Zona zoster este o infecție virală cauzată de virusul varicela-zoster, care este responsabil pentru varicelă. După ce cineva trece prin varicelă, virusul rămâne în corp și poate fi reactivat mai târziu, provocând zona zoster.

La persoanele în vârstă, sistemul imunitar slăbit și stresul pot crește riscul de dezvoltare a zonei zoster. Aceasta se manifestă prin erupții cutanate dureroase, de obicei, într-un singur segment al corpului, însoțite de senzații de arsură sau durere.
De obicei, zona zoster nu se întâlnește la persoane mai tinere de 50 de ani, întrucât riscul apariției crește odată cu vârsta.
Este zona zoster o infecție contagioasă?
Persoanele care au dezvoltat zona zoster pot transmite virusul varicelo-zosterian celor care nu sunt imuni la varicelă. Virusul se poate transmite prin contactul direct cu leziunile deschise ale erupției cutanate. După infectare, însă persoana respectvă va dezvolta varicela, însă nu și zona zoster.
Dacă însă o persoană care a dezvoltat zona zoster intră în contact cu o persoană care a avut varicelă, atunci pentru respectiva persoană nu există nici un risc de ”contaminare”.
Tratamentul zona zoster
Este important să consultați un medic pentru un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat. Automedicarea poate duce la complicații și la o recuperare mai îndelungată.
În funcție de starea de sănătate medicul poate recomanda tratament zona zoster batrani:
- Antivirale: Medicamentele antivirale, cum ar fi aciclovir, valaciclovir sau famciclovir, sunt adesea prescrise pentru a reduce severitatea și durata episodului de zona zoster. Este important să începeți tratamentul cât mai curând posibil după apariția simptomelor.
- Analgezice: Pentru gestionarea durerii intense, medicamentele analgezice, cum ar fi paracetamolul sau antiinflamatoarele nesteroidiene, pot fi recomandate.
- Antidepresive și anticonvulsivante: În cazurile în care durerea persistă după vindecarea erupțiilor cutanate, medicamentele din aceste clase pot fi utile în gestionarea durerii neuropatice.
- Compresie rece: Aplicarea de comprese reci pe zonele afectate poate ajuta la ameliorarea disconfortului și a durerii.
- Repos: Odihna adecvată este esențială pentru recuperare.
- Opioide (ex: codeina); Mare atenție dacă sunteți conducători auto!
- Plasturi ce conțin capsaicină.
Lipsa unui tratament poate agrava starea pacientului sau poate provoca alte reacții cum ar fi limfocitoza. Limfocitoza apare adesea în cazul infecțiilor virale. Bacteriile și paraziții pot cauza, de asemenea, creșterea numărului de limfocite. Printre cauzele infecțioase ale limfocitozei se numără și zona zoster. Pentru a fi confirmată limfocitoza este necesară o hemoleucogramă completă.