Ecografie gratuita 3D/4D

0

Departamentul de Medicina Materno-Fetala

 

Medici:
Sef departament: Dr. Alina VedutaDr. Anca Simionescu
Dr. Varlas Valentin
Dr. Florin Popescu
Dr. Ana-Maria Vayna

Acte necesare pentru gratuitate Ecografie:
(ATENTIE: Orice ecografie efectuata in Departamentul de Medicina Materno-Fetala necesita programare telefonica la numarul +4021 318 89 30 int 262 (de Luni pana Vineri intre orele 12,30 – 14)
Carte de identitate
Bilet de trimitere Medic de Familie
Adeverinta de asigurat (Adeverinta de salariat, a dvs sau a sotului sau Adeverinta de elev/student sau orice dovada de plata a asigurarilor de sanatate de la
CASMB)

Departamentul de Medicina Materno-Fetala este unul din proiectele de dezvoltare de la Spitalul Filantropia din Bucureşti, proiecte iniţiate şi coordonate de directorul spitalului, Profesor Dr. Gheorghe Peltecu. Acest proiect se desfoşoară în colaborare directă cu Profesorul Kypros Nicolaides şi Fundaţia de Medicină Fetală (FMF – Fetal Medicine Foundation) de la Londra, lideri mondiali în domeniul ecografiei obstetricale şi al evaluării precoce a sarcinii (screening de trimestrul I).

În Departamentul de Medicină Fetală de la Spitalul Filantropia puteţi beneficia atât de ecografiile de rutină necesare în sarcina normală, ecografii pe care le însoţim de explicaţii, într-un mediu prietenos de care se pot bucura şi familiile viitoarelor mămici, cât şi de consult şi urmărire la cel mai înalt standard profesional, în cazul sarcinilor cu risc şi al sarcinilor cu probleme fetale. De asemenea, în department se efectuează manevre diagnostice invazive, atât în trimestrul al II-lea de sarcină (amniocenteză), dar, mai ales, la sfârşitul trimestrului I (biopsie de vilozităţi coriale – CVS).

Ecografii în sarcină: trimestrele I, II, III
Ecografia de trimestrul I. Translucenţa nucalăCel mai cunoscut rol al ecografiei de trimestrul I este estimarea riscului genetic (a riscului pentru sindromul Down), care include măsurarea translucenţei nucale, la 11 – 13+6 săptămâni de sarcină. De fapt, rolurile examenului ecografic în trimestrul I sunt multiple şi foarte importante: stabilirea numărului de feţi şi a viabilităţii lor, evaluarea factorilor de risc pentru majoritatea problemelor importante care pot apărea în cursul sarcinii. La aproximativ 12 de săptămâni de sarcină, se poate constata deja dacă există sau nu defecte structurale importante ca lipsa membrelor, defecte ale peretelui abdominal sau defecte de tub neural (anencefalie, spina bifida).
Uneori, ecografia de trimestru I evidenţiază probleme, inclusiv oprirea în evoluţie a sarcinii. Este în interesul pacientelor (şi de ajutor pentru medici) să afle despre aceste probleme cât mai devreme în sarcină.

Din octombrie 2009, protocolul FMF este aplicat în evaluarea sarcinilor în trimestrul I, la Spitalul Filantropia. Acest program public se adresează tuturor gravidelor din Bucureşti şi din ţară, la vârsta de sarcină de 11 – 13+6 săptămâni. Prin acest protocol de evaluare în trimestrul I se asigură: datarea sarcinii şi evaluarea morfologică precoce;  evaluarea  translucenţei  nucale şi a celorlalţi markeri pentru sindromul Down (osul nazal, valva tricuspidă, ductul venos) și calculul de risc genetic; evaluarea riscului pentru afecţiuni hipertensive şi restricţie de creştere fetală. Protocolul constă, practic, din prelevarea unei probe de sânge la 10 – 11 săptămâni de gestaţie şi dintr-un examen ecografic detaliat, cu interpretarea combinată a rezultatelor biochimice şi ecografice, la 11 – 14 săptămâni de gestaţie.

Ecografia de trimestrul al II-lea. Evaluarea morfologiei fetaleEcografia de trimestrul al II-lea este cunoscută drept „ecografie morfologică” deoarece presupune evaluarea detaliată a morfologiei (anatomiei) fetale. La aproximativ 22 de săptămâni de sarcină, copilul are mărimea potrivită pentru examinarea optimă a părţilor corpului. Ecografia de trimestrul al II-lea este, de cele mai multe ori, un moment plăcut, când viitoarea mămică şi familia află că fătul s-a dezvoltat normal şi când se pot vedea imagini clare ale feţei copilului, inclusiv în reconstrucţie 3D/4D. Trebuie înţeles însă că această ecografie rămâne, în esenţă, un examen medical important, care presupune concentrare din partea medicului şi răbdare din partea pacientei. Examinarea 3D/4D aduce rareori informații de interes medical, în plus faţă de examinarea 2D, ci reprezintă doar o modalitate de a obţine imagini mai uşor de interpretat de către viitorii părinţi.  Rareori, acest examen evidenţiază defecte structurale fetale, cum ar fi malformaţii cardiace congenitale. Surprizele neplăcute la acest examen sunt cu atât mai puţin probabile cu cât evaluarea din trimestrul I a fost mai corectă şi mai detaliată.

Ecografia în trimestrul al III-lea. Starea de bine a fătuluiÎn trimestrul al III-lea de sarcină, putem evalua ecografic creşterea şi starea fetală (ce greutate are şi cum se simte în burtică copilul dumneavoastră).

Dintre aceste examene ecografice, cele mai importante (ecografiile standard recomandate în sarcina normală) sunt ecografia de trimestrul I (între 11 şi 14 săptămâni de sarcină, ideal la 12 săptămâni) şi ecografia de trimestrul al II-lea (între 20 şi 23 săptămâni de sarcină, ideal la 22 de săptămâni).
Este important să faceţi ecografiile de sarcină la vârsta gestaţională corectă. Programaţi-vă din timp! 

Sursa:

DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.