Polița RCA este o asigurare obligatorie pentru toate vehiculele înmatriculate în Romania. Această asigurare acoperă daunele materiale și vătămările corporale pe care le poate provoca șoferul asigurat în cazul unui accident de circulație, atât altor persoane implicate în accident și mașinilor acestora, cât și proprietarilor de alte bunuri distruse. De exemplu, dacă provoci un accident din vina ta și dărâmi un gard, asigurarea acoperă costul cu reparația gardului păgubitului.
Ce trebuie să știi despre polița RCA
Prețul polițelor RCA variază în funcție de tipul de vehicul, capacitatea cilindrică, zona de înmatriculare, vârsta proprietarului vehiculului asigurat, forma juridică dar și conduita în trafic a asiguratului. Dacă de exemplu ai la activ mai multe accidente provocate, atunci vei plăti bani în plus, acel ”bonus malus” care de cele mai multe ori scumpesc considerabil polița. De asemenea, în unele cazuri valoarea maxima a daunelor acoperite poate varia în funcție de prețul plătit pentru asigurare. Poți comanda o poliță RCA online!
Ce se întâmplă dacă nu ai poliță RCA valabilă!
În cazul în care nu ai o asigurare RCA valabilă și ești implicat într-un accident de circulație, amenzile sunt foarte mari, dar ești bun de plată, deoarece nu vei repara doar mașina ta pe banii tăi ci și mașina persoanei păgubite. Iar dacă mașina aceea este foarte scumpă, atunci ești bun de plată. Dacă te oprește Poliția sancțiunile unt drastice: amendă cuprinsă între 1000-2000 lei, reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare. Adică rămâi pieton pe loc. Mașina va circula din acel moment doar pe platformă. În plus vehiculul va fi radiat din circulație dacă nu faci dovada plății RCA în termen de 30 de zile de la data în care ai fost sancționat de poliție.
Asigurarea RCA în străinătate!
Atunci când intenționezi să călătorești verifică dacă polița ta RCA este valabilă și în țările tranzitate. Acestea sunt menționate în anexa poliței. Polița este solicitată de cele mai multe ori la vamă, iar dacă nu ai una valabilă în țara tranzitată o poți cumpăra online sau din zona vămii, însă atenție mare! E valabilă abia a doua zi. Dacă intenționezi să călătorești recomandat este să ai și o asigurare călătorie încheiată pentru perioada în care ești plecat.
Ce trebuie să faci dacă ești implicat într-un accident
În cazul în care ești implicat într-un accident de circulație, trebuie să anunți poliția și să înregistrezi evenimentul în procesul verbal de constatare a accidentului. Anunțarea Poliției este recomandată și în cazul în care accidentul implică doar pagube materiale minore pentru evitarea unui eventual conflict. Dacă însă pagubele sunt nesemnificative, atunci este recomandată constatarea amiabilă și semnarea de către ambii șoferi a procesului verbal. Astfel se va evita o eventuală sancționare a șoferului vinovat. De asemenea, trebuie să contactezi compania de asigurări în termen de 24 de ore de la momentul accidentului pentru a evita sancțiuni suplimentare cum ar fi reținerea permisului auto pentru 30 de zile, chiar dacă nu tu ești vinovat de provocarea accidentului.
RCA vs CASCO
RCA nu acoperă daunele produse vehiculului tău in cazul unui accident. Pentru astfel de daune, trebuie să achiziționezi o asigurare de tip CASCO, asigurare care poate acoperi pagube nu doar cauzate de accidente rutiere ci și de acte de vandalism, calamități naturale.
Poți opta în schimb pentru o poliță RCA cu decontare directă. Aceasta poate fi folosită de tine atunci când ești lovit în trafic de un alt șofer pentru a repara mașina ta. Asiguratorul tău va recupera banii de la asiguratorul șoferului vinovat. Obligatoriu procesul verbal de constatare semnat de ambii șoferi sau și agentul constatator!
Când poți denunța polița RCA în cazul în cazul în care ai asigurare la Euroins
Dacă ai asigurare la EUROINS atunci trebuie să știi că la această dată, polița încă este valabilă până la data înscrisă pe aceasta sau până la data la care lichidatorul judiciar numit de instanţă la deschiderea procedurii falimentului denunţa poliţele de asigurare. Însă în acel moment se va afla și ai un termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului să denunți polița și să recuprezi diferența de bani de la data denunțării până la data expirării de drept a valabilității acesteia.
”Puteţi denunţa în orice moment poliţa şi să încheiaţi una nouă la un alt asigurator autorizat. Dacă denunţaţi poliţa şi nu aţi avut daune în perioada de valabilitate de până la denunţare, pentru perioada rămasă aveţi dreptul să vă recuperaţi diferenţa de primă de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor”, conform Ghidul informativ UNSAR – BAAR.
Obligatoriu dacă denunți polița, închei una nouă.
Servicii suplimentare
În funcție de compania de asigurări, poți beneficia la cerere și cu un cost suplimentar de anumite servicii adiționale, cum ar fi asistență rutieră / tractări auto.
Înainte de achiziționarea unei polițe RCA, este important să compari ofertele de la diferite companii de asigurări și în același timp să verifici recenziile asiguratorului pentru a lua cea mai bună decizie și potrivită nevoilor tale.