trebuie știut faptul că tartrul dentar nu aderă doar pe suprafața dintelui natural, ci și pe lucrările protetice (proteze, punți dentare, plombe, aparate dentare etc.).

detartraj

Câte tipuri de tartru există?

Din punct de vedere clinic, tartrul este de două tipuri:

  • Tartru supragingival – cunoscut și sub denumirea de „tartru salivar”, acesta reprezintă un depozit organo-mineral cu o culoare ce variază de la alb-gălbui până la brun-negru, în funcție perioada de timp în care a fost lăsat să se acumuleze. Inițial, tartrul supragingival are o consistență mai redusă, iar după depunere devine moale şi poate fi dislocat cu uşurinţă.
  • Tartru subgingival – cunoscut și sub denumirea de „tartru seric”, acesta este mai aderent și are o consistență crescută, spre deosebire de tartrul supragingival, așadar, în cele mai multe cazuri, este și mai greu de dislocat. Culoarea sa variază de la maroniu închis până la negru.

Tipuri de detartraj:

  • Detartrajul manual

Acest tip de detartraj facilitează înlăturarea cu precizie a tartrului, în special a celui subgingival, precum și a plăcii bacteriene acumulate în spațiile interdentare, greu accesibile.

Metoda, însă, presupune aplicarea unei anumite presiuni pe instrumentul folosit, fapt care conduce, în general, la apariția unor sângerări la nivelul gingiei și la resimțirea unei stări de disconfort de către pacient (lucruri absolut normale, de altfel).

În general, sonda și chiureta universală sau cea specială pentru detartraj sunt cele mai utilizate instrumente în curățarea manuală a tartrului de pe dinți.

  • Detartrajul mecanic

Îndepărtarea mecanică a plăcii bacteriene se face cu ajutorul unui aparat de detartraj cu ultrasunete (cel mai popular) sau cu un aparat de detartraj ultrasonic (mai puțin folosit) – formula modernă a acestei proceduri, mai puțin dureroasă și mult mai ușor de suportat de către pacient.

În plus, detartrajul mecanic, în special cel realizat cu ultrasunete, este și mult mai eficient pentru îndepărtarea tartrului, mai ales a celui supragingival, oferind un avantaj și din punct de vedere al sângerării, care este mai redusă decât în cazul detartrajului manual.

De asemenea, folosirea unui aparat de detartraj oferă beneficii și medicului stomatolog, fiind o procedură mai ușor de realizat, chiar dacă necesită întotdeauna și puțină intervenție manuală cu unul dintre instrumentele specifice detartrajului realizat fără aparat.

Cât costă un detartraj?

Indiferent dacă ne referim la o procedură manuală sau la una mecanică, prețul unui detartraj variază de la un cabinet la altul. În general, însă, nu presupune costuri prea mari, fiind, așadar, accesibil pentru pacienți.

Este recomandat ca detartrajul să fie repetat periodic, o dată la 6 luni, sau la fiecare 3 luni, în cazul fumătorilor.

Un comentariu la „Detartraj manual sau detartraj cu ultrasunete? Alegerea instrumentelor necesare pentru eliminarea plăcii bacteriene”
  1. Eu il fac o data pe an detartrajul. E cu ultrasunete. Doctorita m-a asigurat ca dintii mei nu patesc nimi daca sunt curatati prin acest procedeu. In afara de senzatia aia de usor curent in primele 2-3 zile dupa detartraj, eu nu am avut alte probleme.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.