Firma ta are salariați? Află ce trebuie să faci pentru a evita amenzile de la ITM!

2

Orice firmă care are angajați are și anumite responsabilități atât față de aceștia cât și față de instituțiile abilitate care au ca sarcină să verifice dacă sunt respectate formele legale și de siguranță pentru fiecare angajat în parte. Ținând cont de toate modificările legislative care au loc periodic, este greu să ții pasul mai ales dacă ai o firmă mică unde nu îți permiți să angajezi un inspector calificat pe resurse umane. Ce e drept, dacă firma are mai puțin de 50 de angajați nu ești obligat să ai un astfel de post. Însă indiferent de numărul de angajați trebuie să ții cont de faptul că pentru a fi în permanență informat de noile modificări legislative și pentru a îți facilita activitatea privind personalul angajat, ai nevoie de un calculator de salarii de la Ciel.

Un astfel de software salarii va facilita activitatea privind întocmirea statelor de salarii, fluturașilor și a altor documente pentru buna funcționare a firmei. Avantajul unui calculator salarii online avizat este că te va ajuta să economisești mai mult timp, iar în orice firmă serioasă timp înseamnă bani!

Indiferent de forma juridică sau de numărul de salariați pe care îi are firma ta un lucru este clar. În primul rând toți angajații obligatoriu trebuie să lucreze cu forme legale, în caz contrar conform Codului Muncii riști amenzi usturătoare sau chiar riști să fii cercetat penal. Mai concret pentru maxim 5 angajați fără forme legale amenda este între 10.000 și 20.000 pentru fiecare angajat care lucrează la negru, iar pentru mai mult de cinci angajați riști închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă penală. Lucrurile se agravează și mai ales dacă în timpul programului angajatul a suferit un accident din cauză că nu au fost respectate normele de siguranță a muncii.

Însă pentru a evita toate aceste probleme trebuie să respecți cu sfințenie litera legii. După înregistrarea salariatului în revisal cu maxim 5 zile înainte de începerea activității aveți obligația să întocmiți un dosar personal, indiferent dacă angajatul lucrează permanent sau pe o perioadă determinată, cu o normă întreagă sau cu o fracțiune de normă. Acest dosar personal trebuie să existe obligatoriu pentru fiecare salariat.

Ce trebuie să conțină dosarul personal al salariatului:

  • contractul de muncă semnat de ambele părți în care să existe menționată încadrearea în muncă, durata timpului de lucru, acordarea drepturilor salariale corespunzătoare postului ocupat, accesul pe piața muncii a persoanelor apte de muncă fără  opreliști discriminatorii, drepturile și obligațiile ambelor părți.
  • documente privind securitatea și sănătatea în muncă
  • analize medicale actualizate anual
  • copie după cartea de identitate, pașaport
  • diplomă de studiu
  • cazier judiciar (după caz)
  • fișa postului
  • alte acte adiționale și decizii referitoare la fiecare salariat
  • în cazul în care postul a fost ocupat printr-un concurs la dosar trebuie să existe pe lângă Curriculum Vitae și cererea salariatului de a participa la concursul pentru ocuparea postului, lucrarea scrisă și/sau practică după caz
  • alte documente suplimentare cerute de legislație pentru angajați în funcție de postul ocupat

Dacă vei opta pentru un calculator salarii ciel, pe lângă funcția de bază și anume aceea de a calcula salariile, vei putea gestiona mai ușor dosarele fiecărui angajat astfel încât să fie respectată legislația în vigoare.

Folosind astfel de programe salarii cu siguranță vei fi la curent în timp util cu toate informațiile privind modificările legislative, deoarece pachetul disponibil pentru calculator salarii online vine la pachet cu actualizări permanente legislative.

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.