Salutare dragilor,
Astăzi o să vă împărtăşesc ce tipuri de taximetrişti am întâlnit atunci când am avut nevoie de unul şi ce soluţie am descoperit pentru a evita neplăcerile provocate de comportamentul acestora.
1. Taximetristul mereu grăbit:
– nu acordă prioritate pietonilor – chiar dacă sunt taxată suplimentar, prefer să
dau eu câţiva bănuţi în plus decât să fiu martora unui accident nefericit;
dau eu câţiva bănuţi în plus decât să fiu martora unui accident nefericit;
– forţează trecerea sau nu respectă culoarea semaforului – aici e grav că îmi pune viaţa în pericol. Am multe planuri de viitor şi nu doresc să le las neterminate;
– înjură ca un birjar şi are un comportament necuviincios;
– înjură ca un birjar şi are un comportament necuviincios;
– nu dă rest, uită să salute şi pleacă mereu în trombă. Iar dacă ai o geantă mai grea nici nu se pune problema să te ajute să o cobori din maşină;
– vorbeşte mult la telefon şi nu e tocmai atent nici la drum nici la client.
2. Taximetristul petrecăreţ:
– aţi ghicit ascultă muzică la maxim şi fără să îi fie pe plac clientului;
– vorbeşte mult şi tare, ba chiar îşi permite să facă glume nepotrivite şi pe seama ta;
– la semafor le face cu ochiul fetelor (din spate se vede, oglinda este martoră la acest spectacol grotesc şi lipsit de bun simţ. Astfel de gesturi chiar sunt deranjante mai ales când este un client de faţă) sau chiar le dă un claxon scurt;
– dacă este vară este îmbrăcat într-un tricou cu un mesaj nepotrivit, pantaloni scurţi şi papuci de plajă.
3. Taximetristul leneş:
– maşina este mereu murdară, iar dacă îi atragi atenţia dă vina pe clienţi (faptul că tu
eşti în acel moment clientul lui te face vinovat de mizeria din maşină);
eşti în acel moment clientul lui te face vinovat de mizeria din maşină);
– miroase îngrozitor a tutun, iar când cobori din autoturism miroşi de parcă ai fi fumat chiar tu un pachet întreg.
4. Taximetristul lacom:
– dacă nu cunoşti oraşul te plimbă mult şi bine pentru a te taxa suplimentar;
– să dea rest? – în nici un caz, caută motive că nu are mărunt;
– dacă distanţa e prea scurtă te refuză bătând un apropo că dacă îi laşi în plus ceva, accepta
cursa;
cursa;
– să mai amintesc de aparatul de taxat pe care „uită” să îl pornească?
5. Taximetristul (cel adevărat – care face cinste meseriei):
– chiar dacă nu poartă o uniformă, are o ţinută decentă şi curată;
– maşina este curată şi aerisită;
– vorbeşte politocos şi caută să stabilească de la început ruta cea mai potrivită pentru client;
– dacă ai bagaj întreabă dacă te poate ajuta ca să îl urci în maşină în cazul în care acesta este voluminos şi greu;
– muzica din autoturism este la un volum potrivit;
– conduce regulamentar, fără mişcări bruşte şi fără să înjure pe ceilalţi participanţi la trafic;
– are grijă să îţi dea bonul fiscal fără să îl ceri (poate e nevoie să îl decontezi), nu se uită urât la tine dacă nu îi laşi un bacşiş consistent şi salută politicos la plecare.
Din păcate în România în orice domeniu există o problemă cu personalul calificat şi bine pregătit care să satisfacă pe deplin cerinţele fiecărui client. În trafic mereu s-a purtat un adevărat război semnalizat de cele mai multe ori de claxoane sau câte o înjurătură între şoferii care îşi conduc maşinile proprii şi taximetrişti.
Ce bine ar fi dacă ne-am putea teleporta nu-i aşa? Ca printr-o magie să ajungem dintr-un loc în altul fără nervi sau stres, dar cum acest lucru nu este posibil atunci trebuie să apelăm la alternative.
Am avut de-aface cu fiecare categorie în parte. Vă spun sincer că de câte ori sunam la dispecer aveam emoţii.
Noaptea, cum urcam în taxi sunam imediat acasă să-mi anunţ sosirea, chiar dacă taximetristul era om liniştit, amabil şi îşi vedea de treabă. Au fost fel de fel de cazuri care m-au făcut să-mi pierd încrederea în ei. Din fericire nu am fost niciodată în postura de victimă, dar cu toate astea în general am avut parte de mai multe experienţe neplăcute decât plăcute în timpul călătoriei cu diverse taxiuri. Şi nu sunt singura…
De ce am întocmit aceste categorii? Din nevoia de a vă împărtăşi şi vouă ce fel de oameni fac cinste sau fac de ruşine această meserie şi pentru a vă spune care este secretul meu ca să evit situaţiile neplăcute în care m-ar putea pune un om pe care eu îl plătesc să mă ducă în siguranţă acasă.
Dar dacă tot am lăsat-o la urmă, ar fi păcat să nu vorbim puţin şi de ultima categorie. Puţini fac parte din ea, comportându-se profesionist şi cum am descris mai sus la punctul 5, dar unul din ei s-a remarcat…
Era într-o zi toridă de vară. Eram la serviciu şi lucram la un proiect foarte important când brusc computerul meu s-a oprit şi nu am mai reuşit să-l pornesc. Aveam nevoie urgent să salvez toate datele de pe acel Hard Disk. Computerul era vechi, greoi, de abia îl puteam târâi. Nici nu puteam verifica dacă pot salva eu datele pentru că era singurul desktop din birou. Mi-am sunat şeful care era plecat din localitate să-l informez de problemă şi am stabilit să merg cu unitatea la un prieten de-al lui care avea un service autorizat tocmai în celălalt capăt al oraşului.
Am sunat după un taxi şi nici eu nu ştiu cum am reuşit să târâi mormanul ăla de fier până pe asfalt în faţa sediului. Îmi vine taxiul. Nu prea arăta ca o maşină care este folosită de obicei în regim de taxi. Era o maşină scumpă, frumoasă, dar care avea semnele specifice unui taxi şi vizibil numărul pe care dispecerul mi l-a comunicat prin telefon. Şoferul coboară geamul din dreapta şi mă întreabă politicos dacă eu l-am solicitat (ţinând cont că în curte mai era încă o firmă).
Am răspuns afirmativ. În momentul acela şoferul a coborât din maşină şi mi-a spus:
– Daţi-mi voie să mă ajut.
Era un bărbat trecut de a doua tinereţe, îmbrăcat elegant, îngrijit şi foarte politicos.
Mi-a urcat „bagajul” în portbagaj şi mi-a deschis uşa din dreapta spate cu un gest lent ca de majordom. În interior era temperatura potrivită. Nu era exagerat de rece, bărbatul se vede că ţinea şi la sănătatea lui dar şi a clienţilor şi nu a exagerat cu aerul condiţionat în ciuda caniculei de afară. M-a întrebat totuşi dacă prefer mai rece şi s-a bucurat că l-am refuzat spunându-i că ne putem îmbolnăvi dacă facem abuz de AC.
În maşină totul era curat şi frumos I-am spus unde doresc să ajung, iar el îmi spune că a intuit că e vorba de un service. A pornit aparatul de taxat şi am plecat la drum. Mergea uşor, regulamentar. Muzica se auzea în surdină. Astfel ne puteam înţelege între noi, iar în caz de urgenţe, se puteau auzi şi ambulanţele, maşinile de pompieri sau de poliţie de afară care circulau cu semnalele acustice pornite. Dacă era muzica la maxim mă îndoiesc că s-ar fi auzit ceva…
Pe drum am purtat o discuţie plăcută. Am vorbit despre locurile de muncă din România în general, despre şcoli şi despre cum a ajuns el taximetrist.
Mi-a spus că e pensionar şi a ales această meserie pentru că îi este greu să stea acasă toată ziua… că a ales să lucreze ca taximetrist din nevoia de socializare. Maşina era a lui, personală nu a companiei de taxiuri. Şi-a luat liceenţele necesare şi colabora cu acea firmă. Nu câştiga foarte mult din această meserie, mai ales că şi costurile de întreţinere ale unei maşini scumpe sunt pe măsură, dar circula cu plăcere prin oraş şi îşi dorea să fie un exemplu mai ales pentru colegii lui.
Credea în puterea exemplului. Oare în ce domeniu a lucrat? Misterul a fost elucidat. Îmi spune că în cadrul M.A.I. Deci asta e explicaţia: ţinuta impecabilă, maşina curată, atitudinea… asta spune tot!
Îmi povesteşte că are şi el o nepoată de vârsta mea, care tocmai a terminat cu notă maximă Universitatea din Cambridge. Era tare mândru de ea şi îmi spune că în toamnă o va vizita.
Nici nu ştiu când am ajuns la destinaţie. Mă ajută să îmi iau „fierul” din maşină şi mă întreabă dacă e nevoie să ma ajute să îl duc până în interior. Îmi era ruşine de bunul lui simţ, l-am refuzat şi am plătit cursa. Mi-a dat restul, refuzând bacşişulul, spunându-mi că mi-a zis că nu practică această meserie pentru bani. Am înţeles. Împreună cu bonul fiscal mi-a dat şi o carte de vizită pentru a îl solicita în caz că mai am nevoie.
Sincer, dacă era un taximetrist mai tânăr aş fi insistat să nu-mi mai dea rest sau poate nici nu ar fi fost nevoie că l-ar fi luat. Oricum când eşti mulţumuit de cursă, laşi ceva în plus de plăcere, dacă nu eşti mulţumit este normal să nu laşi. În cazul de faţă nu era necesar să insist.
Am intrat în service şi după aproximativ o oră, reprezentantul acestuia mi-a spus că nu crede că va fi gata astăzi computerul meu, aşa că pot merge acasă. Am încercat să îl contactez pe acel taximetrist să întreb dacă este în zonă, dar din păcate nu era disponibil.
Am sunat la dispecerat şi primul lucru pe care l-am făcut a fost să mulţumesc pentru că au ales să colaboreze cu astfel de oameni. Persoana de la celălalt capăt al firului mi-a spus că ştie că e un om deosebit. Mi-a trimis un alt taxi, un baiat cam de vârsta mea, dar şi acesta politicos şi cu bun simţ. Deci nu vârsta e o regula, ci cei 7 ani de acasă!
Am stat să mă întreb de când taximetriştii s-au transformat într-un fel de „paria” ai şoselelor… Aceste concepţii ar trebui să se schimbe, dar şi taximetriştii să înţeleagă că legea trebuie respectată pe drumurile publice, la fel şi clienţii!
Ce bine mi-ar fi prins o aplicaţie prin care să îi dau un feedback pozitiv acestui om care a reuşit să mă impresioneze nu numai prin profesionalismul de care a dat dovadă ci şi prin bunul său simţ, care în ziua de azi a ajuns să fie o virtute, dar şi prin lecţia de viaţă pe care mi-a dat-o. Aplicaţia aş fi folosit-o şi în cazul în care aş fi fost nemulţumită de o cursă
tocmai pentru a îl atenţiona pe şofer că ceva din comportamentul lui nu e corect.
tocmai pentru a îl atenţiona pe şofer că ceva din comportamentul lui nu e corect.
Se pare că rugăminţile clienţilor mai mult sau mai puţin mulţumiţi au fost ascultate. Astfel, în noiembrie 2015, a fost lansată GTI TAXI o aplicaţie pentru mobil, pentru că şi taximetria e un domeniu mereu în pas cu tehnologia.
Aplicatia GTI TAXI se poate descărca gratuit din App Store (iOS) sau Google Play (Android), în funcţie de tipul telefonului pe care îl foloseşti.
Aplicaţia a fost special creată pentru a forma o legătură directă între şoferii de taxi şi clienţii care şi-au descărcat aplicaţia şi doresc o călătorie plăcută cu taxiul.
Această aplicaţie le permite tuturor şoferilor eligibili de taxi să se înregistreze în sistem, indiferent de compania pentru care lucrează.
Datorită acesteia, orice client care şi-a descărcat aplicaţia poate să-şi aleagă orice maşină sau şofer fără a mai fi nevoie să sune pe la dispecerate sau să se roage de şoferii care tocmai ies din tură să mai accepte o comandă.
GTI TAXI este aplicaţia cu cea mai mare acoperire naţională, lansată simultan în 24 de oraşe din ţară, acoperind în primă fază un număr de peste 1500 de taximetrişti înregistraţi, la care ulterior şi alţi şoferi se vor înregistra în sistem. Aplicaţia după instalare
poate fi folosită în oricare din oraşele menţionate mai jos. Astfel, nu mai este nevoie să cauţi într-un oraş necunoscut un taxi sau un număr de telefon al unui dispecerat şi să te enervezi că nu găseşti.
poate fi folosită în oricare din oraşele menţionate mai jos. Astfel, nu mai este nevoie să cauţi într-un oraş necunoscut un taxi sau un număr de telefon al unui dispecerat şi să te enervezi că nu găseşti.
Unde este disponibilă?
– Capitală: Bucureşsti.
– Zona de Nord: Suceava şi Baia Mare;
– Zona de Sud: Craiova, Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Ploieşti, Piteşti;
– Zona de Est: Constanţa, Brăila, Buzău, Focşani, Galaţi, Iaşi, Bacău, Piatra-Neamţ;
– Zona de Vest: Oradea, Arad, Timişoara, Cluj;
– Centrul ţării: Braşov, Sibiu, Târgu Mureş;
Această aplicaţie ne este utilă în următoarele situaţii:
1. când doreşti să afli mereu care sunt şoferii disponibili de taxi din zona ta. Astfel nu rişti să aştepţi prea mult până când găseşti un şofer disponibil să-ţi accepte cursa.
2. când doreşti siguranţă. Riscurile ca un şofer care să te agreseze fizic sau verbal sunt mult mai reduse când doreşti să îţi comanzi un taxi utilizând această aplicaţie. Astfel şoferul se va comporta civilizat iar călătoria va fi sigură şi plăcută.
3. când doreşti un profesionist. Ţinând cont că prin această aplicaţie se pot acorda califcative, şoferul va circula regulamentar.
4. când doreşti să plăteşti atât cât trebuie. Astfel şoferul nu te va purta pe rute ocolitoare şi vei plăti exact cât indică aparatul de taxat. Ce vrei să laşi tu peste, este treaba ta.
5. când doreşti să acorzi note şoferului care te-a mulţumit sau dezamăgit. Astfel îţi poţi crea uşor o impresie despre omul pe care doreşti să îl alegi în călătoria ta.
Aplicaţia merită descărcată, mai ales dacă mergeţi des cu taxiul. De subliniat este faptul că nu doar tu în calitate de client poţi acorda note, ci şi şoferul o poate face.
De câte ori nu aţi auzit de cazuri cu şoferi de taxi agresaţi, bătuţi sau chiar omorâţi? Bine, nu ştiu în ce măsură un client neserios ar putea utiliza aplicaţia, dar vreau să subliniez faptul că şi un taximetrist îşi riscă mai puţin viaţa când acceptă o comandă utilizând această aplicaţie. Până la urmă meseria aceasta este foarte riscantă şi trebuie ca şi taximetriştii să ia măsuri suplimentare de siguranţă apelând la aplicaţii pentru mobil sau anunţând prin staţie absolut orice cursă sau problemă întâmpinată.
În plus aplicaţia îi ajută pe şoferi să comunice în permanenţă cu clientul prin intermediul chatului (atunci când staţionează!!!). Această aplicaţie poate fi folosită şi pe post de agendă electronică, ajutând şoferul să-şi creeze o bază de date cu clienţii fideli şi să-şi mărească numărul comenzilor datorită atitudinii plăcute şi a feedback-ului primit.
Cu ajutorul acestei aplicaţii poţi fi mereu la curent cu plasarea şi onorarea comenzilor, poţi salva în istoric absolut tot ce te încântă sau te nemulţumeşte. Poţi adăuga în lista de preferinţe şoferi sau taxiuri sau îi poţi bloca. Toate aceste informaţii adăugate de tine sunt vizibile de toţi utilizatorii aplicaţiei, astfel vei şti să faci mereu cea mai bună alegere.
Cum se utilizează aplicaţia? Am descărcat-o foarte rapid, iar acum vă voi arăta cum funcţionează!
Pasul 1 – descarci aplicaţia şi îţi faci cont.
În partea stângă a meniului ai toate informaţiile despre contul şi comenzile tale.
Pasul 2. GPS-ul îţi va recunoaşte locaţia. Tu o modifici în funcţie de locul în care te afli şi confirmi adresa
Pasul 3: Plasezi o comandă după ce ai apăsat pe butonul „Confirmă adresa” verificând dacă datele de la adresa curentă sunt corecte şi introducând adresa unde doreşti să ajungi.
Poţi afla şi care este costul estimativ al cursei.
Selectezi adresa de destinaţie şi apeşi pe comandă
Pasul 4 – aplicaţia îţi va căuta maşinile disponibile în zonă. Dacă te răzgândeşti poţi anula comanda. Eu am făcut o simulare pentru voi aşa că voi anula comanda.
Pasul 5 – alegi una din maşinile disponibile şi gata treaba!
În plus aplicaţia GTI TAXI este modernă, comodă şi uşor de folosit! Poţi să-ţi savurezi în tihnă cafeaua în timp ce utilizezi aplicaţia şi aştepţi taxiul fără a te teme că altcineva mai grăbit ca tine ţi-l „suflă” de sub nas, iar tu vei rămâne minute bune aşteptând altul.
Această aplicaţie va reuşi să trieze şoferii neserioşi de cei serioşi, astfel şi în acest domeniu vor exista numai profesionişti demni de toată lauda, iar prejudecăţile faţă de taximetrişti vor dispărea, iar tu te vei bucura de siguranţă, promptitudine şi transport!
Bravo! Un articol extrem de bine documentat si argumentat. Daca as merge cu taxiul sigur as folosi si eu aceasta aplicatie.
io m-am plictisit tot dand pe scroll.