Gustul copilăriei nu se uită niciodată

1

Ciorba era nelipsită de masa bunicii și aduna în jurul mesei toată familia. Chiar dacă nu avea frigider, ciorba era la fel de gustoasă și a doua zi. Asta poate pentru că toate ingredientele erau naturala, nu folosea aditivi sau condimente sintetice. Carnea provenea de la păsările din curte, crescute libere și hrănite natural, iar legumele erau proaspăt culese din grădină numai bune pentru a da savoare oricărui preparat. Iar acreală: borș proaspăt făcut din tărâțe și păstrat cu grijă în borcane în beci. Până și fideaua era făcută în casă: cu făină de grâu și ouă proaspete… Un deliciu. La final adăuga smântână proaspătă făcută în casă și verdeață (după gust).

Rețeta de ciorbă de pui era diferită de la o gospodină la alta, însă pentru mine cea făcută de bunica era cea mai bună. Asta pentru că avea acolo o parte din identitatea familiei și multă, multă iubire.

După sacrificarea păsării, urma procesul de jumulire a penelor și pufului. Dacă pasărea avea pene și puf bun, atunci era jumulită cu grijă astfel încât penele să nu se smulgă cu tot cu piele. După care era opărită pentru a scoate cotorii mai mari. După ce era curățată bine de pene era pârlită cu paie, iar focul și fumul parcă îi dădea mai multă savoare. Apoi era porționată și distribuită carnea pe categorii: ciorbă sau friptură/ostropel.

Mamaie fierbea la o găină dacă era mai bătrână și o zi întragă, însă ciorba ieșea foarte gustoasă. De cele mai multe ori o fierbea până se desprindea ușor carnea de pe os. Poate mulți nu știu, însă tot gustul bun de os e dat, iar mai apoi de carne. Faptul că era fiartă pe plită la foc de lemn îi dădea o savoare deosebită.

Poate pentru mulți procesul de preparare pare greu și barbar însă așa am crescut toți. Iar pentru acele vremuri aceste obiceiuri erau normale. Acum prea puțini încă mai cresc păsări pentru consumul propriu, chiar și la țară.

Este mult mai accesibil și ușor să cumperi carne de pui direct din supermarket. Și indiferent cât este de bună, gustul copilăriei nu poate fi uitat și nici înlocuit. Carnea cumpărată din magazin și care provine de la diverși producători este atent verificată și sigură pentru consum. În plus este și mult mai rapid și uțor de preparat. Iar cum trăim în secolul vitezei, nimeni nu mai stă să fiarbă cu orele la o găină. În ceea ce privește gustul, ei bine… gust poți da cu succes pentru că există un mit conform căruia tot ce se vinde în magazin nu este de calitate și este fad. Întotdeauna ai ceva de ales. Iar dacă chiar vrei să mănânci ceva despre care știi sigur că este 100% natural, atunci mută-te la țară crelte animale și cultivă legume!

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.