Cârnații făcuți în casă au fost mereu în topul preferințelor noastre nu doar pe mesele festive ci ori de câte ori pofta își spune cuvântul. Da. Pofta. Pentru că nu facem excese.

Ca de fiecare dată cea mai importantă este calitatea materiei prime. Așa că alegem cu atenție ce fel de carne cumpărăm, de unde o procurăm. Norocoși sunt cei care au posibilitatea de a crește animale în propria curte sau care au o sursă sigură care să ofere carne proaspătă de calitate superioară. Bineînțeles că indiferent de situație, carnea trebuie verificată și testată înainte de a fi consumată, chiar dacă vorbim de un porc crescut în propria curte. Sănătatea noastră este pe primul loc.

Prepararea cârnaților face parte din una dintre cele mai așteptate tradiții de Crăciun în familia mea.

Cum preparăm noi cârnații.

Cel mai mult ne place să combinăm carnea de porc cu cea de oaie sau vită. Dar în special oaie. Nu cumpărăm niciodată carne gata tocată ci fie cerem să fie tocată în fața noastră, fie folosim mașina noastră de tocat dacă este vorba de carne cumpărată de la crescători. Cam la 5 kg de carne de porc folosim 1 kg de carne de oaie sau vită. Însă atunci când preparăm cârnați nu folosim niciodată cantități exacte și ci ne ghidăm după gust și metode preluate de la bunicii noștri. Nu am nevoie de experți în gastronomie care să îmi spună câte calorii au, că tocătura sau prăjeala este nocivă, că porcul nu trebuie consumat… de fapt animalele nu ar mai trebui sacrificate că deh… dacă unii au propriile concepții ar trebui toți să fie așa. Nu e cazul. Suntem o familie normală și ne place mâncarea bună. Așa că nu dăm lecții, doar expunem modul nostru de a prepara cârnații.

Cârnații condimentați după gust.

De cele mai multe ori preferăm saramura în detrimentul la sare. Noi luăm saramură de la un izvor de la Slănic. Oferă o savoare aparte preparatului. Nu punem multă saramură ci puțină. Se poate completa pe parcurs la nevoie. Folosim în mare parte condimente naturale: cimbri, busuioc, boia făcută în casă, dar și pliculețe cumpărate de piper. Usturoi preferăm să punem din acela granulat deoarece usturoiul proaspăt are tendința de a fermenta. Pe lângă usturoi granulat adăugăm și puțină ceapă granulată la plic, tot din aceleași motive. Însă usturoiul este cel care predomină. Amestecăm bine și prăjim o chiftea din carnea pentru cârnați să vedem ce a ieșit. Eu gust direct din preparat, însă nu oricine poate. În funcție de gust, mai completăm ulterior și cu condimente pentru cârnați.

Este foarte important ca apoi carnea să stea la rece câteva ore înainte de a introduce carnea pe maț, astfel încât gustul să prindă contur. Înainte de a face cârnații dacă este necesar mai adăugăm condimente.

Pentru prepararea cârnaților folosim mașina de făcut cârnați. Îi rulăm, îi înțepăm cu o scobitoare pentru a scoate surplusul de aer, și îi scoatem la vânt să se usuce. Bineînțeles la rece. De aceea cei mai buni cârnați ies iarna. După aceea, o parte merg la congelator în pachețele. O altă parte merg la afumat, prăjit ușor și la borcan în untură. De fiecare dată au ieșit o nebunie.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.