Mușcătura de păianjen este o problemă frecventă, întâlnită în special la copii, dar și la persoanele care lucrează în anumite medii sau care intră în zone în care aceștia și-au creat un adevărat imperiu.

Gravitatea unei mușcături de păianjen poate varia considerabil în funcție de specia de păianjen și de reacția individuală a persoanei mușcate. Cei mai expuși sunt în special copiii. În general, majoritatea mușcăturilor de păianjen nu sunt periculoase și cauzează doar simptome ușoare, cum ar fi roșeață, mâncărime, umflături sau disconfort localizat, și se vindecă de obicei în câteva zile până la o săptămână.
Cu toate acestea, există câteva specii de păianjen care pot provoca probleme mai serioase cum ar fi: dureri intense, crampe abdominale, transpirație excesivă, greață și vomă.
În cazurile mai grave, mușcătura de păianjen poate provoca dificultatea de a respira, leziuni severe, necroză (moartea țesutului) în jurul zonei mușcate sau umflarea severă a zonei mușcate. În această situație este absolut necesar tratament de urgență.
Dacă tu sau copilul ați avut o astfel de experiență neplăcută și există suspiciunea de dezvoltare a unei reacții alergice severe este important să acționezi rapid și să iei măsuri pentru a minimiza riscul. Trebuie sunat la urgență sau după caz să vă prezentați la cea mai apropiată unitate UPU. Nu trebuie ignorat dacă se agravează deoarece persoanele cu alergii severe pot chiar să își piardă viața. În alte cazuri pot avea infecțiile grave de piele, reacții care pe lângă mâncărime și disconfort, duc chiar și la creșterea nivelului de uree în organism din cauza descompunerii bacteriene a proteinelor din piele.
Ce trebuie făcut în cazul unor alergii ușoare care pot fi tratate acasă.
- Părăsește sau evită zonele cu mulți păienjeni. Dacă te afli într-un mediu în care pot fi prezenți păianjeni, cum ar fi o zonă împădurită sau o locuință mai veche, încearcă să părăsești zona pentru a reduce riscul de a fi mușcat din nou și a mări cantitatea de venin din organism.
- Curăță zona mușcată cu apă și săpun pentru a preveni infecțiile.
- Dacă ai umflături sau mâncărimi, aplică o pungă de gheață sau un prosop rece pe mușcătură pentru a reduce inflamația și disconfortul.
- Ia un antihistaminic: Dacă știi că există risc de alergie atunci din casă nu ar trebui să lipsească medicamentele antialergice si antiinflamatoare, fie că vorbim de pastile sau unguente.
În același timp trebuie precizat că mușcătura de păianjen poate să nu cauzeze nicio reacție. Acestea sunt cele mai fericite cazuri și destul de frecvente. Unele nici nu știu că ar fi fost mușcate sau înțepate de vreo arahnidă sau insectă. Majoritatea oamenilor însă au parte doar de un ușor disconfort local.
Excelent articol! Prezinta acest subiect detaliat si cu toate informatiile necesare privind muscaturile de paianjen. Este foarte interesant si ofera detalii importante despre simptome si masurile ce trebuie luate pentru a evita o asemenea eventualitate sau a trata o alergie mai usoara. Multumesc pentru informatii!