Febra este primul semn al unui copilaș bolnăvior, iar proaspeții părinți intră de fiecare dată în panică atunci când acest simptom apare la cel mic. Este o reacție firească de grijă părintească. Însă până a da fuguța la camera de gardă, este bine să îi măsurați corect temperatura acasă cu ajutorul unui termometru medical și să urmăriți evoluția stării generale urmând tratamentul oferit de medicul pediatru. În acest fel îl veți scuti și pe el, dar și pe voi de un drum total neplăcut și veți evita și contactarea altor viruși din sala de așteptare.

termometru
Sursă foto: https://pixabay.com

Care este temperatura normală?

Temperatura normală a corpului în medie este de 37°C cu variații între 36.10°C și 37,80°C. Aceasta diferă de la un individ la altul, fiind influențată și de alți factori externi cum ar fi temperatura din încăpere, ora sau metoda de măsurare.

Când trebuie să  îți faci griji?

Cauzele febrei sunt multiple. De cele mai multe ori, febra este un simptom  inofensiv, care apare în special la copii în perioada erupției dentare sau atunci când au răcit. Însă în unele cazuri poate ascunde și o infecție puternică în organism. Alarma apare atunci când  temperatura este prea mare și nu scade după ce i-ați administrat celui mic un tratament adecvat sau atunci când vârsta copilului este sub 3 luni. În aceste cazuri trebuie să mergeți de urgență la medic.

Febra este împărțită și ea în categorii , însă o atenție deosebită trebuie acordată atunci când apare pe anumite trepte de vârstă:

  • Subfebra (37,5°C – 38,2°C);
  • Febra ușoară (38,3°C – 38,8°C);
  • Febra moderată (38,9°C – 39,4°C);
  • Febra mare (39,4°C).

Este necesar să mergeți neapărat cu cel mic la pediatru în următoarele situații:

  • dacă temperatura apare la bebeluși mai mici de 3 luni și depășește 38°C. La această vârstă, febra este foarte periculoasă și nu trebuie trecută sub nicio formă cu vederea.
  • pentru bebelușii cu o vârstă cuprinsă între 3-6 luni, dacă temperatura depășește 38,3°C
  • în cazul bebelușilor peste 6 luni, temperatura poate fi asociată cu erupția dentară. Însă dacă temperatura depășește 38,8°C și nu răspunde la tratament nici după 3 zile, atunci consultați neapărat un medic pediatru.
  • în cazul copiilor cu o vârstă cuprinsă între 6-12 luni, o valoare a temperaturii corporale mai mare de  39,5°C este din nou un motiv de îngrijorare.

Pentru a ști în permanență care este temperatura copilului, din casă nu ar trebui să lipsească niciodată un termometru medical.

De unde poți cumpăra un termometru medical la un preț avantajos

Pe piață există o gamă variată de termometre medicale pentru măsurat temperatura corporală. Dacă ești în căutarea unor termometre sigure, cel mai bine este să achiziționați unul dintr-o farmacie sau dintr-un magazin specializat în vânzarea de produse pentru copii.

Trebuie să știți că în funcție de preț există mai multe tipuri de aparate temperatura. Însă dacă le achiziționați dintr-o farmacie sau un magazin specializat, aveți garanția că sunt exacte. Prețul este influențat doar de rapiditatea rezultatului și confortul oferit.

Tipuri de termometre și metode de măsurare a temperaturii

termometru cu mercur – este foate exact, însă este fragil și nu cred că vreți să se spargă prin camera copilului, mai ales că mercurul este extrem de periculos. Aceste termometre se foloseau în special pe vremuri când pe piață nu existau termometre digitale.

termometrul digital – în funcție de rapiditate, modul de măsurare a temperaturii sau alte funcții suplimentare, există mai multe tipuri de termometre digitale. Majoritatea termometrelor digitale pot fi folosite atât oral, rectal cât și axial. E bine să citiți și instrucțiunile care vin la pachet cu aparatul achiziționat. Un avantaj al acestor termometre este legată de faptul că aparatul anunță sonor când temperatura a fost luată.

  • termometru tip suzetă sau pentru măsurarea temperaturii pe cale orală. Funcționează pe bază de baterii, este exact, iar durata de măsurare este de aproximativ 3 minute. La temperatura indicată pe afișaj adăugați 0,5°C, deci dacă termometrul vă indică 38°C, înseamnă că cel mic are în realitate 38,5°C
  • termometru digital pentru măsurarea temperaturii în rect. Dacă luați temperatura în rect se scad 5 unități. Mai exact dacă pe afișajul de pe aparat indică 38°C, atunci temperatura reală este de 37,5°C
  • termometru digital pentru măsurarea temperaturii axial – nu este chiar cea mai exactă metodă însă este cea mai ușoară. Există și termometre axiale care oferă rezultatul exact și instantaneu, însă acestea sunt mai scumpe.
  • termometru digital pentru măsurarea temperaturii timpanic (în ureche) – oferă rapid un rezultat (în cam 3-5 secunde), nu prezintă un disconfort pentru copil, însă nu este recomandat să fie folosit în cazul bebelușilor.
  • termometru digital pentru măsurarea temperaturii pe frunte – sunt exacte, rapide, ușor de folosit și nu crează disconfort copilului, putând fi folosite chiar și în timp ce copilașul doarme fără riscul de a îl trezi. Măsurarea temperaturii se face pornind din mijlocul frunții. trecând apoi termometrul până peste tâmplă.

De

5 comentarii la „Febra la copii, un termometru bun și grijile părinților”
  1. termometru trebuie sa aiba oricine in casa, nu doar cei care au copii, nu? E important cand ai probleme de sanatate sa iti monitorizezi temperatura, tensiunea si chiar glicemia, daca ai probleme cu asa ceva. Nu e deloc scump un termometru.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.