
Sistemul imunitar reprezintă capacitatea proprie de apărare al organismului împotriva factorilor externi care pot afecta sănătatea. Cu alte cuvinte, imunitatea reprezintă lupta organismului cu virușii, bacteriile și microbii cu care organismul intră în contact. Copiii au sistemul imunitar în formare, de aceea este foarte important să se țină cont de anumite reguli pentru cresterea imunitatii la copii.
Creșterea imunității la copii este deosebit de importantă pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, deoarece aceasta poate preveni sau reduce riscul de îmbolnăvire a acestuia. Un sistem imunitar puternic poate proteja copiii împotriva bolilor comune cum ar fi gripa și răceala, dar și infecții sau alte boli
Cum poți contribui la creșterea imunitpții la copii:
Alimentația sănătoasă:
Alimentația este principala modalitate care contribuie la creșterea imunității copiilor. Din acest motiv este esențială alăptarea bebelușului din prima zi de viață și cel puțin 6 luni. După începerea diversificării, alimentația trebuie să fie bogată în vitamine, minerale și proteine adecvate vârstei. Astfel, copilul trebuie să aibă o alimentație echilibrată, care să includă fructe și legume proaspete și ecologice, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase care să aducă un aport de vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea sistemului imunitar. Este important să se evite alimentele procesate și dulciurile rafinate, care pot slăbi sistemul imunitar.
Suplimentele alimentare
Atunci când există un deficit de vitamine și minerale, acesta poate fi acoperit de diverse suplimente alimentare. Deficitul acesta poate fi aflat în urma unor analize, iar medicul vă poate indica cum acesta poate fi echilibrat. În plus este important consumul de ceaiuri adecvate vârstei copilului. Ceaiul este bine a fi consumat nu numai de copii ci și de adulți, așa că ar fi sănătos să vă creați un obicei din a consuma ceai în timp ce discutați despre ce s-a întâmplat în timpul zilei sau ce vă propuneți să realizați. Copiii se pot bucura de un ceai de fructe de pădure în timp ce tu poți savura un sănătos ceai de hibiscus!

Somnul
Odihna suficientă este foarte importantă pentru sănătatea copiilor și contribuie la creșterea imunității. Un organism obosit nu poate lupta la fel de eficient cu virușii. Este esențial ca toți copiii să doarmă suficient, să aibă un program regulat de somn și să evite să se uite la ecranele telefonului sau televizorului înainte de culcare. De aceea somnul de la prânz, dar și mersul la culcare mai devreme de ora 21:00 ar trebui să fie o regulă de respectat permanent.
Activitatea fizică
Activitatea fizică este un alt element care contribuie la îmbunătățirea sistemului imunitar prin îmbunătățirea masei musculare, osoase dar și creșterea circulației sanguine și a numărului de celule imunitare. Copiii trebuie încurajați să se joace afară cât mai mult, să facă cât mai mult sport sau diverse activități fizice în cadrul familiei.
Igiena
Igiena este printre cele mai importante practici care contribuie la prevenirea infecțiilor și care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Părinții trebuie să-i învețe pe copiii cât de important este să se spele pe mâini frecvent cu ap caldă și săpun, să evite să atingă fața sau gura, și să evite să folosească alte obiecte personale de igienă decât cele proprii cum ar fi un prosop sau periuța de dinți. Nici să bea apă din un pahar nespălat sau dintr-un recipient din care a băut altcineva.
Animal de companie
Un animal de companie crează un echilibru armonios între dezvoltarea psihică și fizică, dar în același timp contribuie la creșterea sistemului imunitar al copilului. Ai grijă ca animalul de companie să fie vaccinat și deparazitat intern și extern, iar apoi liber la joacă!
Vaccinarea
Vaccinurile sunt o metodă eficientă de prevenire a bolilor infecțioase și ajută la îmbunătățirea imunității copiilor. Înainte de a lua o decizie în ceea ce privește vaccinarea, informează-te din surse sigure, discută cu medicul copilului tău și ține cont că este important ca toate vaccinurile să fie făcute la vârsta potrivită, pentru a fi protejați împotriva bolilor infecțioase. Să nu uităm că în urmă cu câteva sute de ani se murea pe capete de boli care azi pot fi prevenite și tratate.
În concluzie, creșterea imunității la copii este un proces continuu care depinde de o serie de factori, cum ar fi alimentația, aportul de vitamine, odihna, activitatea fizică, un animal de companie, igiena personală precum și vaccinarea.
Surse foto: springfarma.com