Deserturile copilăriei nu pot fi uitate. Chiar dacă pe măsură ce ne-am maturizat și am avut acces la informații și la noi delicii gastronomice, cele mai simple rețete care ne-au marcat copilăria rămân cu siguranță undeva în amintirea noastră. Gustul de acasă va câștiga mereu lupta chiar și cu cel mai scump desert.
Am crescut la bunica și m-am bucurat de cele mai delicioase deserturi realizate din ingrediente în mare parte din producția gospodăriei. Deserturile nu lipseau niciodată la zi de sărbătoare chiar dacă era post. Mamaie făcea încă de sâmbătă diferite prăjituri pe care le împărțea duminica la Biserică. Însă cele pe care le iubeam cel mai mult erau preparatele pe care le făcea chiar duminica și care aduna în jurul mesei toată familia. De multe ori veneau și mulți copii din vecini, iar eu, copil singur la părinți și la bunici, mă simțeam ca un mic star cu atâția copii în jurul meu.
Gogoșile
Cine nu iubește gogoșile? Găsiți aici cele mai delicioase rețete de gogoși care să vă aducă aminte de copilărie. Fie că sunt simple sau umplute gogoșile erau printre cele mai iubite deserturi ale copilăriei. Gogoșile de cele mai multe ori le făceam împreună. Eu făceam forma cu ajutorul unui pahar iar mamaie le prăjea. Îmi plăcea să le mănânc fierbinți chiar dacă mamaie mereu îmi spunea că o să mă doară stomacul. Nu m-a durut niciodată. Sau dacă m-a durut nu l-am băgat în seamă. Câteodată când eram la joacă, bunica venea la noi cu un lighean mare cu gogoși. Pauză de la joacă și în doar câteva minute ligheanul era gol. De la noi din casă nu lipsea niciodată ulei, drojdie, zahăr și făină așa că mereu se încropea câte ceva dulce gustos.
Clătitele
Clătite am făcut chiar azi. Niciodată nu am folosit ingrediente măsurate, deși sunt persoane care spun că ar trebui cantitățile să fie exacte. Poate cumva experiența m-a ajutat să cântăresc ingredientele ”din ochi” și poate acesta este secretul. Însă mi-au ieșit de fiecare dată pufoase și foarte delicioase. Iar azi abia am reușit să fac o poză deoarece cum le făceam, cum dispăreau. Fie că sunt umplute cu ciocolată sau cu dulceață, clătitele rămân printre preferatele noastre. Un desert delicios, ușor de preparat cu ingrediente accesibile și la îndemână. (spun accesibile că la cât a crescut prețul la ulei și făina… deja vorbim de lux și opulență 😀 ). Mie îmi place să folosesc în loc de dulceață sau ciocolată miere. Un deliciu!
Cum fac eu clătitele: 2 ouă, 200 ml lapte, 300 gr făină, 200 ml apă minerală, un vârf de linguriță de sare, 1 pliculeț zahăr vanilat, puțin unt topit (cam 10 gr). Într-un bol bat bine ouăle cu un praf de sare până devin ca o spumă. Adaug laptele și bat compoziția în continuare. Adaug treptat făina, câte puțină, pe care o încorporez bine pentru a nu se forma cocoloașe. După ce adaug făina, adaug untul topit, zahărul vanilat, iar mai apoi apa minerală. Compoziția trebuie să fie cremoasă și ușor lichidă. Pot după caz face completări. Las compoziția la odihnit timp de 20 minute. Cu un polonic o distribui într-o tigaie pentru clătite bine încinsă în prealabil în care am picurat puțin ulei, iar mai apoi o prăjesc pe ambele părți. Distracția maximă a băiatului meu este când le întorc. Îmi place să le arunc și de fiecare dată le prind. Nu am avut incidente niciodată.
Plăcintele
Mamaie făcea cele mai bune plăcinte cu brânzică de vaci pe care le cocea în rolă. Rolă mamaie îi spunea la cuptorul pe lemne făcut de tataie și care împreună cu soba ocupa mai bine de jumătate din cameră. Tataie fiind sobar, pe lângă plita pe care o folosea zilnic a făcut două cuptoare. Cuptorul mic unde cocea doar cantități mici și cuptorul mare unde cocea cozonacii, plăcintele. Cuptor ca în Bucovina cu loc de dormit deasupra. Doar că eu nu am dormit niciodată acolo. Și nici bunicii mei cât am fost eu mică nu au folosit acel spațiu ca loc de dormit. Despre rețetă vă voi vorbi într-un nou articol.
Cele mai bune 😉
Super content, big like!
Super deserturi 😉