Cum prepari cea mai bună cremă de zahăr ars

0

Crema de zahăr ars este asociată cu desertul copilăriei. Foarte popular în anii 90, aceasta a rămas la fel de iubită și în ziua de azi. Față de deserturile noi, aceasta are în plus un ingredient neprețuit. Nostalgia. Dorul de copilărie. Dorul de ceva ce a trecut și nu se va mai întoarce. De aceea fiecare linguriță din crema de zahăr ars este o întoarcere în timp la acele clipe când grijile nu existau iar viața chiar avea gust.

Am căutat și eu gustul din copilărie și am găsit crema de zahar ars reteta!

Ingrediente:

  • 100 g zahăr alb tos;
  • 4 oua;
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • un vârf de cuțit de sare pentru intensificare gust;
  • jumătate litru de lapte integral, minimum 3.5% grăsime.

Pentru prepararea caramelului: 100 g zahar tos.

Mod de preparare:

  • Pentru început se va pregăti caramelul. Pune 100 g de zahăr într-o cratiță cu fundul gros și prepară-l la foc mediu. Trebuie amestecat în mod constant până când zahărul se topește și devine caramel de culoare auriu. Dacă acesta se va arde va deveni amar așa că este foarte important să amesteci continuu. După ce s-a topit în totalitate, toarnă-l în vasul care va intra în cuptor. Distribuie crema pe toată suprafața cu mișcări ușoare. Ai grijă în cazul în care vei folosi un vas ceramic sau din sticlă termoizolantă să încălzești ușor mai întâi în cuptor pentru a evita spargerea.
  • Bate mai apoi într-un vas mai mare ouăle până când devin spumoase. Poți folosi mixerul. Adaugă treptat zahărul tos, vanilia și sarea apoi continuă sa amesteci cam 2-3 minute, până când compoziția se omogenizează. Toarnă în cele din urmă laptele rece peste această compoziție și amestecă puțin.
  • Toarnă compoziția în vasul tapetat cu caramel. Așază apoi vasul într-o altă tava mai adâncă pentru cuptor, toarnă apă rece până la jumătate apoi introdu totul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Lasă la copt timp de 40 de minute, având grijă ca apa din tavă să nu fiarbă punând apă rece în tavă cam la 10 minute. Dacă apa din tavă va atinge punctul de fierbere atunci textura cremei va deveni poroasa, ca un burete și nu va mai fi fină. Verifică după cele 40 de minute dacă compoziția s-a coagulat suficient. Dacă aceasta este încă lichidă sub crusta, o mai poți lăsa câteva minute pentru a fi suficient de închegată.
  • După ce aceasta s-a copt, se va scoate vasul din cuptor și se va lăsa să se răcească până va ajunge la temperatura camerei, după care se va pune la frigider și se va lăsa câteva ore (în general, peste noapte). Înainte de a se servi se va desprinde cu un cuțit crema de pe peretele vasului, se va acoperi cu o farfurie adâncă sau un platou (pentru reținerea sosul de caramel format) și se va răsturna dintr-o singură mișcare. Se feliază și se servește simplu sau adăugând fructe de pădure.

Poate nu știați dar crema de zahăr ars nu are origini românești ci franceze. Rețeta originală se numește creme brulee și este un deliciu și în Franța, însă se prepară total diferit de varianta româneasă a cremei de zahăr ars.

DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.