Cum alegi biberonul potrivit

3

Biberonul – necesar pentru orice bebeluș

Mai devreme sau mai târziu, biberonul își va găsi loc în rutina de hrănire a bebelușului. Puțini sunt cei care după alăptare au trecut direct la cănița cu pai. Majoritatea au avut nevoie de intermediere, așa că biberonul i-a devenit cel mai bun prieten. Pe piață sunt însă o mulțime de modele de biberoane, iar fiecare părinte și-a pus întrebarea: „Ce biberon să aleg?”

Orice mamă își dorește tot ce e mai bun pentru puiul ei, de aceea când vine vorba de copil nu face rabat de la calitate. Foarte important este ca biberonul să ofere siguranță și confort atunci când este folosit. În plus, acesta trebuie să fie ales în funcție de vârsta bebelușului, iar acesta să îl și accepte. Astfel, atunci când cauți un biberon trebuie să iei în calcul vârsta bebelușului, dimensiunea recipientului, forma și dimensiunea tetinei, materialul din care este confecționat recipientul și tetina.

Vârsta bebelușului

Deși copilul trebuie alăptat cel puțin până la vârsta de 6 luni exclusiv la sân, există situații în care cel mic trebuie hrănit cu biberonul. Aici există două situații. Bebelușul este hrănit cu lapte matern pe care mama îl extrage cu ajutorul unei pompe de sân sau situația mai puțin dorită când bebelușul este hrănit cu lapte praf.

Vreau să subliniez faptul că alegerea de a hrăni bebelușul în primele 6 luni de viață cu biberonul, nu înseamnă de fiecare dată trecerea la formulă. Majoritatea mamelor însă, aleg să folosească biberonul abia după ce au renunțat la alăptare.

Vârsta bebelușului este primul factor de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un biberon sau mai multe tetine. Aceasta influențează destul de mult și ceilalți factori.

Recipientul

Există biberoane de diferite dimensiuni. Capacitatea recipientului este influențată de vârsta bebelușului. Există biberoane cu o capacitate de 60 ml, 125 ml, 240 ml, 260 ml, 330 ml!

Când vine vorba de materialul din care este confecționat, aici situația este mai sensibilă. Materialul este foarte important și din acest motiv nu trebuie să iei biberoane de oriunde. Pe piață există biberoane din sticlă și biberoane din diferite materiale plastice.

Biberoanele din sticlă sunt cosiderate mult mai igienice, sănătoase și ușor de dezinfectat. Însă sunt destul de fragile și pot crăpa atunci când sunt dezinfectate. Și aici trebuie să ținem cont de calitatea sticlei sau dacă recipientul prezintă diferite imperfecțiuni care pot duce la fisuri inopinante sau accidentări.

Biberoanele din materiale plastice sunt mult mai ușoare și rezistente, însă nu toate sunt recomandate deoarece există pe piață și recipiente confecționate din materiale plastice periculoase pentru organismul bebelușului. De aceea este important ca biberonul să fie confecționat dintr-un material plastic fără BPA (polipropilenă) și omologate medical cum sunt cele de aici.

Tetina

Tetina este mult mai importantă decât recipientul. În primul rând trebuie ținut cont din start că aceasta trebuie să se potrivească perfect cu diametrul și filetul recipientului, de aceea trebuie cumpărate separat tetine din aceeași gamă. Foarte important este ca tetina să fie acceptată de bebeluș.

Tetinele sunt și acestea împărțite pe:

  • mărimea tetinei în funcție de categoria de vârstă: 0+, 3+, 6+ sau 12+!
  • forma și tipul tetinei: clasic, natural, anti-colici. Pe piață majoritatea tetinelor au forma rotunjită, însă există și tetine ortodontice care se adaptează perfect cu cavitatea bucală a bebelușului, care imită forma mamelonului pentru o trecere mai ușoară de la sân la biberon sau care dispun de o supapă care se pliază pentru a permite intrarea aerului în biberon şi nu în burtica bebeluşului.
  • gradul de scurgere (debitul tetinei): primul debit, debit pentru nou născuți, debit lent, debit mediu, debit rapid, debit variabil, debit pentru hrană consistent.
  • materialul din care e confecționată tetina: acestea sunt din latex sau din silicon. Tetinele din latex sunt puțin mai flexibile și rezistente la mușcături, în schimb nu sunt recomandate dacă bebelușul prezintă predispoziție la diferite alergii. În plus trebuie schimbate la câteva săptămâni din cauza faptului că expunerea la lumină și căldură le influențează culoarea și textura, iar copilul o poate respinge. Tetinele din silicon sunt mai dure, însă transparente, mai rezistente în timp și mai ușor de tolerat. Însă se pot rupe mai ușor la mușcături. Între cele două eu am ales de fiecare dată tetine din silicon.

Suzeta, prietena cea mai bună a bebelușului

Suzeta este un accesoriu menit să ofere liniște bebelușilor. Majoritatea copiilor iubesc suzeta. Doar al meu a respins-o și a optat pentru propriul degețel. De suzetă vrem, nu vrem ne despărțim… dar cu degețelul mai greu ne dezvățăm. Însă cu răbdare, orice problemă își găsește soluția.

Cum ar trebui să fie suzeta?

Aceasta trebuie să fie confecționată dintr-un material fără BPA și omologat medical, cum sunt cele de aici. Și acestea sunt împărțite pe categorii de vârstă, realizate dintr-o bucată, cu tetină detașabilă sau cu capac de protecție împotriva microbilor. Orice suzetă trebuie să ofere confort și siguranță. În același timp, aceasta trebuie să fie ușor de curățat și dezinfectat.

Tetina este recomandat să fie confecționată din silicon deoarece e mai moale, flexibil și rezistent la mușcături. Aceasta trebuie să aibă o formă simetrică menită să protejeze bolta palatină, dinți și gingiile bebelușului pe măsură ce aceștia se dezvoltă. Foarte important este și discul de protecție. Acesta trebuie să fie moale și flexibil, eventual să urmărească forma feței bebelușului pentru a evita formarea iritațiilor.

DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

  1. chiar si mamicile care alapteaza trebuie sa aiba un biberon in casa pentru ca se mai intampla sa fii nevoita s apleci undeva fara bebelus si atunci trebuie sa ii lasi papica in recipient sa il poata hrani bunica, taticul sau bona. Ceea ce nu știam este cât de complicat e sa alegi un biberon bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.