Mai mult ca sigur şi voi v-aţi săturat de fructele şi legumele fade şi trase la indigo găsite pe rafturile din marile lanţuri de magazine, sau chiar şi în pieţele de legume. Frumoase în exterior, dar insipide şi umflate cu chimicale în interior. Asta pentru că oamenii sunt atraşi în general de aspect şi nu de calitate. În plus aceste produse sunt ceva mai ieftine, iar oamenii încă fac cumpărături având drept reper preţul redus. Mai ieftin doar aparent, pentru că dacă analizezi cu atenţie toate aspectele: calitate, gust, cantitate, ajungi la concluzia că preţul e înşelător.

Dacă ai timp şi posibilitatea de a avea propria grădină de legume, atunci poate că ar trebui să iei în calcul şi faptul că aceasta necesită o îngrijire specială. Iar pentru ca munca ta să fie mai uşoară, atunci următoarele sfaturi cu siguranţă îţi vor fi utile.

Utilizarea utilajelor potrivite

În pimul rând, va trebui să pregăteşti terenul pentru recoltă. Pentru asta ai nevoie de o motosapa. Există multe oferte motosape foarte tentante pentru cei care doresc să aibă o grădină de legume. Un astfel de utilaj este ideal pentru grădinile de mici dimensiuni cum sunt terenurile celor care doresc să-şi producă legumele pentru familie în propria grădină şi să nu mai depindă de produsele cumpărate din piaţă. Motosapa va sfărâma şi nivela terenul, pregătindu-l astfel pentru însămânţat. Aceasta poate fi folosit şi ulterior pentru a săpa buruienile dintre rânduri. De aceea atât spaţiul plante cât şi cel dintre rânduri este foarte important! În plus spaţiul suficient îi va permite plantei să se dezvolte armonios.

Fertilizarea solului

Dacă doriţi o cultură de legume ecologică, atunci alegeţi o metodă ecologică şi organică de fertilizare. În legumicultură, fertilizarea corectă a solului este foarte importantă. Pe lângă dejecţiile provenite de la animale, puteţi folosi ca fertilizator pentru sol şi reziduuri organice provenite din resturile vegetale. Îngrăşămintele au rolul de a stimula creşterea plantelor şi de a le proteja mai bine de dăunători, de a oferi o recoltă bogată, de a oferi un bun drenaj al apei şi de a proteja solul de eventuale eroziuni. În plus este o metodă de reciclare a resurselor ieftină şi sănătoasă atât pentru plante cât şi pentru cei care consumă legumele. Îngrăşămintele nu se vor folosi oricum. Acestea niciodată nu se vor pune direct la rădăcina plantelor, pentru că aciditatea lor va arde rădăcinile şi va distruge planta.

Îngrăşămintele ecologice care provin de la dejecţiile animalelor le puteţi împrăştia pe teren toamna după ce a fost realizată recolta sau primăvara în perioada martie-aprilie.

Dejecţiile de la animale se pot folosi ca atare sau în prepararea compostului. Acesta poate fi preparat de orice fermier acasă. Compostul nu are nevoie de o reţetă clasică, însă în linii mari conţine cam aceleaşi ingrediente. Într-un spaţiu amenajat, sau chiar o groapă în pământ puteţi aduna resturi vegetale de iarbă, trifoi, coji provenite de la legume, dejecţii de păsări, cenuşa din sobă,  frunze căzute, bucăţi de brazdă înierbată şi bineînţeles gunoi de grajdi. Aceste materiale ecologice se amestecă periodic pentru o bună omogenizare. În compoziţia se adaugă şi praf de var stins. Pentru o eficienţă sporită, se vor face câteva găuri pe suprafaţa compostului pentru a pătrunde ploii să intre. Dacă nu plouă se va uda manual. Compostul este gata în funcţie de cât de repede se vor macera ingredientele. Acesta trebuie să fie mărunt şi bine omogenizat.

Irigarea solului

O mare problemă însă o reprezintă udatul. Dacă nu eşti racordat la o reţea publică de alimentare cu apă atunci mai mult ca sigur ai nevoie de un hidrofor complet echipat cu pompă submersibilă şi vas de expansiune. Când folosiţi un hidrofor pentru irigat grădina, trebuie să aveţi în vedere si debitul apei şi adâncimea pânzei freatice. Pentru irigat grădina, alegeţi întotdeauna un hidrofor cu o presiune mai mare.

Dacă aveţi posibilitatea puteţi opta pentru un rezervor separat pe care să îl umpleţi, iar apa să o folosiţi la irigat! În acesta puteţi colecta inclusiv apa de ploaie.

Este recomandat să irigaţi grădina doar dimineaţa devreme sau seara după apusul soarelui, altfel riscaţi să distrugeţi cultura de legume.

Ţinând cont de perioadele în care seceta îşi face simţită prezenţa şi temperaturile ridicate pârjolesc totul, ideal ar fi să folosiţi un sistem de irigat prin picurare cu programator manual. Acest sistem este ideal pentru grădinele ceva mai mari sau pentru solarii.

Să ai o grădină cu legume nu e uşor, însă te vei bucura de produse gustoase şi sănătoase.

 

De

4 comentarii la „Idei practice: tu cum îţi revigorezi grădina pentru a te bucura de o recoltă bogată?”
  1. la cum sunt verile la noi, cu perioade caniculare, fara un hidrofor sau o pompa care sa-ti asigure apa necesara udatului, poti sa faci orice ai face, ca tot iti iei adio de la recolta. Apa e sfanta.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.