Indiferent dacă este vorba de o nouă construcție sau vrei să o modernizezi pe cea veche, sistemul de încălzire este esențial. Iar dacă tot ai ajuns la acest nivel, mai mult ca sigur te vei întreba care este mai rentabil. Pentru a lua o decizie bună trebuie să iei în calcul câțiva factori.
Dacă îți propui să amenajezi un apartament de bloc, va trebui să modifici întreaga instalație termică, iar asta presupune costuri suplimentare.
Încălzirea în pardoseală necesită un cost inițial mai ridicat. Asta deoarece materialele sunt mai scumpe dar și instalația în sine, proiectul și mâna de lucru. Obligatoriu trebuie să apelezi la serviciile unei firme specializate asta pentru că mai mult ca sigur nu îți dorești să provoci inundații sau să stai tot în frig. Pentru încălzirea de acest tip ai nevoie de un specialist, spre deosebire de un calorifer pe care îl poți monta singur dacă e nevoie să îl înlocuiești. Așa că înainte de a face acest pas trebuie să iei în calcul toate aceste detalii și să cântărești bine care sunt avantajele și dezavantajele încălzirii în pardoseală.
În plus nu orice tip de parchet sau gresie sunt potrivite pentru o astfel de încălzire. În general, cele mai eficiente pardoseli pentru încălzirea în pardoseală sunt cele din gresie sau marmură, acestea oferind un transfer termic eficient. Iar cu toții știm că prețul la marmură este destul de ridicat.
În plus încălzirea în pardoseală are avantajul spațiului. Un calorifer te poate încurca în amenajarea locuinței și poate câteodată nu se potrivește cu designul, însă și pentru acestea sunt soluții, existând pe piață calorifere de diferite dimensiuni, culori, precum și măști care să le încadreze prietenos în spațiu. Însă nu aș recomanda masca deoarece eficiența caloriferului nu va mai fi aceeași.
Toate aceste costuri privind încălzirea în pardoseală sunt amortizate în timp deoarece acest tip de încălzire este uniform, mult mai rapid și ține mai mult. Asta bineînțeles dacă ai izolat bine locuința.
Indiferent de alegerea făcută, pentru randament sporit și costuri cât mai mici este absolut necesar ca locuința să fie bine izolată. Altfel, vei avea pierderi mari de căldură, vei plăti mult și fără a te bucura de confortul dorit.
Nu trebuie să uităm nici de centrala termică și de reviziile obligatorii ce trebuie făcute din doi în doi ani sau ori de câte ori observăm că aceasta nu funcționează normal. De exemplu, în cazul în care nu se aprinde flacara la centrală este clar că aceasta prezintă o defecțiune și va trebui să apelați la un specialist.